00:27:25 23.07.2019
 
Stiri

Oferte „LUCITOARE” la Primăria Chișinău

Economie 28.12.2015 10:28 Vizualizări4814 Autor: Mariana Rață
Oferte „LUCITOARE” la Primăria Chișinău
Contractul de 45,8 milioane de lei, câștigat în vară de „Lucet-Comerț”, presupune amenajarea a câtorva zeci de astfel de parcări în capitală

INTERESE // În doar cinci ani, o companie de construcții, despre care presa sugerează că ar fi apropiată fratelui primarului capitalei, a câștigat în Chișinău licitații în valoare de aproape 165 de milioane de lei

În urmă cu cinci luni, pe 9 iulie 2015, la două zile după ce Agenția Achiziții Publice a recomandat instituțiilor de stat să strângă cureaua și să renunțe la cheltuielile ce țin de procurări, investiții și reparații, Direcția Transport Public și Căi de Comunicații (DTPCC) din cadrul Primăriei mun. Chișinău a încheiat un contract în valoare de 45,8 milioane de lei cu o companie din capitală, criticată anterior pentru calitatea proastă a lucrărilor executate la construcția pietonalei de pe str. Alexandru Diordiță.

Firma „Lucet-Comerț” a câștigat din 2011 și până în prezent 22 de licitații publice organizate de Direcția Construcții Capitale (DCC) și DTPCC. Valoarea contractelor este de 164,922 de milioane de lei.

Cel mai important contract

Contractul din 9 iulie curent, de 45,8 milioane de lei, este cel mai mare dintre toate cele semnate vreodată de „Lucet-Comerț” cu vreo instituție publică.

În schimbul acestor bani, firma se obligă să construiască locuri de parcare în mai multe cartiere din Chișinău, dar și să asigure întreținerea curentă a curților de bloc.

O bună parte din bani a și fost transferată pe conturile companiei care își propune să amenajeze, în 2015, 53 de locuri de parcare în preajma blocurilor din Chișinău.

Deși în mare parte locuitorii sunt mulțumiți de lucrări, nu au lipsit nici nemulțumirile. Locatarii din mai multe cartiere din sectorul Botanica al capitalei s-au plâns de faptul că, pentru a amenaja parcări, „Lucet-Comerț” taie nemilos copacii și distruge terenurile de joacă.

Pietonala subantreprenorului

Mult mai mari sunt nemulțumirile orășenilor legate de calitatea lucrărilor de pe pietonala Eugen Doga (anterior, Alexandru Diordiță). „Proiectul de suflet” al primarului capitalei, impresionant pe hârtie, a fost expus total diferit în realitate. Pavajul și băncile instalate pe străduța din spatele Catedralei „Nașterea Domnului” au fost criticate dur și în presă.

Oficial, contractul pentru amenajarea pietonalei a fost câștigat de întreprinderea municipală „Exdrupo”. Ulterior, întreprinderea a cedat comanda firmei „Lucet-Comerț”, angajată în calitate de subantreprenor.

Până la acest moment, pentru amenajarea pietonalei, firma privată a primit 12,8 milioane de lei, dar, susține șeful DTPCC, Igor Gamrețchi, lucrările vor continua și anul viitor.

Directorul „Lucet-Comerț”, Ion Negură, afirmă că firma a fost responsabilă doar de pavaj și rețelele inginerești de la pietonală și chiar dacă nici ei nu sunt mulțumiți de pavaj, tipul acestuia a fost ales de primărie.

Executant și în Scuarul Gării

Tot „Lucet-Comerț” s-a ocupat anterior și de instalarea monumentului deportaților și amenajarea scuarului din fața Gării din Chișinău. Pentru aceste lucrări, executate cu întârziere, firma a fost plătită de Direcția Construcții Capitale cu 22,7 milioane de lei. Contractul a fost semnat încă în septembrie 2012, iar panglica de inaugurare a monumentului și scuarului a fost tăiată de primarul Dorin Chirtoacă pe 26 iulie 2013.

Cu toate acestea, pe 3 ianuarie 2014, DCC a semnat cu „Lucet-Comerț” un acord adițional de majorare a costurilor lucrărilor pentru Scuarul Gării, cu încă 6,6 milioane de lei, valoarea totală a contractului ajungând la aproape 30 de milioane de lei.

Negură susține că valoarea contractului a fost majorată pentru că a fost mărit și volumul lucrărilor.

Potrivit Agenției Achiziții Publice (AAP), la licitația pentru executarea acestor lucrări, desfășurată în vara lui 2012, a participat doar „Lucet-Comerț”. Chiar dacă Legea cu privire la achizițiile publice interzice efectuarea licitațiilor cu participarea unui singur ofertant, DCC a decis să ignore prevederea legală.

Șeful DCC, Roman Sofroni, nu a fost de găsit pentru a ne explica de ce nu a fost anulată licitația. Șefa Secției achiziții publice din cadrul DCC a refuzat să discute cu noi, somându-ne să expediem întrebările în scris.

