22:53:22 07.04.2020
 
Stiri

OPINIA lui Diacov // ILUZII electorale: Să ne închipuim imposibilul - că Andrei Năstase câștigă și devine primar de Chișinău...

Politică 16.05.2018 09:26 Vizualizări8090 Autor: Ziarul National
OPINIA lui Diacov // ILUZII electorale: Să ne închipuim imposibilul - că Andrei Năstase câștigă și devine primar de Chișinău...


Sâmbăta trecută am făcut un anunț ușor provocator pe Facebook, scriind că eu știu cine va deveni primar de Chișinău și cine sunt marii perdanți ai scrutinului electoral.

Am subliniat că eu cunosc motivele principale care vor duce unele partide politice la rezultate dezastruoase pe temen lung, subliniind că detalii voi da după primul tur de scrutin ca să nu fiu învinuitcă aș avea interese ascunse.

Zeci de oameni cereau insistent să le dau numele viitorului primar, dar e foarte straniu că niciunul nu s-a interesat despre motivele care vor face ca unele partide politice să se confrunte cu situații dezastruoase de lungă durată.

În zilele care au urmat, au apărut mai multe articole analitice, sondaje autorii cărora, direct sau nu prea, cu probe sau mai puțin argumentat, anunță că primar de Chișinău va deveni Silvia Radu. Chiar și cei din anturajul lui Andrei Năstase și Maiei Sandu admit că Silvia Radu, fiind protejată de PDM, poate deveni primar, invocând scuze potrivit cărora alegerile vor fi fraudate, că se folosesc metode interzise de Codul Electoral, resursele administrative, mituirea, presiunea ilegală asipra oponenților politici, inclusiv prin intermediul justiției etc.

Spun că Silvia Radu minte când declară că este independentă, că este activ promovată de holdingul mediatic al domnului Plahotniuc ș.a.

Mi-a atras atenția articolul editorialistului Nicolae Negru, care îl desființează pe Andrei Năstase ca politician, argumentând că nu vede nicio diferență în faptul că Silvia Radu este susținută de oligarhul Plahotniuc și Andrei Năstase, care este susținut de oligarhii Țopa, ambii judecați penal.

Pe de altă parte, tânărul analist politic (în viziunea mea cu perspectivă mare), Ștefan Gligor, recunoaște că, în situația creată, primar va deveni Silvia Radu, trecând în revistă toți factorii care o favorizează și, ca ieșire din această situație, cere public ca Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, candidații unioniști, să se retragă în favoarea lui Năstase.

Deci, am constatat faptul că majoritatea absolută a celor care fac prognoze electorale sau își dau cu părerea despre eventualele rezultate ale alegerilor primarului de Chișinău, inclusiv participanții la scrutin recunosc, direct sau indirect, că va câștiga Silvia Radu, fiecare dintre ei aducând argumentele sale, preponderent subiective despre fraudări, trucări, mituiri.

Și, ce e cel mai grav - concurenții electorali, finanțatorii și adepții lor pregătesc terenul pentru lansarea argumentului principal care motivează în viziunea lor eșecul dreptei - poporul este prost, nu știe să voteze, se vinde pe macaroane ș.a. Renato Usatîi deja a declarat:

-Cum veți vota, așa veți trăi.

Oare chiar așa să fie? Oare să fie vinovat numai poporul, iar politicienii sunt îngerașii care doresc numai binele acestui popor? Oare politicienii nu cunosc faptul că alegerile în toată lumea se fraudează, că scopul scuză mijloacele, că banul își are rostul său, că unii ziariști și artiști se vând în campaniile electorale ca pâinea caldă? Pentru Andrei Năstase, declarat salvator al națiunii, acestea sunt surprize? Sau dumnealui a sperat că domnul Plahotniuc îl va invita la un pahar cu ceai și vor împărți frățește puterea în stat?

Trebue să fii naiv ca să crezi că PD și PSRM, cheltuind milioane pentru fortificarea lor în sistemul puterii de stat, se vor speria de criticile aduse la adresa lor și se vor grăbi să cedeze.

Nu, domnule Năstase (Maia Sandu), puterea nu se face cadou, puterea politică se câștigă în lupte politice, ea se cucerește, se ia forțat, uneori chiar și cu jertfire de sine.

Exemple pozitive - Pashinyan, Saakașvili, Navalinîi, care în țările lor au fost persecutați, maltratați, arestați. Prin devotament cauzei și cunoașterea scopului concret ei au câștigat încrederea poporului în țările lor și poporul i-a urmat până la victoria definitivă.

Avem și proaspătul exemplu al lui Berlusconi, unul dintre capii mafiei italiene care, fiind judecat pentru corupție, zilele acestea se întoarce în politica mare a Italiei.

Eu nu o dată am spus că procuratura este cheița fermecată de la ușile pușcăriei, că cine ține în mâini acestă cheiță deschide larg ușile pușcăriei în fața oponenților săi (Filat) și le închide în fața celor care îi slujesc (Șor).

Calea spre succes este prin eliberarea procuraturii de sub influența politică.

Trei ani în urmă, când se porniseră prin Chișinău protestele în masă, auzisem că cineva apropus să fie blocată procuratura și să nu plece nimeni acasă până la obținerea neutralitatății acestei instituții-cheie.

