04:37:35 25.04.2024
Stiri

Povestea MOLDOVEANULUI care luptă într-un picior în Ucraina, pentru a opri armata lui Putin. Ce spune despre COLOANA a cincea rusească și despre pericolul care vine din Transnistria: „R. Moldova ar fi fost următoarea țară ocupată de ruși”

Actualitate 20.05.2022 12:57 Vizualizări4601 Autor: Ziarul National
Povestea MOLDOVEANULUI care luptă într-un picior în Ucraina, pentru a opri armata lui Putin. Ce spune despre COLOANA a cincea rusească și despre pericolul care vine din Transnistria: „R. Moldova ar fi fost următoarea țară ocupată de ruși”


Moldoveanul Stanislav Ghibadulin luptă în Ucraina de partea forțelor Kievului încă din 2015. Decorat cu multiple medalii, acesta a fost rănit de mai multe ori și chiar i-a fost amputată o parte din piciorul stâng, după ce a călcat pe o mină antipersonal. S-a întors însă pe front și de la începutul invaziei ruse nu a mai lăsat arma din mână.

Într-un interviu pentru publicația glavcom.ua, Stanislav Ghibadulin a povestit cum a ajuns să apere independența și integritatea teritorială a Ucrainei.

Cum ai ajuns să te înrolezi în Forțele Armate ale Ucrainei, fiind cetățean al R. Moldova?

Decizia mea a fost influențată de educația primită, deoarece am crescut într-o familie în care noțiunea de patriotism a fost pusă în capul mesei. Am venit în Ucraina la începutul anului 2015 și m-am alăturat regimentului Azov. Acest lucru a fost posibil în ciuda faptului că la acea vreme eram încă cetățean al R. Moldova.

În timpul războiului nu contează cine ești sau de unde vii. Dacă vrei să ajuți, vei primi o șansă. Acum sunt cetățean al Ucrainei. Am fost nevoit să renunț cetățenia R. Moldova pentru a o obține pe cea a Ucrainei.

Unde te-a prins 24 februarie?

M-am trezit când un vecin speriat s-a apropiat de mine. Am ieșit afară și am început să cânt imnul Ucrainei. Nu am simțit frică. Mi-am dat seama că nu mi-e frică de moarte, că sunt un luptător. M-am dus cu prietenii la centrul militar și am întrebat dacă îmi vor da o armă.

Credeam că luptele vor fi duse chiar pe străzile Kievului, poate va trebui să trag chiar de la fereastra mea. Pe 24 februarie, ministrul Apărării a scris că fiecare ucrainean va putea obține o armă doar prezentând pașaportul.

Centrul militar mi-a spus că armele sunt încă transportate, așa că de acolo m-am dus imediat la unitatea mea, Azov, și m-am alăturat ca voluntar.

Unde ai fost trimis?

La Kiev a fost înființată o unitate de voluntari a regimentului Azov din cadrul Forțelor Armate.


Povestește-ne despre experiența ta militară din timpul invaziei. Cum ai fost primit, având în vedere că ești invalid de grupa I?

Acest lucru m-a deranjat nu atât pe mine, cât pe camarazii mei, care erau mereu îngrijorați pentru mine, ceea ce a afectat cursul ostilităților. Așa că am fost nevoit să mă retrag de pe front, iar acum antrenez alți soldați. Înainte de asta, am fost artilerist al unui detașament de recunoaștere.

Am luptat în regiunea Kiev și am aflat imediat despre ce se întâmplă în Bucea. Unul dintre camarazii mei a fost luat prizonier în timpul retragerii, a fost dus pe străzile din Bucea, a văzut totul, dar a reușit ca prin minune să scape. Ne-a spus imediat că în Bucea a fost genocid, străzile erau pline de cadavre.

Știi despre alți compatrioți care apără Ucraina?

Am încercat să aflu despre ei în timpul operațiunii antiteroriste din Donbas. Poate ați auzit de Cristian Jereghi (regizor de film, scenarist, jurnalist ucrainean de origine moldovenească) a participat la operațiunea antiteroristă. Mai sunt și alții.

Mulți oameni din R. Moldova mi-au cerut să-i ajut să se înroleze în Forțele Armate ale Ucrainei. Am făcut tot ce am putut, dar nu știu ce s-a întâmplat cu ei mai departe.

Credeți că provocările din Transnistria reprezintă o amenințare serioasă la adresa Ucrainei?

O amenintare? De acolo? Cred că Forțele Armate ucrainene vor rezolva rapid această amenințare.

Dacă batem Rusia, trupele transnistrene nu au nicio șansă. Ofensiva lor se va încheia cu așa-zișii militari transnistreni mergând la concertul lui Kobzon.

De ce un procent mare dintre moldoveni justifică agresiunea rusă împotriva Ucrainei?

Moldova este o fostă parte a URSS. Acolo sunt foarte mulți proruși, mulți ruși. Toți politicienii pretinși proeuropeni au promis că vor interzice canalele de propagandă, dar acum 47 de canale rusești sunt retransmise în R. Moldova.

Unii oameni au fost și sunt plătiți pentru a realiza videoclipuri care pătează reputația refugiaților ucraineni. Rusia a acordat întotdeauna o mare atenție propagandei în R. Moldova.

A fost publicat recent un studiu care arată că o treime dintre moldoveni sunt pregătiți să-și apere țara în cazul unei amenințări militare. În opinia dumneavoastră, aceste date descriu imaginea reală?

Eu cred că da.

Forțele proruse încearcă să destabilizeze situația politică. Care sunt sansele lor?

Chiar înainte de 24 februarie, am vorbit cu băieți din serviciile de securitate și chiar atunci au existat informații că forțele proruse pregătesc anumite provocări. Au încercat să implice și reprezentanți ai altor forțe politice, ca să dea impresia că toată lumea e nemulțumită de actuala guvernare.

Am și informații sigure că R. Moldova ar fi fost următoarea țară ocupată de ruși dacă Ucraina cădea în câteva zile, cum planificau ei că se va întâmpla.

Traducere: Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md