La fel a procedat și DTPCC, care în noiembrie 2013 a organizat o licitație pentru lucrări de construcție a străzii Studenților. La tender a participat doar „Lucet-Comerț”. În loc să anuleze concursul din cauza numărului mic de participanți, direcția condusă de proaspăt numitul în funcție Igor Gamrețchi a decis să se tocmească cu firma care a propus să repare strada contra 16 milioane de lei.

Interese ascunse, la „Prima Casă”

Pe un site specializat, „Lucet-Comerț” se laudă că tot această firmă s-a ocupat și de construcția blocului locativ din str. Ghioceilor 2, proiect inclus în programul social „Prima Casă” susținut de Primăria mun. Chișinău. Nu am reușit să găsim contractul semnat de „Lucet-Comerț” pentru executarea acestor lucrări. În schimb, am descoperit că de construcția blocurilor trei și patru de pe str. Ghioceilor 2 s-a ocupat firma „Comalion & Co”, condusă de Ivan Negură, care este și director comercial al „Lucet-Comerț”.

Negură ne-a explicat că „Lucet-Comerț” a fost contractată pentru execuția lucrărilor, în calitate de subantreprenor.

Abia la sfârșitul anului trecut, pe 21 noiembrie 2014, „Lucet-Comerț” a fost contractată direct de DCC pentru construcția rețelelor inginerești pentru blocurile sociale de pe str. Ghioceilor. Serviciile companiei au costat municipalitatea 6,6 milioane de lei.

Contracte și în alte localității

Printre clienții publici ai „Lucet-Comerț” se mai regăsesc și alte câteva primării din republică. Spre exemplu, în mai 2014, firma a fost contractată de Primăria Chiperceni, Orhei, pentru a construi apeductul și canalizarea din localitate. Costul lucrărilor este de 8,6 milioane de lei.

Cu două luni mai devreme, în martie 2014, firma a mai câștigat și o licitație în satul Recea, raionul Strășeni, pentru construcția apeductului. Contractul valorează 5,4 milioane de lei.

De asemenea, au fost semnate mai multe contracte de construcții cu Primăria Orhei și Consiliul Raional Hâncești.

Conexiune nedemonstrată

În pofida informațiilor care circulă în presă despre faptul că firma „Lucet-Comerț” ar aparține fratelui mai mic al primarului Dorin Chirtoacă, informațiile oficiale nu indică nicio conexiune între compania fondată în 2002 și Lucian Chirtoacă.

Fondator și administrator al „Lucet-Comerț” a fost de la început Ludmila Cecetov, care mai deține alte trei companii specializate în construcții și servicii de consultanță.

„E o absurditate”

Ludmila Cecetov afirmă, la rândul său, că nici nu îl cunoaște pe fratele primarului.

„Am citit și eu despre faptul că firma mea este legată de numele lui Lucian Chirtoacă. Vă asigur că nu există nicio legătură. Nici măcar nu îl cunosc pe acest tânăr. Eu am fondat compania în 2002 și de atunci mă ocup de ea. Îmi pare rău de zvonurile care apar”, ne-a răspuns femeia de afaceri.

Cecetov explică succesul companiei la licitațiile din capitală prin faptul că firma a reușit să crească și are posibilități tehnice pentru a executa lucrările contractate de autoritățile locale. Cât privește licitațiile câștigate în republică, în special în localitățile conduse de primari liberali, proprietara „Lucet-Comerț” ne asigură că e vorba doar de o coincidență.

Și Lucian Chirtoacă ne-a dat asigurări că nu are nicio legătură cu firma de construcții. „E o absurditate. Am aflat dintr-o publicație online și dvs. sunteți prima care mă întrebați dacă e adevărat sau nu”, ne-a răspuns fratele primarului.

Topul licitațiilor câștigate de „Lucet-Comerț”

Data

Autoritatea contractantă

Lucrări

Suma

19.06.2015

Direcția Transport Public și Căi de Comunicații

Amenajarea parcărilor din curțile de blocuri

45,8 mil. lei

29.08.2012

Direcția Construcții Capitale

Amenajarea scuarului Gării

29,4 mil. lei

18.10.2013

Direcția Transport Public și Căi de Comunicații

Lucrări de construcție a str. Studenților

16,1 mil. lei

19.01.2012

Direcția Construcții Capitale

Rețele de alimentare cu apă CRT

12,4 mil. lei

19.05.2014

Primăria Chiperceni, Orhei

Construcția apeductului

8,6 mil. lei

21.11.2014

Direcția Construcții Capitale

Rețele inginerești exterioare la blocul locativ din str. Ghioceilor

6,6 mil. lei

15.07.2013

Direcția Construcții Capitale

Construcția rețelei de canalizare s. Ciorescu

6,3 mil. lei

26.07.2011

Direcția Construcții Capitale

Reconstrucția apeductului str. Lomonosov

5,9 mil. lei

12.09.2014

Direcția Construcții Capitale

Lucrări de construcție a sălii de sport, grădinița 152

5,7 mil. lei

12.10.2012

Direcția Construcții Capitale

Construcția unei rețele de apeduct

5,4 mil. lei

Prietenii tăi merită să știe ASTA!



Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md