20:29:27 19.07.2019
 
Stiri

OPINIE // Achizițiile publice rămân un domeniu măcinat de CORUPȚIE, furturi, fraude și interese meschine

Economie 14.08.2018 10:40 Vizualizări973 Autor: Ziarul National
OPINIE // Achizițiile publice rămân un domeniu măcinat de CORUPȚIE, furturi, fraude și interese meschine

„Deși se întreprind măsuri pentru eficientizarea procedurii achizițiilor publice, problemele pe care le semnalează businessul sunt corupția, furturile, fraudele și interesele meschine”, a declarat expertul de la IDIS „Viitorul”, Viorel Pârvan, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Potrivit lui Pârvan, tenderele câștigate conform criteriului cel mai mic preț nu asigură totdeauna achiziționarea celor mai calitative bunuri, servicii și lucrări. Asta pentru că în multe cazuri responsabilii de achiziții nu posedă cunoștințe necesare pentru a răspunde la întrebări sau pentru a oferi informații suplimentare operatorilor economici.

„Sistemul de achiziții publice din R. Moldova este unul birocratic, deoarece pentru pregătirea ofertelor operatorii economici trebuie să prezinte un șir de certificate, multe dintre care operatorii economici nu le consideră importante/esențiale, iar pentru a le obține este nevoie de timp. Legislația existentă este relativ bună, problemele apar mai mult la implementarea prevederilor ce țin de achizițiile publice”, crede Viorel Pârvan, care citează datele sondajului realizat de IDIS Viitorul: „Indexul percepției achizițiilor publice”.

Expertul relevă și probleme la capitolul contestații. Astfel, agenții economici nu depun contestații în cazul în care au conlucrat anterior cu autoritatea contractantă. Totodată, operatorii economici presupun că vor întâlni reticențe din partea autorităților contractante ulterior când vor încerca să participe la alte proceduri de achiziție.

Pentru îmbunătățirea sistemului achizițiilor publice, Pârvan recomandă tragerea la răspundere penală a tuturor factorilor de decizie implicați în fraudarea achizițiilor publice, cu aplicarea confiscării extinse a averii, creșterea nivelului de competență, pregătire și calificare a funcționarilor publici și tuturor părților implicate în procesul de achiziție, prin oferirea de training-uri, workshop-uri, ridicarea salariilor funcționarilor publici pentru a preveni și reduce corupția și, nu în ultimul rând, revizuirea criteriilor de atribuire, prin substituirea criteriului „cel mai mic preț” cu criteriul „calitate / preț”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md