07:35:49 24.05.2024
Stiri

Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB acuză guvernarea că ar folosi Programul „Satul European” pentru a determina primarii altor partide să adere la PAS. Spînu: „Susținem proiectele de dezvoltare a infrastructurii din toate satele și orașele”

Actualitate 10.04.2024 17:02 Vizualizări1656 Autor: Ziarul National
Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB acuză guvernarea că ar folosi Programul „Satul European” pentru a determina primarii altor partide să adere la PAS. Spînu: „Susținem proiectele de dezvoltare a infrastructurii din toate satele și orașele”
Poză simbol


Blocul proeuropean constituit din Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, că ar utiliza Programul guvernamental „Satul European” pentru a ademeni primarii altor formațiuni. De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prezintă cifre care arată că proiectele implementate în localitățile conduse de primari PAS sunt mult mai puține decât în cele conduse de primari ai altor partide.

„Blocul celor patru partide proeuropene își exprimă îngrijorarea legată de metodele de racolare și constrângere a aleșilor locali prin intermediul pârghiilor guvernamentale. Folosirea fondurilor publice în calitate de instrument de influență politică și de șantaj asupra primarilor incomozi, cu scopul aderării acestora la partidul de guvernământ, creează un precedent periculos și nedemocratic de administrare a banilor publici. Solicităm Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și altor instituții abilitate cu funcții de evaluare a dosarelor depuse în cadrul apelurilor competitive să se ghideze de principiul transparenței, imparțialității, obiectivității și nediscriminării pe criterii politice, în procesul de selectare spre finanțare a proiectelor depuse. De asemenea, atenționăm partenerii externi ai Republicii Moldova, în special agențiile de dezvoltare și misiunile diplomatice, despre riscul implicării factorului politic în procesul de finanțare a proiectelor depuse de primării și solicităm respectuos intervenția acestora în cazul unor derapaje admise în procesul de selecție”, cităm din declarația blocului.

În replică, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a acuzat partidele respective că politizează Programul Național „Satul European”.

„Încă de la prima ediție, Guvernul a demonstrat că prin Satul European susținem proiectele de dezvoltare a infrastructurii din toate satele și orașele noastre. Reamintesc că toate primăriile care au aplicat la Satul European, ediția 2022, au fost selectate pentru finanțarea proiectelor depuse”, a răspuns Spînu.

Acesta a ținut să prezinte cifre despre proiectele implementate în cadrul ediției din anul 2022 a Programului „Satul European”, în funcție de apartenența politică a primarilor:

PDM/PSDE: 127 de proiecte;

PAS: 87 de proiecte;

Platforma DA: 40 de proiecte;

Candidați independenți: 68 de proiecte;

PSRM: 80 de proiecte;

Alte partide: 89 de proiecte;

„Peste un milion de cetățeni deja se bucură de apă la robinet, sisteme de canalizare, iluminat stradal, școli și grădinițe în toate colțurile republicii”, a scris Spînu pe Facebook.

Amintim că, recent, un grup de 16 primari ai Partidului Social Democrat European din raionul Hâncești a aderat la PAS. Liderul acestei formațiuni, Ion Sula, a acuzat partidul de la guvernare că i-a „corupt” cu promisiuni legate de implementarea unor proiecte prin intermediul Programului „Satul European”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md