11:31:32 25.05.2019
 
Stiri

O companie din R. Moldova care a angajat la serviciu foști consumatori de droguri, persoane cu HIV sau foști deținuți, PREMIATĂ de ONU. Premiul special i-a revenit Asociației „Promo-LEX”

Social 07.12.2018 12:00 Vizualizări959 Autor: Ziarul National
O companie din R. Moldova care a angajat la serviciu foști consumatori de droguri, persoane cu HIV sau foști deținuți, PREMIATĂ de ONU. Premiul special i-a revenit Asociației „Promo-LEX” ONU

Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în 2018, decernat ieri-seară, în cadrul Galei ONU în Domeniul Drepturilor Omului de la Chișinău, i-a revenit companiei „Bertam”, pentru abordare incluzivă a procesului de angajare.

Această companie a fost apreciată pentru faptul că a angajat la serviciu persoane din cele mai vulnerabile grupuri, cum ar fi foști utilizatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV, hepatita C și foști deținuți.

„Am avut o situație de criză în viață, am trecut prin diferite situații complicate. 10 ani am consumat droguri, am fost condamnat de mai multe ori. După ultima detenție am decis să-mi schimb viața. M-am angajat la muncă. Angajarea era o problemă pentru mine, pentru că nu aveam studii. Un om bun m-a angajat și am început să lucrez în calitate de hamal. Mai târziu am devenit conducător în comerțul angro. Și acel om mi-a spus că am potențial și pot să-mi lansez compania mea. Astfel, în 2007 mi-am deschis compania mea”, a declarat Vladimir Gaiț, directorul companiei „Bertam”.

Potrivit lui, atunci când cineva iese din închisoare sau abandonează consumul de droguri, el se ciocnește cu problema ce să facă mai departe”: „El trece perioada de reabilitare și, de regulă, societatea nu acceptă ușor angajarea unor astfel de oameni. Din acest considerent, am simțit din suflet să creez o întreprindere, care ar oferi locuri de muncă unor asemenea oameni ca mine”.

De asemenea, cu ocazia celebrării a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, în cadrul Galei ONU a fost acordat un premiu special pentru promovarea drepturilor omului de-a lungul timpului cu impact deosebit asupra vieții titularilor de drepturi. Această distincție i-a revenit Asociației „Promo-LEX” și vine să recunoască eforturile orientate spre promovarea drepturilor omului, în special a egalității și non-discriminării, combaterea torturii și relelor tratamente, protecția dreptului la viaţă și securității personale. Premiul a recunoscut eforturile Promo-Lex de promovare a drepturilor omului prin litigare strategică în instanțele naționale şi internaționale; monitorizare şi raportare a aspectelor ce țin de drepturile omului; advocacy la nivel naţional și internaţional pentru politici ce respectă principiile dreptului omului, activități de instruire în domeniul drepturilor omului pentru diferite categorii de beneficiari, activități de sensibilizare în domeniul drepturilor omului.

„Noi încercăm prin identificarea cazurilor să fim de folos pentru un număr mai mare de oameni. Avem domeniile noastre prioritare și oferim consultații juridice gratuite, respectiv ne selectăm cazurile în vederea implicării acolo unde este nevoie ca avocații, apărătorii drepturilor omului să-și facă treaba”, a declarat Pavel Postică de la Asociația „Promo-LEX”.

Premianții au fost selectați în urma unui concurs deschis, la care au fost depuse 41 de candidaturi. Nominalizările au fost ulterior examinate de un Comitet de selecție din care fac parte reprezentanți ai echipei de țară a ONU. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum și impactul acestor acțiuni asupra vieții oamenilor.

„Timp de 14 ani, familia ONU organizează acest eveniment de premiere, pentru a celebra succesul individual și cel colectiv în promovarea drepturilor omului în Republica Moldova. Premiile vin să susțină și să încurajeze apărătorii drepturilor omului să acționeze în continuare pentru transpunerea în viață a drepturilor omului”, a afirmat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

Tot la Gala ONU în domeniul drepturilor omului au fost premiați câștigătorii unui concurs de creație, desemnați prin vot public. Concursul a fost organizat de Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. În total, au fost expediate 55 de lucrări.

Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani a Declarației Universale a Drepturilor Omului, adoptată de ONU la 10 decembrie 1948. Declarația Universală – tradusă într-un număr record de 500 de limbi – este fundamentată pe principiul că „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md