Premierul Chicu îi acuză pe agricultorii care protestează că ar fi „FOLOSIȚI” de către politicieni și îi amenință că NU vor primi subvenții până nu vor scoate tractoarele din Chișinău
Premierul Ion Chicu se declară convins că agricultorii care protestează de mai multe zile la marginea Chișinăului, aducând cu ei și tehnica agricolă, ar fi „folosiți” de către politicieni și îi îndeamnă „să meargă acasă”, pentru că, în caz contrar, nu vor primi subvenții de la stat pentru pierderile suportate în acest an din cauza calamităților naturale.
Oficialul a declarat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, că debursarea subvențiilor pentru cei circa 2 800 de „lideri agricoli” care au avut de suferit de pe urma secetei nu va avea loc până când tractoarele nu vor fi retrase din capitală și duse pe câmp „să muncească”.
Potrivit lui Chicu, tractoriștii ar fi reținuți în Chișinău până duminică, atunci când „forțe distructive” ar intenționa să mai organizeze un protest împotriva guvernanților și în speranța că cineva dintre organizatorii protestelor care ar fi în Parlament „va smulge” de la Guvern compensații duble, de la 1 500 la 3 000 de lei per hectar, „lucru care nu se va întâmpla”.
„În jur de 2 800 de lideri agricoli, unii dintre care blochează acum drumurile, vor primi de la buget, neplanificat, în jur de 300 de milioane de lei care sunt strânse din impozitele tuturor cetățenilor R. Moldova. (...) Dacă o parte din agricultorii cu care m-am văzut sâmbătă a revenit la activitățile lor, altă parte, membri ai unui partid politic, continuă să pună presiune pe Guvern pentru a dubla această sumă. Nu este o abordare corectă în raport cu societatea, cu cetățenii în primul rând. Guvernul nu tolerează șantaj și presiune și nu intenționează să taie banii de la copii, medicină, educație, pentru a-i oferi celor 2 800 de lideri agricoli”, a declarat premierul Chicu.
Menționăm că în ședința de astăzi a Guvernului a fost aprobată suplinirea cu 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție a Guvernului a alocațiilor care vor fi achitate agricultorilor și simplificat regulamentul de obținere a acestor bani.
Guvernul propune achitarea a 1 620 de lei pentru un hectar de culturi reînsămânțate, 1 500 de lei pentru un hectar cu grâu de toamnă compromis de intemperii etc.
De cealaltă parte, agricultorii protestatari au oferit guvernării două zile pentru a le rezolva revendicarea legată de dublarea subvențiilor achitate pentru un hectar de culturi compromise, arătând că peste 400 de milioane de lei pot fi luate din Fondul de dezvoltare a economiei.
Estimările oficiale arată că seceta și ploile cu grindină din ultimul an au afectat cca 200 de mii de hectare de teren agricol. Majoritatea culturilor au fost compromise în proporție de peste 60%, cauzând un prejudiciu total de 1,2 miliarde lei agricultorilor din țară. Până acum, AIPA a recepționat 75 de dosare, iar suma despăgubirilor solicitate depășește 7 milioane 350 de mii de lei. Agricultorii pot depune dosarele până pe 18 septembrie 2020.
VIDEO // Pomeni electorale de la Șor, cu termene de valabilitate expirate pentru produsele alimentare: Oamenii legii au deschis o cauză penală
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță