18:03:58 24.04.2024
Stiri

Politolog, despre referendumul anunțat de Dodon, inclusiv în Transnistria: Miza Rusiei, cuțitul înfipt în spatele Ucrainei și blocarea R. Moldova în Est

Politică 21.09.2018 14:19 Vizualizări2393 Autor: Ziarul National
Politolog, despre referendumul anunțat de Dodon, inclusiv în Transnistria: Miza Rusiei, cuțitul înfipt în spatele Ucrainei și blocarea R. Moldova în Est


Președintele Igor Dodon s-a expus recent, într-o emisiune de la postul public de televiziune, în favoarea organizării unui referendum pe teritoriul controlat al R. Moldova, dar și în Transnistria cu privire la reintegrarea regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, adăugând că trupele militare ruse și armamentul străin trebuie să se afle în partea stângă a Nistrului până la soluționarea politică a conflictului transnistrean.

Politologul de peste Prut Dan Dungaciu a comentat pentru „Defense România” afirmația lui Igor Dodon care a anunțat că forma de reintegrare a regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova va fi decisă la referendum, iar scenariile concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare.

„În ultima perioadă, este vorba de ultimul an în special, a început în Republica Moldova să fie evidentă o chestiune care era ușor de intuit: întregul proiect politic, economic, strategic al Republicii Moldova nu are legătură nici cu integrarea în UE, apropierea de UE sau România, ci totul este focalizat pentru așa-zisa soluționare a chestiunii transnistrene. Nu este doar proiectul lui Dodon, este proiectul asumat plenar la Chișinău de domnul Plahotniuc. Aceasta este esența a ceea ce am numit binomul Plahotniuc-Dodon”, a precizat Dan Dungaciu, care a explicat că acest binom s-a constituit la Chișinău după alegerile din 2016, după ce Dodon a ajuns președinte cu sprijinul lui Plahotniuc, colaborarea dintre cei doi fiind evidentă, iar puterea de la Chișinău „nu trebuie înțeleasă în ecuația unui guvern proeuropean” versus Dodon, ci prin înțelegerea dintre cele două tabere.

„Înțelegerea este bine pregătită în raport cu Estul și Vestul, iar ea are ca țintă finală rezolvarea chestiunii transnistrene. Aceasta este cea mai mare miză și cea mai mare provocare pentru regiune”.

Analistul a continuat, precizând că mișcarea lui Plahotniuc din urmă cu doar câteva zile a fost un „gest în oglindă”.

„Săptămâna trecută, Plahotniuc a ieșit public și a spus că Republica Moldova nu mai este proeuropeană, Partidul Democrat nu se mai declară proeuropean pentru că este împotriva celor care împart societatea geopolitic, etnic și identitar, iar PD se declară pro-Moldova. A transmis un mesaj Moscovei și Transnistriei că nu se mai pune problema integrării Transnistriei și că pot să fie liniștiți”, spune Dan Dungaciu, care amintește de un al doilea semnal pe care aproape nimeni nu l-a comentat la vremea respectivă, anume neparticiparea ministrului Apărării al Republicii Moldova la Summit-ul NATO de la Bruxelles. „Faptul că nu a fost prezent a fost evident un semnal pentru Moscova și pentru Tiraspol că Republica Moldova nu vrea să mai aibă legături politice și strategice cu NATO iar acum cu UE”.

Urmează decuplarea României

Totodată, Dan Dungaciu a menționat că „și România urmează să fie decuplată din discursul public”, iar la viitoarele alegerile parlamentare se va constitui o majoritate așa-numită patriotică din care va face parte Partidul Democrat condus de Plahotniuc, Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon și cei care vor intra în Parlament pe liste și se vor alătura acestei „coaliții patriotice”. Scopul principal? Transnistrizarea. Adică „rezolvarea conflictului din Transnistria în condițiile dorite de Tiraspol și Federația Rusă”.

„Aceasta este marea problemă. Se discută despre politica pașilor mărunți, adică de implementare în Transnistria a soluțiilor pe care ei le doresc, fără ca nimeni să mai vorbească de retragerea trupelor ruse. Este de fapt o victorie strategică a Federației Ruse despre care nu vorbim și pe care guvernanții noștri iresponsabili o girează prin girarea regimului Plahotniuc-Dodon. Ce face Dodon este doar o parte din acest scenariu mai amplu. Nimic inedit și special”, a explicat Dan Dungaciu intenția lui Dodon în ceea ce privește referendumul.

Buzduganul indpendenței și blocarea Republicii Moldova în Est

„Transnistria aruncă buzduganul independenței pentru a putea spune la negocieri că au cedat. Acesta este jocul strategic de la Tiraspol”, a precizat Dan Dungaciu care a adăugat că miza principală pentru Federația Rusă este transnistrizarea Republicii Moldova pe care astfel ar bloca-o în spațiul estic și i-ar împiedica drumul spre Vest și, desigur, o reunire cu România. Însă o asemenea situație poate fi folosită de la Kremlin și în ceea ce privește Ucraina.

„Pentru Federația Rusă, transnistrizarea înseamnă că Republica Moldova s-a blocat în spațiul estic”, iar reunificarea devine imposibilă în condițiile în care „cu Transnistria, România nu se poate uni cu Republica Moldova, nici măcar pe hârtie. Teoretic acest lucru s-ar fi putut face fără Transnistria, dar rușii știu foarte bine că Transnistria este un garant împotriva Unirii”.

Cuțit înfinpt în spatele Ucrainei

Astfel, Rusia va bloca prin Republica Moldova prin transnistrizare urmărind apoi blocarea Ucrainei pentru că în cazul în care Republica Moldova cedează „într-o soluție care nu se va numi federalizare, trebuie să fim foarte atenți aici, se va numi statut special, rușii își dau seama că cuvântul 'federalizare' este foarte încărcat conotativ de la memorandumul Memorandumul Kozak (nr. - o propunere din 2003 ce viza soluționarea conflictului din Transnistria prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric) și o să vorbească despre statut special.Acest statut special pe care vor reuși să-l impună în Republica Moldova, va fi ulterior translatat în Ucraina și vor pune presiuni pe Kiev să accepte un statut în regiunea separatistă Donbas, echivalent cu ceea ce Moldova a acceptat pentru Transnistria.

Republica Moldova înfinge un cuțit în spate Ucrainei prin această cedare. Devine pionul principal al intereselor rusești în această regiune. Ce face România prin girarea acestui guvern este un gest strategic iresponsabil”, a adăugat Dan Dungaciu, amintind că în acest sens Bucureștiul nu doar că alocă fonduri Chișinăului, ci România este și singurul stat care a ”tăcut” după invalidarea alegerilor de la Chișinău.

„Toate gesturile politice pe care le face Chișinăul le face în perspectiva rezolvării chestiunii transnistriene iar Rusia va înregistra o victorie fără precedent în Republica Moldova. România se va trezi în fața unui fapt împlinit. Va fi probabil cea mai mare înfrângere geostrategică și geopolitică a României în politica externă”, a concluzionat politologul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md