20:44:24 30.05.2020
 
Stiri

OPINIE // „Nu poți mătura un stat, instituții și un sistem normativ peste noapte pentru că riscul e ca, în viitor, să vină altcineva și să o facă la fel”

Politică 17.06.2019 19:39 Vizualizări530 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Nu poți mătura un stat, instituții și un sistem normativ peste noapte pentru că riscul e ca, în viitor, să vină altcineva și să o facă la fel”


„Prima problemă majoră a actualei majorități și actuale coaliții, cât încă nu s-au luat de păr și nu au început ciocnirile majore, este să arate că democrația a învins, cu adevărat, dar mai ales că poate să dăinuie, măcar formal, și statul de drept, și europenismul. Iar aici lucrurile sunt mult mai complicate. Sistemul instituțional și normativ trebuie să aibă o continuitate și o predictibilitate. Și în asta constă statul de drept, nu numai în justiție independentă și stabilitatea sistemului juridic și a hotărârilor judecătorești”, consideră analistul politic Iulian Chifu, într-un editorial semnat pentru Deschide.md.

Potrivit acestuia, schimbările trebuie făcute pe lege, nu revoluționar și cu voluntarism excesiv. „Nu poți mătura un stat, instituții și un sistem normativ peste noapte pentru că riscul e ca, în viitor, să vină altcineva și să o facă la fel. E și o problemă de legitimitate a regimului democratic nou instalat ca aceste legi să fie respectate în orice caz.

De aceea sunt perfect de acord cu Maia Sandu, că retragerea / anularea hotărârilor Curții Constituționale (CCM) e un barbarism juridic. Că judecătorii trebuie să plece pentru că nu știu carte, și trebuie înlocuiți cu profesioniști, nu cu politruci. Iar hotărârile CCM trebuie respectate și aplicate. Dacă nu, democrația e șchioapă, ca și legitimitățile noii puteri. Soluția cea mai simplă și evidentă de ieșire din criza constituțională ar fi exact organizarea alegerilor anticipate. La 6 septembrie. După legea în vigoare. Aceasta ar legitima pe toată lumea. Administrarea alegerilor s-ar face de către actualul guvern, care s-ar considera interimar. Ar fi și avantajos, în contextul curent, în care PSRM și ACUM ar avea câștig de cauză. Chiar și în votul uninominal. E adevărat, după noi alegeri, pro-rușii de la PSRM ar putea prelua pe deplin conducerea statului R. Moldova”, spune Chifu.

Totuși, Chifu este convins că nu se va întâmpla cum spune dânsul. „Negocierile de culise făcute în alte capitale, pentru profituri ce nu au legătură cu cetățenii R. Moldova(nici cu România sau românismul, din contra) au alt scenariu pregătit, iar guvernul ar trebui să mai dăinuie ceva timp. E un guvern convenabil, proeuropean, cu oameni scuturați, profesioniști, cunoscători în domeniul lor. Un Guvern de vitrină, în spatele căruia se pot face marile afaceri și marile aranjamente fără probleme. Mai mult, un guvern fără chei de control și cu toată zona de securitate dată la ruși. (uitați de azi integrarea în UE, relațiile cu NATO sau unionismele, sunt din visurile trecutului și, eventual, ale unui viitor tot mai îndepărtat).

Europenismul și statul de drept sunt două mize majore, care vor consacra actuala putere, o vor defini pe termen lung, prin tranziția pașnică și cu respectarea regulilor, ceea ce va da și precedentul, și fundamentul de legitimitate guvernării. Și garanția că nu se va întoarce cineva, în viitor, și va anula tot ceea ce s-a întâmplat după acel moment, pe motiv de nerespectare a statului de drept și a hotărârilor CCM. R. Moldova intră într-o zodie de turbulențe majore, care amenință să-i schimbe fundamental cursul și direcția de dezvoltare, substanța înțelegerilor și relevanța în regiune. Din păcate într-un joc de mișcări impuse, în care cetățenii nu au nici șansa să înțeleagă ce li se întâmplă, nici capacitatea să reacționeze și să decidă încotro o ia statul lor”, mai spune acesta.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Tarnacop 17.06.2019 21:01

Oare cand vor disparea pomanogiii din Romania, platiti din banii furati de la populatie de gasca -Plhotniuc-Sor ? Avem destui autohtoni.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md