23:11:24 01.12.2020
 
Stiri

Patru persoane RĂPITE de KGB-ul transnistrean în 24 de ore pentru „spionaj” în favoarea R. Moldova. Jizdan: „Li s-a pus un SAC pe cap... Putem presupune că astfel de incidente se pot repeta”

Actualitate 08.10.2020 15:57 Vizualizări1109 Autor: Ziarul National
Patru persoane RĂPITE de KGB-ul transnistrean în 24 de ore pentru „spionaj” în favoarea R. Moldova. Jizdan: „Li s-a pus un SAC pe cap... Putem presupune că astfel de incidente se pot repeta” Captură privesc.eu


Cel puțin patru cetățeni ai R. Moldova au fost răpiți în ultimele 24 de ore de angajații MGB-ului transnistrean (așa-zisul minister al securității de la Tiraspol). Aceștia au fost trântiți la pământ, li s-a pus câte un sac pe cap și au fost duși într-o direcție necunoscută, probabil în izolatoarele din Tiraspol, a declarat astăzi președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, după audierea în comisie a repezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

„În cadrul ședinței de astăzi, au fost invitate toate instituțiile responsabile de gestionarea cazului de răpire a ofițerului de poliție de la Florești, Andrei Amarfi. Au fost invitați responsabili din cadrul SIS, MAI, Biroului de Reintegrare, Procuraturii Generale și MAEIE. În cadrul audierilor s-a confirmat că au fost răpiți patru cetățeni ai R. Moldova. E vorba de cetățenii Amarfi, Glijin, Puris și Mânzărari. Răpirile au avut loc pe 7 octombrie și ni s-au raportat toate măsurile întreprinse până acum. S-a stabilit că operațiunea a fost făcută de așa-numitul MGB din Transnistria. E o operațiune bine organizată, fiindcă sunt elemente ale operațiunilor speciale, cu implicarea trupelor speciale”, a precizat Alexandru Jizdan.

Potrivit fostului ministru de Interne, autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au depășit toate liniile roșii: „Comisia va monitoriza în continuare situația, iar eu voi cere informații zi de zi de la organele abilitate, pentru a ne asigura că cetățenii R. Moldova vor fi eliberați de autoritățile neconstituționale. Am solicitat colegilor ca cetățenii R. Moldova să fie informați imediat ce apar informații noi, deoarece oamenii trebuie să-și recapete încrederea în organele de aplicare a legii, iar aceast sentiment de insecuritate să dispară”.

Jizdan a precizat că doar două dintre persoanele răpite au o funcție publică. E vorba de polițiștul Amarfi și un angajat al Agenției Servicii Publice. „Ceilalți nu au legătură cu organele de drept sau serviciul public. Mai mult, despre ceilalți trei nu se cunosc prea multe. Suntem îngrijorați de soarta cetățenilor noștri, care probabil se află în izolatoarele de detenție de la Tiraspol. Operațiunea a fost efectuată după același scenariu. Persoanele au fost răpite, li s-a pus un sac în cap... Persoanele care au efectuat răpirile erau îmbrăcate la fel și au venit practic cu același mijloc de transport. E o acțiune dirijată din același centru de comandă. Rudelor li s-a comunicat că au fost reținuți pentru spionaj. Spionaj poate exista între două state, dar ceea ce se întâmplă astăzi este o sfidare a suveranității R. Moldova”.

Întrebat dacă asemenea răpiri mai pot avea loc, Alexandru Jizdan a răspuns: „Noi nu putem exclude nimic. Dacă s-a produs acest incident grav acum, putem presupune că ele pot să se repete”.

Alexandru Jizdan nu exclude că Partidul Democrat ar putea susține moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Pavel Voicu, care urmează să fie înregistrată de către Platforma „DA”. „Fiecare formațiune își are agenda sa proprie. Atunci când vom constata că organele abilitate nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și au falimentat în gestionarea acestui caz, atunci noi, în cadrul fracțiunii, vom examina acest subiect. Deocamdată, Comisia s-a informat despre acțiunile întreprinse și dacă ele sunt suficiente pentru a ca să readucem siguranța în rândul cetățenii noștri”.

La rândul său, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că a încercat să-l sune pe negociatorul-șefi din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, însă acesta nu a răspuns la telefon.

„Nu avem un răspuns nici la sesizarea adresată ieri. Mai mult, a fost blocată ieșirea pacificatorilor pentru investigarea incidentului la fața locului, ceea ce înseamnă o sfidare reală a misiunii de pacificare”, a punctat Lesnic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Iată, iată ! 08.10.2020 17:00

”...a fost blocată ieșirea pacificatorilor pentru investigarea incidentului la fața locului, ceea ce înseamnă o sfidare reală a misiunii de pacificare”. Din cei doi cineva e președinte, altcineva e doar ”pudelul lui tupin”!

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

23.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Noii neutraliști

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md