NOU // Cum ar urma să fie EVALUAT și DEMIS procurorul general: Numărul de membri ai CSP, REDUS de la 15 la 12
Procurorul general ar urma să fie evaluat de o comisie compusă din cinci membri, delegați din partea președintelui R. Moldova, Ministerului Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Procuratura Generală.
Potrivit proiectului de modificare a Legii cu privire la procuratură, propus de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, în frunte cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, membrii acestei comisii trebuie să aibă calificări în drept și management public, dar și o reputație ireproșabilă.
CITIȚI și VIDEO, DOC // Ministrul Justiției a înregistrat un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură, astfel încât procurorul general să poată fi evaluat și demis. „La momentul actual nu este posibilă sancționarea acestuia”
Comisia respectivă urmează să întocmească un raport în care să ofere calificative activității procurorului general evaluat - „bine”, „foarte bine”, „excelent” și „eșuat”, care va fi prezentat CSP-ului.
În cazul în care calificatul este „eșuat”, CSP va propune președintelui republicii eliberarea din funcție a procurorului general.
CITIȚI și PG contraatacă, după declarațiile Maiei Sandu: „Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”
Același proiect de lege înregistrat în Parlament, care ar urma să fie dezbătut vineri, 13 august, de către deputați, prevede, de asemenea, reducerea numărului de membri CSP de la 15 la 12.
Din actuala componență ar urma să fie excluși procurorul general, procurorul-șef din UTA Găgăuzia și a președintele Uniunii Avocaților.
CITIȚI și Vladislav Gribincea critică proiectul ministrului Litvinenco: „Un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”
În prezent, procurorul general ar avea o influență mare în CSP, ceea ce împiedică verificarea activității acestuia, spun autorii proiectului de lege. Astfel, din cei 12 membri ai CSP, cinci ar urma să fie din rândul procurorilor, restul - din partea sociatății civile, mediului academic și avocatul poporului.
Comitetul Paralimpic îndeamnă Parlamentul să relaxeze restricțiile pentru publicitatea pariurilor și loteriilor: „Această măsură va oferi sponsorizări esențiale pentru sport”
Un nou aeroport, construit în România, aproape de granița cu R. Moldova: Condiții ultramoderne, un terminal de pasageri și unul cargo
„EU4Moldova” // Complex sportiv, infrastructură modernizată, grădinițe renovate sau baraje reconstruite: Cinci orașe din R. Moldova, granturi de milioane de la UE pentru proiecte de revitalizare urbană