Răspunsul organizatorilor a fost stupefiant:

-Ce, vreți să fim arestați?

Oare să nu știe liderii politici că, pentru a căpăta o profesie, este necesar să termini o facultate, iar pentru a deveni lider al națiunii din opoziție trebuie să lupți cu puterea de stat, să te sacrifici în numele poporului, să suporți persecutări, rețineri, ba chiar și arestări. Numai în astfel de condiții se câștigă încrederea poporului, numai așa devii un Pashinyan.

Toți critică, dau sfaturi oponenților, dau indicații electoratului pe cine să voteze și pe cine nu, dar nimeni nu spune cum trebuia să procedeze liderii opoziției în cazuri concrete (A. Năstase, M. Sandu).

Să ne amintim cum liderul PDA, socotind că PAS are o datorie electorală față de el, s-a grăbit să-și anunțe candidatura la șefia Primăriei Chișinău. Cunoscând orgoliul domnului Năstase, domnul Plahotniuc le-a întins o cursă, declarând că PDM va susține candidatura comună a candidatului neafiliat politic propusă de partidele proeuropene. Momeala a fost înghițită și de PAS, și de PDA.

Declarațiile tari cu învinuiri și etichetări la adresa PDM și a liderului său, Vlad Plahotniuc, au curs gârlă. Focul s-a aprins când Silvia Radu a anunțat că participă la scrutin în calitate de candidat independent. Nimeni n-a crezut-o. Și eu nu prea cred. Dar oare aceasta este principalul?

Să ne închipuim imposibilul - că Andrei Năstase câștigă din primul tur și devine primar de Chișinău. În viziunea, mea aceasta este varianta cea mai proastă, cea mai tragică pentru PDA și PAS. Și explic de ce.

Aproximativ pe 10 iunie 2018, când începe forfota pentru alegerile parlamentare, proaspătul primar apare la serviciu. Polițistul de gardă îi dă onorul și în rest nimeni din administrație nu se salută cu el. Primarul începe a se rățoi, emite chiar ordine de eliberare din funcții. Justiția îi restabilește.

În acest timp, ca prin farmece, în diferite părți ale municipiului se stinge lumina, se oprește apa, gazul nu vine, gunoiul nu se ridică și tot așa. Am mai văzut undeva astfel de cazuri. Alegătorii vin și îl sot pe primar cu furcile la marginea orașului. Și nu mai pupă sărmanul și colegii săi jilțul de primar.

Varianta a doua, că Andrei Năstase nu accede în turul doi, tot este proastă. Pe cine va susține? Va chema la boicotarea alegerilor? Este târziu. El și Maia Sandu vor fi taxați la parlamentare că au adus în fruntea primăriei omul PDM-ului sau al PSRM-ului. Inevitabil vor intra în conflict cu alegătorii, care se vor simți prostiți, trădați.

Care este sau, mai bine spus, a fost soluția ?

Andrei Năstase și anturajul său erau obligați, împreună cu Maia Sandu, poate și cu Munteanu sau Codreanu, să se întâlnească oficial cu Silvia Radu și să-i propună un contract prin care ei se angajează să se retragă din cursa electorală în favoarea Silviei Radu, candidat independent, iar dumneaei se obigă să-i înainteze și să numească în funcțiile de adjunct al primarului pe reprezentanții acestor partide. În astfel de circumstanțe, Năstase și colegii săi ar fi asigurat câștigarea scrutinului de către un primar proeuropean cu cheltuieli minime, iar ei ar fi avut pârghii de influență și control asupra activității primarului. Pe de altă parte, Andrei Năstase și Maia Sandu ar fi ieșit onorabil din situație și și-ar fi concentrat puterile și resursele financiare pentru alegerile parlamentare.

Iar primarul nou ales, Silvia Radu, nu va avea timp în această scurtă perioadă de a se ocupa cu politica. Ea va fi nevoită să demonstreze electoratului că este omul chișinăuenilor, că a venit pentru a schimba lucrurile în bine.

A biruit rânza moldoveanului, dar au pierdut alegătorii cărora, a câta oară, politicienii de ocazie le-au spulberat speranțele că măcar o dată în patru ani ei sunt suverani și pot face alegerea corectă. La viitorul scrutin.

Text de Ion Diacov, fost procuror al municipiului Chișinău


Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Andrei 16.05.2018 22:50

Dar de ce nu analizati,dle Diacov, la fel de inspirat, ce se va intampla daca primar devine Ivan Ceban? Sau raspunsul il stiti deja de la fratele dvstra?

Stefan 17.05.2018 07:07

Cam contradictoriu... Fiind ales de intreg Chisonaul nu va putea face nimic, iar in functie de subaltern al SR va putea schmba ceva? Tot naiva pare si opinia ca UN eventual Acord/contract cu SR va fi respectat de ea. Nu ea decide si nu e libera sa decida. Si inca una. Pierderea de catre SR a alegerilor ar fi un indice ca alegatorul nu doarme si ca mai poate ceva=o mobilizare catre parlamentare... Este mai rau cand oligarhii se unesc (pd si psrm) si e mai putin pericol cand ei sunt in contradictie...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md