08:21:18 01.07.2022
Stiri

Noul șef al Delegației UE la Chișinău despre afirmația potrivit căreia R. Moldova este stat CAPTURAT: Ce șanse avem pentru ADERAREA la UE

Politică 27.09.2017 18:31 Vizualizări2287 Autor: Ziarul National
Noul șef al Delegației UE la Chișinău despre afirmația potrivit căreia R. Moldova este stat CAPTURAT: Ce șanse avem pentru ADERAREA la UE


Noul șef al Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, nu crede că R. Moldova este un stat capturat, dar afirmă că autoritățile au mult de lucru în promovarea reformelor, funcționarea sistemului democratic, reforma justiției, respectarea pluripartitismului etc.

Într-o română aproape perfectă, noul șef al Delegației a dat asigurări, în cadrul primului său club de presă organizat astăzi la Chișinău, că UE își dorește ca R. Moldova „să fie un stat stabil în care să crească prosperitatea și bunăstarea populației”.

În ceea ce privește asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, Peter Michalko a afirmat că suntem în perioada în care se discută despre virarea primei tranșe.

„Asistența de 100 de milioane de euro se acordă cu scopul de a susține procesul de reforme, ca populația să aibă condiții mai bune în ceea ce privește funcționarea statului. Asistența din partea UE va continua. În ceea ce privește procesul de reforme, evaluarea este clară. Ulterior a fost stabilit un alt set de criterii ce țin de domeniul democratic. Principiul de bază este funcționarea democrației, pluripartitismul ... Cum se va face această evaluare, va fi luată decizia (de acordare a primei tranșe n.r.)”, a precizat diplomatul.

Oficialul european a mai declarat că până acum a avut întrevederi cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar și cu liderul PD, Vlad Plahotniuc.

„În cadrul acestor întrevederi am transmis că noi insistăm asupra continuării reformelor și întărirea principiilor democratice în sistemul politic. Cred că toți partenerii de dialog au înțeles că R. Moldova trebuie să profite de șansa oferită de Acordul de Asociere și de cel privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). Sper că vom avea o înțelegere mult mai mare decât a fost până acum”, a mai spus sursa citată.

Peter Michalko a mai adăugat că nu ar fi împotrivă ca, în timpul mandatului său la Chișinău, autoritățile să facă pași rapizi spre apropierea de UE și chiar să se ajungă la aderare, dar acest lucru depinde doar de R. Moldova.

„Fiecare diplomat își dorește rezultatul maxim în mandatul său. Rolul meu aici este să avem o apropiere mai strânsă. În preambulul Acordului de Asociere este menționată ambiția europeană a R. Moldova. În ceea ce privește momentul în care va fi depusă cererea de aderare la UE…, mulți ar vrea să știe când va fi depusă. Această perspectivă ține de îndeplinirea cerințelor din Acordul de Asociere”, a conchis Ambasadorul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md