14:48:04 19.04.2024
Stiri

PAS ar fi CONDAMNAT să facă alianță cu PSRM după anticipate: „Eu nu văd foarte mari diferențe dintre PSRM și PAS, formațiuni care își dispută puterea acum. Pe chestiuni fundamentale, cele două formațiuni nu au divergențe ideologice majore”

Actualitate 17.04.2021 21:17 Vizualizări5237 Autor: Ziarul National
PAS ar fi CONDAMNAT să facă alianță cu PSRM după anticipate: „Eu nu văd foarte mari diferențe dintre PSRM și PAS, formațiuni care își dispută puterea acum. Pe chestiuni fundamentale, cele două formațiuni nu au divergențe ideologice majore”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va fi condamnat să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova, dacă nu va acumula cel puțin 51 de mandate la alegerile parlamentare anticipate. Asta pentru că în următorul Parlament vor intra PAS, PSRM, „Partidul Nostru” și Partidul „ȘOR”.

De această părere este fostul ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Mai mult, fostul politician nu vede mari divergențe ideologice majore între PAS și PSRM.

„Dacă ar fi să analizăm din perspectiva relației - partidele socialiste și partidele neomarxiste, eu nu aș vedea diferențe foarte mari între aceste două partide care la ora actuală își dispută puterea politică (PAS și PSRM). Cel puțin la nivel ideologic eu nu am văzut divergențe mari. În problema neutralității, socialiștii și PAS au aceeași viziune, în problema transnistreană – aceeași viziune, în problema relației cu Federația Rusă – aceeași viziune, referitor la statutul țărilor ocupate – aceeași viziune. Pe chestiuni fundamentale, aceste două partide nu au divergențe ideologice majore”, a declarat Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Între cele două formațiuni ar fi doar deosebiri de formă, mai puțin politice și strategice majore.

„Deosebirile de formă sunt și vor exista mereu. Eu mă refer la viziunile politice, strategice majore. Eu nu le sesizez, eu nu văd ceva substanțial. Cât ține de opțiunea europeană, orice guvern al R. Moldova va declara, indiferent de opțiunile sale, că el va urma parcursul european. Din simplul motiv că R. Moldova este un stat falit, eșuat. Acesta există grație a două surse: remitențele din afara țării, care încă mai vin, și resursele obținute din suportul bugetar și din partea UE, din motive politice. Astfel, pentru a menține acest stat pe linie de plutire, oricine ar veni la guvernare va striga sus și tare că este pentru integrare europeană. Oricare este conținutul acestei declarații, ce înseamnă și cum vedem integrarea europeană, care este tenta relației cu România. Bun, nu mai vorbesc despre chestiunea identitară, care este una esențială, dar care este un subiect tabu. Pentru ambele părți, de altfel”, a exemplificat Tănase.

Întrebat dacă Igor Dodon, fiind la putere în ultimii patru ani, a reușit să apropie R. Moldova de UE, Tănase a subliniat că acesta ar fi făcut doar figurație.

„Igor Dodon nu a avut niciodată putere politică. El a avut putere politică acum un an, cât a guvernat. În rest, el a fost o figură decorativă. Politica adevărată a fost făcută în Parlament și Guvern. Or, el a acționat mai mult pe post de sperietoare, era demonstrat ca sperietoare partenerilor externi, ca să demonstreze fostul guvern cât de european este el. Sunt lucruri diferite, în cazul de față. Acum noi nu avem un președinte butaforic, avem un președinte real, care are, realmente, putere, care are propria agendă, pe care încearcă s-o impună, inclusiv în Guvern și în Parlament. Nu putem compara aceste două modele de a acționa. Igor Dodon este produsul timpurilor sale, care au apus. Și pierderile strategice pe care le-a avut în ultimii ani de zile se datorează, din punctul meu de vedere, faptului că el nu a avut capacitatea să înțeleagă care au fost schimbările produse după plecarea lui Plahotniuc. El a crezut că acel sistem, într-o formă sau alta, poate fi perpetuat după același model.

Or, ceea ce s-a întâmplat în 2019 nu a fost doar o schimbare de formulă guvernamentală, s-a schimbat modelul politic în sine. A venit un alt mod, completamente, de a face politică. Și aici Dodon a rămas depășit de situație. De aici și declarațiile sale privind uzurparea puterii de stat de către Curtea Constituțională etc. Ele sună hazardat, nu le mai ia nimeni în serios”, a adăugat sursa citată.

Alexandru Tănase a caracterizat și PAS.

„Pe lângă campaniile anticorupție și declarațiile despre parcursul european, pe alte subiecte politice nu sunt cunoscute. Orice discuție ar începe, ajunge în trei minute la subiectul corupție. Chiar și la 2 martie, când s-a comemorat declanșarea războiului cu Federația Rusă, dacă vă amintiți, în mesajul oficial al instituției prezidențiale a fost că acest război a fost început de clanurile criminale și corupte care doreau să facă politică în anii 90. De aceea, noi nu cunoaștem care este conținutul acestei formațiuni, care, după toate calculele, va deveni una foarte importantă după alegerile parlamentare. În schimb, cunoaștem foarte bine care sunt viziunile PSRM. Cu toate acestea, eu cred că șansele ca aceste două partide să guverneze împreună sunt extrem de mari. Doar în cazul în care partidul dnei Sandu va obține o majoritate parlamentară în alegerile care vin”, a conchis fostul președinte al CC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md