14:55:24 13.07.2020
 
Stiri

PREMIERĂ în R. Moldova // Filmul documentar-istoric „Jurnal de Război”, lansat la Chișinău

Știri 24.03.2019 17:29 Vizualizări1162 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ în R. Moldova // Filmul documentar-istoric „Jurnal de Război”, lansat la Chișinău


Filmul documentar- istoric „Jurnal de Război" (2019) va fi lansat în premieră în R. Moldova pe 29 martie curent, la Cinematograful Odeon din Chișinău.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Muzeul Județean Argeș și Primăria orașului Mioveni din România.

Filmul este inspirat din mărturiile a doi eroi argeșeni Gheorghe Bădescu și Nicolae Șuța (ofițeri) care au construit independent prin însemnări aproape zilnice experiențele trăite în tranșeele Razboiului de Reîntregire a României. Cele două personaje se cunoșteau încă dinainte de demararea campaniilor militare, însă nu au luptat in aceleași unități. Din această perspectivă, descrierile prezintă în chei diferite percepția frontului, motivația și dimensiunile tragediilor de pe front.

Cele două jurnale au văzut lumina tiparului la jumătate de secol distanță de la descoperirea lor de către Dan Dragoi, un pasionat de poezie și literatură care iși are originile în locurile unde s-au născut cei doi eroi.

Ideea filmului a venit în primul rând pentru covârșitoarea valoare vizuală care se află descrisă în paginile celor două jurnale de front, astfel încât scenariul a fost construit ca să se apropie cât mai mult de realitatea și percepția celor doi protagoniști de acum un secol.

„Jurnal de Război” este un film inspirat din fapte reale, având la bază documente istorice de o tulburătoare încărcătură emoțională. Totodată, este o radiografie inestimabilă a spiritului militarului român care lupta pentru o cauză și este dispus să se sacrifice pentru un ideal.

Filmul este turnat în locurile unde au trăit acești eroi și în locuințele rudelor acestora cu decoruri și obiecte originale păstrate intacte de peste un secol. Scenele de luptă au fost realizate preponderent în locațiile teatrelor de operațiuni ale Primului Razboi Mondial unde cei doi protagoniști au fost implicați. De asemenea, este o productie exclusiv privată, de către oameni care au construit o echipă de producție marcați de lectura acestor jurnale și nu de un interes personal. Anvergura acestei producții se apropie prin numărul de persoane implicate de proiecte cinematografice de prestigiu.

Locotenentul Nicolae Șuța este interpretat de unul din nepoții eroului care a jucat rolul exemplar și și-a adus contribuția cu elemente suplimentare legate de viața acestuia. Extrem de important este faptul ca Nicolae Șuța este atât rudă apropiată cu Elisabeta Rizea – femeia care reprezintă simbolul rezistenței anticomuniste, cât și prieten cu Ion Mihalache (om politic și martir argeșean) – fondatorul Partidului National Țărănesc cu care a fost camarad de front. Dialogurile celor doi sunt descrise într-unul dintre jurnale.

Intrarea publicului în sală este liberă.

Despre film:

Realizator: Dan Pavel
Scenariu: Raluca Drăgoi
Director de imagine: Remus Petre Cîrstea
Producător: Asociația ASOCA

Filmul a fost realizat cu sprijinul: Asociația Ordessos; Primăria orașului Mioveni; Asociația Tradiții Ostășești; Asociația Edelweiss Ost; Muzeul Golești;Muzeul Municipal Câmpulung-Muscel; Muzeul Județean Argeș; Școala Populară de Arte și Meserii Pitești; Dragoș Hera; Societatea Creștină „Dorul”.

Au participat:

IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului
Ion-Aurel Pop, Președintele Academiei Române
Petre Otu, prof. univ. dr.
Dan Puric, actor
Dumitru Chirleșan, conf. univ. dr.
Rodica Ursu, conf. univ. dr.
Cornel Popescu, lector univ. dr.
Cornel Carp, istoric
Ion C. Hiru, profesor – Domnești, Argeș
Ion Drăgoi
Dan Drăgoi, poet – coordonatorul cărții Jurnal de Război
Maria Drăgoi
Ion Șuțu, urmașul lui Nicolae Șuța
Maria Lupu, văduvă de război – născută în 1916
Lupu Ștefan, orfan de război
Ion Popescu

Au interpretat: Gheorghe Bădescu – Marius Șerban, Nicolae Suța – Horațiu Vasilescu, Lilica – Iulia Lișman, Ion Mihalache – Mihai Cotei,Trupele române: Asociația Tradiții Ostășești, detașamentul Mateiaș, Trupele germane: Asociația Edelweiss Ost
Cameramani: Remus Petre Cîrstea, Cătălin Păun, Bogdan Dumitrescu, Bogdan Matei, Iulia Lișman;Regie de montaj: Cătălin Păun; Director de fotografie: Cătălin Eremia; Sunet: Cătălin Paun,Remus Petre Cîrstea ;Consultant științific: Cornel Popescu, lector univ. dr.; Muzica:Mihaela Lucia Pițigoi - Școala Populară de Arte și Meserii, Pitești,Benedict Popescu; Editor video: Cătălin Păun; Machiaje: Daniela Pană;Voce:Alexandru Cîrstea – Gheorghe Bădescu, Remus Petre Cîrstea – Nicolae Șuța, Raluca Drăgoi – Lilica și Mărgărita Vulcănescu, Dan Gabriel Drăgoi – preot Ion Voicu

Filmările au fost realizate în: Județul Argeș - Slănic, Domnești, Jupânești, Golești, Valea Mare, Mioveni, Piscu Negru, Transfăgărășan, Mateiaș; Județul Hunedoara – Vulcan; Județul Gorj-Târgul Jiu – Schela; JudețulVrancea - Mărășești, Mărăști, Soveja.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md