21:54:10 16.01.2022
Stiri

DOC // Parlamentul ÎNĂSPREȘTE pedepsele pentru CORUPȚIA electorală: Amenzi de până la 400 000 de lei sau închisoare pentru utilizarea resurselor administrative, dar și amenzi de până la 15 000 de lei pentru transportarea organizată a alegătorilor

Actualitate 03.12.2021 15:31 Vizualizări7586 Autor: Ziarul National
DOC // Parlamentul ÎNĂSPREȘTE pedepsele pentru CORUPȚIA electorală: Amenzi de până la 400 000 de lei sau închisoare pentru utilizarea resurselor administrative, dar și amenzi de până la 15 000 de lei pentru transportarea organizată a alegătorilor


Acțiunile de corupere a alegătorilor din R. Moldova vor fi sancționate mai dur.

Parlamentul a aprobat astăzi, cu 85 de voturi, un proiect de lege care revizuiește legislația penală și contravențională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale.

Mai exact, deputații au votat, în prima lectură, pedepse mai dure pentru persoanele fizice și juridice prinse că utilizează resursele administrative în campania electorală, transportă organizat alegătorii spre secțiile de vot în ziua scrutinului sau implică organizații necomerciale în campania electorală.

De exemplu, utilizarea de resurse administrative, inclusiv favorizarea sau consimţirea la utilizarea ilegală a resurselor administrative în perioadele electorale, se va pedepsi cu amenzi de la 300 000 la 400 000 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani pentru persoanele fizice. Persoana juridică riscă, pentru aceleași încălcări, amendă între 650 000 și 750 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea entității juridice.

Totodată, transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 3 000 la 6 000 de lei pentru persoanele fizice și de la 9 000 la 15 000 de lei pentru persoanele juridice.

Și utilizarea de către candidatul la alegeri a discursului de ură sau instigarea la discriminare în cadrul perioadei electorale și/sau în materialele de agitație electorală va fi sancționată cu amendă de până la 12 500 de lei aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de până la 20 000 de lei aplicată persoanei juridice.

De asemenea, Codul penal va fi completa cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale, iar amenzile prevăzute sunt usturătoare.

Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a grupurilor de inițiativă și a partidelor politice sau a rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale în intenţia de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinaţia sau volumul mijloacelor utilizate, inclusiv utilizarea unor fonduri nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate, vot fi pedepsite cu amendă de până la 57 500 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani. Persoana juridică riscă amendă de până la 400 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în „Monitorul Oficial”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md