04:35:02 09.07.2020
 
Stiri

OFICIAL // Mister dezlegat: Ce sumă a alocat Turcia pentru reparația Președinției R. Moldova. Dodon își sporește cheltuielile din bani publici

Politică 21.11.2019 11:55 Vizualizări2000 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Mister dezlegat: Ce sumă a alocat Turcia pentru reparația Președinției R. Moldova. Dodon își sporește cheltuielile din bani publici


Lucrările de reconstrucție a Președinției R. Moldova, efectuate de către compania turcească „TIKA” și finanțate de Turcia, au costat peste 8,964 de milioane de euro, relevă un audit al Curții de Conturi.

Inițial, „TIKA” a încheiat, pe 8 ianuarie 2018, acordul de renovare a clădirii Președinției cu un antreprenor și valoarea contractului era de 7,18 milioane de euro. În baza unui alt acord încheiat de către „TIKA” în vara anului trecut cu un agent economic rezident al Republicii Moldova, cheltuielile au fost majorate cu încă 88,3 mii de euro pentru dotarea clădirii Președinției cu mobilier, tehnică și echipament.

Transmiterea lucrărilor de reconstrucție și a dotărilor s-a realizat prin actele de primire-predare semnate abia pe 31 iulie curent de către reprezentantul „TIKA” și reprezentantul Aparatului președintelui Republicii Moldova. Auditul relevă faptul că lucrările de reconstrucție executate, transmise de către „TIKA”, s-au cifrat la 8 964 300 000 de euro, care includ și lucrări suplimentare de peste 1,784 de milioane ce au fost reflectate în actele de primire-predare fără indicarea tipului lucrărilor, unităților cantitative și a prețurilor pe unitate de măsură.

„Deși lucrările de renovare s-au finisat, iar actele de primire-predare au fost transmise Aparatului președintelui Republicii Moldova de către „TIKA”, până la finalizarea auditului în evidența contabilă nu era reflectată valoarea lucrărilor de reconstrucție, precum și valoarea altor dotări (518,3 mii de euro). În opinia auditului, situația constatată poate genera riscul afectării rapoartelor financiare pe anul 2019 ale Aparatului președintelui Republicii Moldova în mărimea echivalentă cu valoarea lucrărilor și bunurilor primite”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Aceeași sursă arată că, potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2018, Aparatului președintelui Republicii Moldova i-au fost aprobate alocații în mărime de 21,6 milioane de lei, care pe parcursul anului au fost crescute la 22,1 milioane de lei lei. Executarea de casă față de planul precizat s-a realizat la nivel de 87,3% sau cu 2,8 milioane de lei mai puțin.

CITIȚI și DOC // Întreținerea președintelui Dodon costă tot mai SCUMP cetățenii R. Moldova: Cu cât a crescut bugetul Președinției din 2016 până acum

La finele anului 2018, valoarea totală a mijloacelor fixe ale Aparatului președintelui Republicii Moldova constituia 179,7 milioane de lei și a terenurilor - 1,4 milioane de lei.

Auditul a relevat mai multe nereguli la Președinție, cum ar fi atribuirea, înregistrarea și raportarea neveridică a mijloacelor fixe în sumă totală de 1,3 milioane de lei, cauzate de incorectitudinea recunoașterii, clasificării și înregistrării în evidența contabilă a acestora, reflectarea incompletă în evidența contabilă la cheltuieli a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a micșorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 1,9 milioane de lei lei nefiind reflectată în debitul contului de cheltuieli, reflectarea și raportarea incorectă a unor cheltuieli în sumă totală de 0,1 milioane de lei, cauzate de erori admise la recunoașterea și clasificarea acestora, dar și reflectarea incompletă în evidența contabilă la venituri a rezultatului reevaluării unor mijloace fixe, care s-a majorat față de valoarea de bilanț în urma reevaluării efectuate, diferența de 4 milioane de lei nefiind reflectată în creditul contului de venit.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md