05:33:12 16.01.2021
 
Stiri

PD cheamă la DIALOG, în vederea depășirii crizei politice, PSRM și „ACUM”. Anunțul a fost făcut de Candu, după o întrevedere a conducerii formațiunii cu ambasadorii UE: „Soluții din pod nu pot cădea, iar cele venite din afără nu vor fi acceptate”

Politică 10.06.2019 15:39 Vizualizări1424 Autor: Ziarul National
PD cheamă la DIALOG, în vederea depășirii crizei politice, PSRM și „ACUM”. Anunțul a fost făcut de Candu, după o întrevedere a conducerii formațiunii cu ambasadorii UE: „Soluții din pod nu pot cădea, iar cele venite din afără nu vor fi acceptate” Captură


Partidul Democrat (PD) cheamă la dialog partidele parlamentare, în special PSRM și componentele Blocului „ACUM”, pentru a identifica soluții pentru a depăși criza politică instaurată la Chișinău. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PD, Andrian Candu, după o întrevedere a conducerii formațiunii cu ambasadorii UE acreditați la Chișinău.

„Luând în considerare prevederile legale şi deciziile Curţii Constituţionale (CCM), la ora actuală suntem în blocaj juridic. Pe de o parte CCM spune că Parlamentul e dizolvat, sunt numite şi alegerile anticipate în septembrie, pe de altă parte vedem deputaţi ce insistă pe anumite acţiuni. Toate aceste acţiuni sunt periculoase. Vreau să vă amintesc că noi toţi acţionăm în baza legii. Pentru funcţionarii statului, decizia CCM sunt legea şi dacă nu le îndeplinesc sunt sancţionaţi”, a declarat Candu într-o conferință de presă.

Potrivit sursei citate, soluţii juridice pentru depășirea crizei politice „sunt puţine sau deloc”. „Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este CCM. Pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale CCM care au fost contestate de politicieni sau societate. A fost decizia prin care s-a stabilit că majoritatea în Parlament este 52 de deputați și nu 51. Ne aducem aminte și de decizia privind includerea Declarației de Independență în blocul constituțional sau decizia prin care s-a schimbat modalitatea de alegere a președintelui țării. Deciziile respective au fost criticate de politicieni și o parte a societății, dar până la urmă cu toții trebuie să respectăm legea. Deciziile CCM nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate, iar din acest motiv suntem în blocaj juridic”, a spus fostul spicher.

Acesta s-a referit și la declarațiile venite de la partenerii externi și a atras atenția că în toate se regăsește o frază: „Respectarea legii şi a statului de drept”. „Şi dacă nouă ni se recomandă să respectăm legea şi statul de drept, atunci trebuie să respectăm legea, Constituţia şi deciziile CCM. Am analizat şi experienţa altor state. Se pare că suntem lipsiţi de soluţii juridice şi pentru a nu ne aprofunda, rugăm pe toţi să se abţină de la anumite acţiuni”.

În acest sens, PD a decis să cheme la dialog partidele parlamentare, în special PSRM și „ACUM”, pentru a găsi soluții de a depăși criza politică. „Chemăm fracţiunile parlamentare la dialog pentru a depăşi această situaţie şi pentru a ieşi din acest blocaj. Facem o invitaţie azi partidelor parlamentare, în special PSRM, „ACUM”. Și nu e vorba de lideri pentru ca să nu fie prea multe emoții. PD a desemnat o echipă condusă de Vladimir Cebotari. Doar prin comunicare, doar prin dialog putem găsi soluţii politice, care să ne ducă la stabilitate şi, cel mai important, să nu escaladeze situaţia”, a declarat Andrian Candu.

Sursa citată a subliniat că PD nu este actualmente la putere, iar în R. Moldova este o guvernare interimară. „Cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Cetățenii trebuie să decidă cine va fi la putere și în opoziție. În cadrul discuțiilor putem vorbi și despre schimbarea datei alegerilor parlamentare anticipate, dar putem discuta și faptul că PD are acces la resursele administrative. Deci, soluții din pod nu pot apărea, iar cele venite din afară nu vor fi acceptate”, a conchis Candu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Elena 10.06.2019 16:48

Dialog special pentru a stopa federalizarea țării și pentru a nu le permite PSRM și ACUM să vândă țra!

pumnal 10.06.2019 17:15

Romania nu recunoaste guvernul Maiei Sandu https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/ultima-ora-romania-nu-recunoaste-guvernul-sandu-si-sustine-alegerile-anticipate?fbclid=IwAR2IJ7-epWJlh5tBp_9jAfN9Sdg_XI5y7qp5TKu7dnHYqpb2bLOPe-L2fSk

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md