15:13:38 26.06.2022
Stiri

OPINIE // Neutralitatea – „nisipul” în care R. Moldova își ascunde capul, ignorând AMENINȚAREA rusă. S-a crezut că neutralitatea va determina Rusia să-și retragă trupele de ocupație, dar Rusia nu dă doi bani pe Constituția și neutralitatea R. Moldova

Actualitate 09.03.2022 12:53 Vizualizări2142 Autor: Ziarul National


OPINIE // Neutralitatea – „nisipul” în care R. Moldova își ascunde capul, ignorând AMENINȚAREA rusă. S-a crezut că neutralitatea va determina Rusia să-și retragă trupele de ocupație, dar Rusia nu dă doi bani pe Constituția și neutralitatea R. Moldova

Agenția de presă TASS ne informează că luni, 7 martie curent, deputații Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” au înregistrat în Parlamentul de la Chișinău un proiect de lege privind neutralitatea R. Moldova. În timpul unui briefing de presă, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Vlad Batrîncea, a explicat necesitatea adoptării legii prin faptul că „lLegile organice nu dau răspunsuri clare cu privire la punerea în aplicare a prevederilor privind neutralitatea din Constituția R. Moldova, nu sunt conturate cadrul cooperării militare, rolul și locul în misiunile umanitare, posibilitatea primirii și trimiterii de ajutor militar”. În continuare, el a cerut partidului de guvernământ PAS să susțină această inițiativă sau să ia parte la definitivarea acesteia.

Constantin Starîș, secretarul pentru ideologie al PCRM, prezent și el la briefingul de presă amintit, a declarat că proiectul de lege propus „este menit să consolideze statutul neutru al republicii, să scape de încercările de interpretare a constituției”. „În aceste zile, a mai adăugat filosofic comunistul, ne-am dat seama cu toții cât de important este să menținem un statut neutru pentru o țară atât de mică ca a noastră”.

Nu știu dacă deputații PAS vor susține proiectul de inițiativă al Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor”, „structură” rusofilă în R. Moldova, care reprezintă două partide antinaționale și antiromânești. Sper mult că nu vor face-o.

Amintesc că includerea articolului despre neutralitatea R. Moldova a fost introdus în Constituție cu speranța că neutralitatea va determina Rusia să-și retragă trupele de ocupație din R. Moldova. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, pentru că Rusia nu dă doi bani pe Constituția și neutralitatea Moldovei. E adevărat că Rusia a flatat deseori Moldova pentru statutul ei de neutralitate, dar doar pentru a o descuraja să coopereze cu NATO.

Pe de altă parte „neutralitatea” a dăunat (cel puțin până în prezent) R. Moldova, pentru că timp de aproape 30 de ani a fost „nisipul” în care Moldova și-a ascuns capul ca un struț ignorând chestiunile legate de securitate și apărare. Nu s-a acordat atenție sectorului de securitate al R. Moldova considerându-se că neutralitatea ține Armatei Naționale de sete și de foame, iar de când Rusia a invadat Ucraina se consideră că aceeași neutralitate va descuraja Rusia să atace Moldova.

În ultimele zile s-au înmulțit opiniile conform cărora următoarea victimă a Rusiei va fi Moldova. De exemplu, chiar în ziua când Batrîncea delira în Parlament despre importanța neutralității Moldovei, ministrul bulgar al Apărării, Dragomir Zakov, declara pentru un post de televiziune bulgar (BTV), că „dacă urmăm logica, Moldova ar putea fi următoarea victimă a Rusiei”.

În contextul actual, îmbrățișând „neutralitatea”, conducerea Moldovei pare să ignore realitatea din jur și amenințarea rusă. Maia Sandu ne spune că, „deși lipsa controlului asupra raioanelor din stânga Nistrului reprezintă o vulnerabilitate și un focar de instabilitate, deocamdată nu există pericole militare la adresa R. Moldova”. Aș vrea să o cred pe cuvânt, dar nu pot.

Mă întreb dacă nu ar fi mai judicios să solicităm SUA garanții de securitate, decât să fluturăm deasupra capului drapelul neutralității? Este oare această idee chiar atât de naivă încât nici nu merită să fie discutată?

Mihai Gribincea, fost Ambasador al R. Moldova în România, Serbia, Regatul Belgiei, Regatul Țărilor de Jos, Luxemburg și pe lângă NATO

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Andrei Bunu 09.03.2022 13:11

Pe noi ne intereseaza, mai ales, neutralitatea de facto nu numai cea de jure. Daca nu o ai pe prima, atata timp cat trupe starine (rusesti) stationeaza si inca impotriva vointei Rep. Moldova, discutia despre intarirea neutralitatii de iure este o frectie la picior de lemn. "Stimati" socialisti, comunisti, agrarieni, etc, ati avut, cel putin un sfert de secol ca sa cereti si sa aveti neutralitate de facto.

Polilogu 09.03.2022 14:14

Situatia s-a modificat in asa masură incît celebra NEUTRALITATE moldovenească, impărtasita copios de Romania la ”sfaturile ”marilor cancelarii europene , sa poată anula cît ai bate din palme ( vezi Sondajul din dreapta ) toate calculele si constructiile de tip ”struțul si nisipul ”.Domnul Gribincea are perfectă dreptate. Odata instaurata deplin si cu ”aprobările” în regulă, NEUTRALITATEA MOLDOVENEASCA se intoarce impotriva poporului român in întregul sau .Asa ca , stimati domni si stimate doamne , putem sa ”facem totul ”ca sa netezim calea victoriei pentru tandemul DODON - VORONIN ! Lozincile mobilizatoare exista,iar spirite gata sa le aplice sunt cu duiumul . Asadar ,DIN GRESALA IN GRESALA SPRE VICTORIA FINALĂ . Doamne ajuta ! Iar pînă atunci , frraților, mai concepeti niste planuri ,niste proiecte științifico fantastice pline de sfatosenii si „intelept„ evropenizate ...Pai , NU ? De ce sa nu avem , noi toti si din nou, niste REGULAMENTE ORGANICE si mai cu ștaif facute pentru jde de ani ?!

Reunire ! 09.03.2022 16:48

Ucrainei i s-a furat Crimeea si Donbasul, fiind țară neutră. Plus la aceasta trebuia să aibă protecție de integritate teritorială, garantată de mamorandumul celor 4 țări de la Budapesta din 1994. Ia ajutat la ceva ? Întrebrea e de prisos...

ion 09.03.2022 16:57

Neutralitatea moldoveneasca inseamna a fi prorus, cu armata rusa de ocupatie, mai recent, cu sentimentul fricii ca vei fi invadat de agresorul rus.

Veterani 09.03.2022 20:03

Când îi vedem pe socialiști și comuniști că au o așa mare ”grijă” pentru independența și neutralitatea Moldovei, care are trupe rusești pe teritoriul nostru - îmi este greață. E mai mult decât un păcat că avem așa deputați.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md