21:37:51 02.12.2020
 
Stiri

„Phishing”- o nouă metodă de ÎNȘELĂTORIE în mediul online: Ce trebuie să faceți pentru a NU cădea în capcana escrocilor

Actualitate 22.10.2020 15:15 Vizualizări974 Autor: Ziarul National
„Phishing”- o nouă metodă de ÎNȘELĂTORIE în mediul online: Ce trebuie să faceți pentru a NU cădea în capcana escrocilor


Tot mai mulți cetățeni cad, în ultimul timp, în capcana escrocilor din domeniul online, rămânând fără bani pe cardurile sau conturile bancare.

Phishing-ul reprezintă o fraudare a informațiilor bancare, iar acest atac are, de obicei, forma unui mesaj online care pretinde că e de la bancă, cerând să dai click pe un link sau un atașament.

Dacă accesezi „capcana”, imediat sunt capturate informațiile tale bancare, precum parola de acces, număr de card etc.

Oamenii legii le recomandă cetățenilor ca, în cazul în care primesc astfel de mesaje, cel mai bine ar fi să le șteargă, mai ales dacă ele conțin link-uri sau atașamente.

Escrocii încearcă deseori să imite instituții legitime și se bazează pe faptul că utilizatorii de net sunt adesea foarte grăbiți. Astfel, atunci când accesați orice fel de link-uri, manifestați atenție sporită la securitatea site-ului unde vă introduceți datele și evitați efectuarea tranzacțiilor de pe rețele wifi publice.

Pentru prevenirea unor astfel de fraude, Poliţia vă recomandă să nu accesați mesajele pop-up de tipul celor descrise mai sus și link-urile din mesaje parvenite de la adrese necunoscute, nu deschideți documentele atașate la aceste mesaje, iar înainte de efectuarea plăților pe Internet pentru bunurile sau serviciile alese acordați o atenție deosebită verificării parametrilor de securitate a site-ului. Aceasta se poate vedea căutând simbolul sub formă de lacăt închis afișat de browser-ul utilizat și prezența litere „s" (reprezentând „secure" - în condiții de siguranță), „https://" la începutul adresei site-ului. Aceste elemente informează că site-ul utilizează o conexiune securizată, iar informațiile despre tranzacție nu vor fi divulgate către persoane terțe. Dacă aceste elementele nu sunt disponibile, cumpărătura urmează a fi abandonată.

Totodată, nu faceți achitări la comercianți necunoscuți de pe internet, nu folosiți pentru plățile online carduri bancare cu solduri mari. Dacă este posibil, cel mai bine este să folosiți în acest scop un card bancar separat, destinat doar plăților pe internet.

Atunci când utilizați smartphone-uri sau tablete pentru tranzacții de achitare cu cardul bancar, nu uitați să le verificați dacă au viruși. Asigurați toate dispozitivele de la care efectuați plăți pe internet cu programe antivirus actualizate, eficiente și legale.

De asemenea, nu lăsați cardul bancar la vedere și nu permiteți fotografierea sau xerocopierea acestuia de persoane care nu sunt autorizate pentru astfel de acțiuni, nu divulgați nimănui informațiile Dvs. personale sau detalii despre cardul bancar (numărul de card, data expirării, numărul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe spatele cardului etc.) ca răspuns la e-mailuri, mesaje SMS (chiar dacă acestea provin din numele băncii), pe paginile de site-uri web, care nu sunt concepute pentru a efectua plăți pentru bunuri și servicii sau prin telefon.

Poliția vă mai recomandă să activați serviciul VB24 SMS ca să primiți mesaje de notificare pe telefon imediat ce s-a înregistrat vreo operațiune pe contul/cardul bancar al Dvs. Dacă primiți un mesaj SMS prin care veți fi informat că s-a efectuat vreo operațiune cu cardul Dvs. pe care nu o recunoașteți și nu ați realizat-o, sunați imediat la Serviciul Suport Clientelă a Băncii și blocați cardul sau blocați cardul prin intermediul canalelor de deservire la distanță VB24 Mobile sau VB24 Web.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md