13:15:34 21.07.2019
 
Stiri

Părinții și profesorii rețelei de licee „Orizont” sunt REVOLTAȚI că Ambasadorul Turciei în R. Moldova afirmă că această instituție ar pregăti „TERORIȘTI”

Social 26.12.2016 16:36 Vizualizări6183 Autor: Ziarul National
Părinții și profesorii rețelei de licee „Orizont” sunt REVOLTAȚI că Ambasadorul Turciei în R. Moldova afirmă că această instituție ar pregăti „TERORIȘTI”

Anul acesta, elevii instituției private de învățământ Liceul Teoretic „Orizont” au obținut 26 din cele 33 de medalii pentru R. Moldova în cadrul olimpiadelor internaționale. În pofida rezultatelor instituției de învățământ, noul Ambasador al Turciei în R. Moldova, Hulusi Kilic, a cerut autorităților de la Chișinău ca aceste instituții să treacă fie în proprietatea statului, fie în proprietatea altor acționari. Acesta susține că rețeaua de licee „Orizont”, fondată de Clericul musulman Fethullah Gulen, ar pregăti „teroriști”.

Părinții elevilor de la „Orizont”, cât și profesorii de acolo se declară îngrijorați de faptul că declarațiile Ambasadorului turc în R. Moldova ar putea afecta imaginea liceului. Mai mulți părinții ai elevilor au declarat pentru protv.md că nu au observat ca copiii lor să vină acasă cu alte idei, decât cele care promovează învățătura sau noi performanțe. De asemenea, aceștia nu-și doresc ca instituțiile unde își fac studiile copiii lor să fie trecute în proprietatea statului R. Moldova. Și asta pentru că, potrivit lor, reușitele copiilor se datorează anume faptului că liceele „Orizont” nu se încadrează în tiparele obișnuite, iar profesorii sunt mai preocupați de rezultate, decât în alte instituții.

Fostul ministru al Educației, Leonid Bujor, e de părere că niciun stat străin nu trebuie să intervină în treburile interne ale R. Moldova. „Niciun stat străin, inclusiv Turcia, nu are dreptul să pretindă la o instituție privată din R. Moldova”, a spus acesta.

Și elevii confirmă că, deși în cadrul instituției activează și profesori din Turcia, aceștia își văd de treabă și predau doar materialul aprobat de ministerul Educației din R. Moldova. De asemenea, elevii resping faptul că la aceste licee sunt pregătiți „teroriști”, așa cum pretinde Ambasadorul Kilic. „Aceste declarații nu sunt adevărate și le tratam ca pe niște zvonuri”, a spus o elevă.

Administrația Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” susține că printre acționari sunt și cetățeni turci, dar instituția activează în strictă conformitate cu legile R. Moldova.

Ministerul Educației de la Chișinău a confirmat că liceele „Orizont” respectă toate regulile, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că încă nu a decis cum să răspundă solicitării Ambasadorului Turciei.

Amintim că Guvernul Turciei solicit tuturor țărilor să închidă rețelele de licee deschise în toată lumea de Clericul musulman Fethullah Gulen. Acesta este acuzat de autorităţile de la Ankara de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia. Un fost aliat al lui Recep Taiyyp Erdogan, Gulen a negat aceste acuzații și a spus că „se pare că după ce a stat la putere pentru mult prea mult timp, preşedintele Erdogan şi partidul lui suferă de otrava puterii”.

De menționat că Instituţia Privată de Învăţământ Liceul Teoretic „Orizont” activează în R. Moldova deja de 23 de ani. Potrivit administrației, obiectivul de bază al instituţiei este de a asigura un nivel înalt de instruire conform standardelor europene. Pentru a oferi accesul elevilor din întreaga țară la studii de calitate, în R. Moldova au fost deschise cinci filiale:

    -Liceul Teoretic ,,Orizont” filiala Buiucani, a fost fondat în anul 1994 cu scopul dezvoltării și atingerii celor mai înalte standarde de calitate în domeniul educației.

    -Liceul Teoretic „Orizont” filiala Bălţi, și-a început activitatea la 1 septembrie 2014, cu ciclul primar.

    -Liceul Teoretic „Orizont” filiala Ceadîr-Lunga, unde își fac studiile 175 de elevi, a fost înființat în anul 1993 cu scopul de a oferi copiilor din regiune studii de cea mai înaltă calitate.

    -Liceul Teoretic „Orizont” filiala Ciocana, unde studiază 750 elevi, a fost înfiinţat în anul 1999 în rezultatul dialogului dintre ministerul Educaţiei al R. Moldova şi ministerul Educației al Turciei.

    -Liceul Teoretic „Orizont” filiala Durleşti, unde își fac studiile 470 de elevi, a fost înfiinţat în anul 1999 cu nobila intenţie de a facilita procesul instructiv-educativ în limba engleză pentru elevii din R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Sergiu 27.12.2016 09:18

Sunt absolvent filiala Ceadîr-Lunga, anul 2011. Toate acuzațiile din partea ambasadorului sunt ridicole.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md