04:12:17 16.07.2018
 
Stiri

OPINIE // „PAS alimentează indirect şi presupunerile că ar fi în stare de o COALIŢIE cu PD după alegeri”

Politică 25.02.2018 09:00 Vizualizări1362 Autor: Ziarul National
OPINIE // „PAS alimentează indirect şi presupunerile că ar fi în stare de o COALIŢIE cu PD după alegeri”

Faptul că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare prin care solicită ca hotărârea Guvernului ce prevede constituirea circumscripţiilor uninominale să fie declarată neconstituţională ar demonstra că formațiunea condusă de Maia Sandu ar recunoaște sistemul mixt votat de Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Partidul Popular European din Moldova.

Comentatorul Dumitru Spătaru de la Tribuna susține că, la prima vedere, această sesizare e ceva normal, doar că dincolo de argumentele juridice, cei de la PAS ar fi trebuit să ia în calcul şi contextul politic, specificul situaţiei politice din R. Moldova.

„Până acum, clasa politică era împărţită în două tabere clare: cei care susţin sistemul electoral mixt şi cei care sunt împotriva sistemului. PAS din start s-a declarat împotriva acestui sistem şi a participat la unele acţiuni de protest împotriva lui. Era logic ca şi în continuare să păstreze aceeaşi poziţie. Acum guvernarea poate juca pe această greşeală tactică, de poziţionare făcută de PAS, spunând că unul dintre cele mai importante partide de opoziţie deja nu mai este atât de vehement împotriva sistemului electoral mixt, că se concentrează pe detalii şi, dacă vor fi înlăturate lacunele asupra cărora stăruie acest partid, nu vor mai exista motive ca PAS să conteste sistemul în general”, scrie Spătaru.

Potrivit acestuia, gravitatea situaţiei e subliniată şi de alt aspect important. „În timp ce mai multe partide de opoziţie şi-au declarat susţinerea pentru reprezentanţii societăţii civile ce intenţionează să desfăşoare un referendum în vederea anulării sistemului electoral mixt, PAS (care, apropo, în comparaţie cu alte partide, nu e atât de activ în ceea ce ţine de susţinerea eforturilor grupului de iniţiativă) intervine între două tabere politice aflate pe baricade şi se manifestă în postura de „opoziţie constructivă”. PAS vine cu o formulă conciliantă, care, printre rânduri, poate fi citită cam aşa: dacă acceptaţi compromisul şi recroiţi circumscripţiile uninominale, atunci este loc de discuţii”.Spătaru a adăugat că și mai grav este faptul că, „prin această acţiune bună din punct de vedere juridic, dar negândită până la capăt din punct de vedere politic, PAS alimentează indirect şi presupunerile că ar fi în stare de o coaliţie cu PD după alegeri, dacă asupra acesteia vor insista anumite forţe din exterior”.

„Apropo, PAS până acum nu prea a răspuns presupunerilor la această temă. De aceea, dacă nu doreşte să facă indirect jocul guvernării şi dacă nu doreşte să saboteze indirect eforturile societăţii civile şi a unor forţe de opoziţie îndreptate spre anularea sistemului electoral mixt, PAS trebuie fie să retragă această sesizare, fie să o lase pe agenda CC, dar să vină cu explicaţiile de rigoare (inclusiv din punct de vedere politic) ce e cu aceasta prin prisma poziţiei sale de principiu faţă de sistemul electoral mixt. În caz contrar…”, a conchis Spătaru.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Tarnacop 25.02.2018 11:56

Eu, personal, am vazut in sesizarea CC de catre PAS un element de demolare a sistemului mixt,si nu de acceptare.Daca se confirma neconstitutionalitatea formarii circumscriptiilor - se confirma neconstitutionalitatea reformei in corpore.

Ledovenu 25.02.2018 14:47

Sesizarea PAS este o tentativă de a schimba ceea ce se mai poate de schimbat și totodată o acțiune dea a mai arăta încă odată ce Curte Constituțională avem.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md