10:38:52 19.04.2024
Stiri

CENTENAR // Povestea monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului: A fost ascuns de câteva ori peste Prut în ultimii 100 de ani, pentru a-l proteja de sovietici

Știri 03.04.2018 15:20 Vizualizări4048 Autor: Ziarul National
CENTENAR // Povestea monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului: A fost ascuns de câteva ori peste Prut în ultimii 100 de ani, pentru a-l proteja de sovietici


În anul 1918, prima dintre provinciile româneşti care a decis Unirea cu Regatul României a fost Basarabia, la 27 martie 1918.

La data cu pricina, Chişinăul devenea al doilea oraş ca mărime al României (cu 155.000 de locuitori), după Bucureşti, care avea 640.000 de locuitori, iar românii din Basarabia reprezentau 56,2% din populaţie, aşadar deţineau majoritatea absolută în provincie.

Parte componentă a Voievodatului Moldovei, teritoriul dintre Prut şi Nistru a ajuns în „proprietatea” Imperiului Ţarist în anul 1812, la încheierea războiului ruso-turc.

În 1918, în urma bolşevizării Rusiei, Basarabia îşi proclamă independenţa faţă de colosul roşu care tocmai se năştea, pentru ca, în acelaşi an, să se alăture Regatului României.

În 1940, urmare a ultimatumului sovietic intervenit ca efect al parafării prieteniei dintre Hitler şi Stalin, Rusia sovietică ocupă şi anexează Basarabia.

Peste doar un an, în 1941, armata română trece Prutul şi eliberează Basarabia.

Peste încă trei ani, în 1944, mărşăluind „na Berlin", bolşevicii înşfacă iar Basarabia şi o rebotează Republica Sovietică Moldovenească. Şi aşa rămân lucrurile până în 1991, când Republica Sovietică Moldovenească îşi declară independenţa faţă de agonicul Imperiu Roşu, devenind ceea ce este şi acum: Republica Moldova.

La zece ani de la Unirea cu România, în 1928, la Chişinău a fost dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare, lucrare a sculptorului basarabean Alexandru Plămădeală, scrie Mediafax.

Urmând cursul sinuos şi tragic al istoriei, statuia a fost trimisă în „refugiu", la Vaslui, în anul 1940, pentru a evita o întâlnire cu trupele bolşevice. La Vaslui, domnitorul s-a simţit ca acasă, că doar tot în Moldova ajunsese.

După ce ostaşii români au trecut Prutul, conform celebrului ordin, i-a urmat şi Ştefan care, în 1942, a fost re-instalat pe soclul său, la Chişinău.

Nici nu s-a uscat cimentul prea bine, că domnul Moldovei a trebuit să fie mutat din nou, în 1944. De data asta a ajuns într-un loc unde nu mai fusese niciodată – la Craiova.

Ruşii, care invadaseră şi anexaseră din nou Basarabia, au băgat de seamă că statuia domnitorului nu mai era la locul ei şi au tocmit iscoade care să afle unde se ascunde aceasta. Nu că le-ar fi păsat prea tare de Ştefan, dar acuzau lipsa unui „obiect de inventar" din patrimoniul provinciei recent re-ocupate. Iscoadele şi-au făcut datoria, iar Ştefan a fost găsit la reşedinţa sa conspirativă din Craiova, de unde a fost adus la locul de baştină, la Chişinău, unde a fost ascuns printre copacii din Parcul Central al oraşului.

Abia în anul 1990, Ştefan a ajuns pe locul şi pe soclul unde se găseşte încă şi astăzi, la intrarea în parcul, care acum îi poartă numele, din centrul Chişinăului.

Despre revenirea monumentului în locul în care îl vedem astăzi povestea anterior pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii la începutul anilor ’90 din secolul trecut:

„În ’90, când deja am devenit ministru, prima acțiune a fost nu numai reamplasarea monumentului lui Ștefan cel Mare, dar și restaurarea acestuia. Până atunci, de vreo trei ori a fost strămutat. În genere voiau să-l ducă în afara orașului. Datorită protestelor studenților, l-au lăsat, dar l-au mutat cu 18 metri mai în fundul parcului față de cum este acum. Veneticul de Lenin stătea în centru. Prima acțiune a mea ca ministru a fost ideea de reamplasare a lui Ștefan cel Mare în față. Era pe un postament josuț, față de cel de acum, din ciment. Nu, din piatră l-am făcut, cum a fost la început. Piatră de Cosăuți și cu brâul acesta domnesc, că nu e un prăpădit acolo, ci Domnitorul nostru, dragii mei! Statuia, monumentul a fost restaurat, fiindcă era distrus de peregrinări și delăsare. L-am resfințit. Pentru aceasta a fost invitat Mitropolitul Moldovei de la Iași, ÎPS Daniel. Și a participat și Arhiepiscopul de aici Vladimir, nu era încă mitropolit. A fost adus pământ de la Putna și presărat pe parcela ceea din fața monumentului.

Atunci când a fost dezvelit monumentul restaurat, au început să bată clopotele în întreaga Basarabie, în toate satele, peste tot. Și aici se trăgeau clopotele la Arcul de Triumf, fiindcă clopotnița nu era refăcută. Așa ne-am înțeles. Era regia mea. Și atunci, pe 31 august 1990, a început să fie marcată Sărbătoarea Limba Noastră cea Română”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md