Noi descoperiri despre pilula CONTRACEPTIVĂ. Vine la pachet cu un risc greu de trecut cu vederea
La jumătate de secol de când a ajuns pe piață, pilula contraceptivă rămâne cea mai populară cale a femeilor de a se proteja de o sarcina. 82% dintre femei au folosit-o la un moment dat, în viață. Asta nu înseamnă, însă, că se știe totul despre ea. Oamenii de știință au descoperit recent încă un risc asociat cu aceasta, depresia.
Concret, s-a descoperit că pilulele contraceptive micșorează atenția, concentrarea și favorizează stările de visare, melancolie, chiar gânduri negative. Practic, multe dintre femeile care iau astfel de contraceptive nu se mai pot concentra pe ce făceau, mintea fiindu-le blocată pe imagini și gânduri irelevante, arată Science Alert.
Deși îngrijorătoare această descoperire, care va fi în continuare investigată, nu înseamnă că fiecare femeie care folosește contraceptive hormonale va ajunge să sufere de depresie. Milioane de femei nu au niciun astfel de efect, așa că nu e niciun motiv pentru care medicii să înceteze să mai prescrie așa ceva.
Totuși, e bine ca femeile să știe că pilula vine la pachet cu acest risc, riscul de a le face mai vulnerabile la depresie, mai mult decât alte forme de contracepție.
În cadrul studiului, au fost monitorizate, prin chestionare, 28 de femei care luau astfel de contraceptive, 14 care nu foloseau așa ceva și 29 de bărbați, toți cu vârste cuprinse între 18 - 35 de ani.
În studiu nu au fost cuprinși subiecți care să fi luat vreodată antidepresive sau care să fi primit vreun diagnostic psihiatric.
S-a observat că dintre toți subiecții, femeile care luau astfel de contraceptive își pierdeau cel mai des concentrarea, alunecând în stările menționate anterior, stări care sunt considerate un factor de risc pentru depresie.
Între femeile care nu foloseau contraceptive orale și bărbați nu s-a observat nicio diferența din acest punct de vedere.
Concluzia oamenilor de știință este că hormonii sexuali artificiali conținuți de pilulă acționează direct asupra creierului, predispunând inclusiv la apariția gândurilor negative, se arată într-un raport publicat de Psychoneuroendocrinology.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”