03:05:14 05.03.2021
 
Stiri

VIDEO // Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie NU este bătut în cuie: Autoritățile mai așteaptă răspunsuri din partea Canadei, Marii Britanii sau a Germaniei

Actualitate 09.10.2020 15:08 Vizualizări897 Autor: Ziarul National
VIDEO // Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie NU este bătut în cuie: Autoritățile mai așteaptă răspunsuri din partea Canadei, Marii Britanii sau a Germaniei


Autoritățile de la Chișinău au decis să deschidă, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent, 139 de secții de vot peste hotare, număr-record destinat diasporei la vreun scrutin electoral și cu 39 mai multe decât la prezidențialele din 2016.

Totuși, acest număr nu este bătut în cuie, întrucât nu ar exista răspunsuri finale din partea unor state cu privire la permisiunea de a descide secții de votare, dar și datorită crizei pandemice, care ar putea da planurile inițiale peste cap.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, susține că instituția pe care o conduce a solicitat acceptul statelor pentru a deschide secții de vot la prezidențialele din noiembrie 2020.

„În mare parte, am primit acest accept și această informație a fost furnizată către Comisia Electorală Centrală (CEC). Suntem în continuare în așteptarea unui răspuns din partea autorităților din câteva state, inclusiv din Canada, Marea Britanie și, parțial, Germania. În condițiile unui răspuns pozitiv per general referitor la deschiderea secțiilor de votare, mai așteptăm și răspunsuri pozitive la nivel regional sau local, astfel ca aceste secții de votare să fie într-un final deschise”, a declarat ministrul Oleg Țulea astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele CEC, Dorin Cimil, la subiectului votului din străinătate.

CITIȚI și Câți „MARINARI” are R. Moldova? Cetățenii R. Moldova din diasporă pot vota, la 1 noiembrie, în baza pașapoartelor expirate, a buletinelor de identitate, dar și cu... livretul de MARINAR

Totodată, autoritățile iau în calcul posibilitatea înăspririi restricțiilor determinate de situația pandemică în unele state care ar putea intra în carantină și afirmă că vor adopta decizii cu privire la funcționarea secțiilor de vot din străinătate în funcție de situație. În cazul în care va fi luată decizia de a închide vreo secție electorală de peste hotare, alegătorii din diasporă vor fi îndemnați să-și exercite drepturile de vot la cea mai apropiată secție deschisă.

Întrebat dacă au existat până acum state care au refuzat să deschidă secții de vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, ministrul a declarat că există țări care permit funcționarea acestora doar în sediile misiunilor diplomatice.

„Nu au existat răspunsuri negative, dar există state unde, tradițional, conform legislației lor, nu admit deschiderea secțiilor de votare în alte spații decât edificiile misiunilor diplomatice”, a afirmat ministrul de Externe.

Menționăm că cetățenii R. Moldova de peste hotare pot vota în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor expirate la orice secție electorală deschisă.

VEDEȚI AICI unde vor fi deschise secții de vot peste hotare la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md