04:28:19 09.12.2019
 
Stiri

PERICOLUL la care sunt expuși cetățenii R. Moldova care locuiesc la primele etaje și în case la sol: „Concentrațiile depășesc de trei-patru ori norma”

Social 11.10.2017 16:00 Vizualizări9951 Autor: Ziarul National
PERICOLUL la care sunt expuși cetățenii R. Moldova care locuiesc la primele etaje și în case la sol: „Concentrațiile depășesc de trei-patru ori norma”
Poză simbol

Concentrațiile de radon în locuințele situate la subsol, demisol și la primul etaj al blocurilor de locuit, dar și în casele la sol din R. Moldova în care lipsește izolarea podelei sunt de trei-patru ori mai sporite decât norma admisă.

Radonul este un element chimic gazos cu proprietăți radioactive care cauzează, în timp, cancerul pulmonar și chiar pe cel osos.

La fel de periculoase pentru sănătatea publică sunt și casele construite din materiale ce conțin zgură, cenușă, dar și cele cu finisaje interioare din granit.

Datele se conțin într-un studiu al specialiștilor Centrului Național pentru Sănătate Publică (CNSP) care au efectuat mai multe măsurări, pe parcursul anului 2017, ale concentraţiilor de radon în interiorul locuinţelor de tip individual sau de tip bloc, unele încăperi ale instituţiilor de stat: instituţii medicale, arhive, laboratoare, depozite, precum şi în unele mine de extragere a pietrei şi galerii subterane din satele Cricova, Mileştii Mici şi mun. Chişinău.

Concentrații mari de radon au fost descoperite și în subsolurile instituțiilor medicale, iar în minele de piatră de la Mileștii Mici și Cricova norma este depășită de câteva zeci de ori.

Vicedirectorul CNSP, Ion Băhnărel, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, în Chișinău, cea mai gravă situație a fost atestată la casele situate lângă Bâc, construite pe fisuri tectonice de-a lungul râului.


Ion Băhnărel, vicedirectorul CNSP

Întrebat ce putem face pentru a exclude acest risc pentru sănătatea oamenilor, Ion Băhnărel ne-a spus că, în primul rând, nu trebuie să folosim materiale de construcție interzise, adică cele care conțin radionuclizi naturali, cum ar fi zgura, cenușa, granitul, fosfoghipsul etc.

Totodată, atunci când alegem locul pentru casă, este necesar ca un specialist să vină să testeze concentrațiile de radon în sol, iar la darea în exploatare – nivelul acestui element chimic în casă.

„Nu trebuie să locuim în demisol sau la primul etaj al blocurilor de locuit. În Occident nu există noțiunea de primul etaj, ci de parter care, de obicei, nu este locuit. Oamenii locuiesc de la etajul doi în sus”, compară Ion Băhnărel.

Persoanele care locuiesc, totuși, la primul etaj sau în case construite cu materiale periculoase trebuie să aerisească foarte des încăperile, pentru a diminua concentrațiile de radon.

Potrivit responsabilului de la CNSP, R. Moldova nu are aparataj performant pentru a face acest gen de măsurări, rezultatele din ultimul studiu efectuat în R. Moldova fiind stabilite în Cehia.

„Acum negociem un proiect cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică în vederea procurării de aparataj modern care să ne permită să efectuăm măsurări în masă”, a mai declarat Ion Băhnărel pentru Ziarul NAȚIONAL.

Menționăm că studiile internaționale arată că numărul cazurilor de cancer pulmonar la persoanele care locuiesc la subsol sau la primul etaj al blocurilor de locuit este de patru ori mai mare decât la cele care locuiesc de la etajul doi în sus. Radonul este a doua cauză, după tabac, a cancerului bronho-pulmonar, iar combinate (tabacul și radonul) sunt extrem de periculoase pentru sănătatea omului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!



Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md