Va îndrăzni mielul moldav să tragă de blana de oaie a ursului rus?


Semne diacritice
O știre care i-a pus în dificultate pe observatorii relațiilor moldo-ruse: Chișinăul are de gând să angajeze o companie juridică internațională care să estimeze cât pierde Republica Moldova din cauza prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul său din stânga Nistrului. Nu e un zvon, despre aceasta a vorbit președintele Parlamentului moldav, Andrian Candu, în cadrul unui interviu acordat publicației letone „Latvijas Avize”, citat de deschide.md.
Rusia refuză să-și retragă contingentul militar rus din raioanele de est ale Republicii Moldova, încălcând astfel dreptul internațional, a spus Candu. Pagubele sunt „de ordinul miliardelor de dolari”, consideră el. E vorba despre o „forță de ocupație”, care „reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord și în Estul Ucrainei”, a precizat Candu.
E de presupus că Chișinăul nu se va opri aici, că președintele Parlamentului descrie doar vârful aisbergului. Simpla evaluare va fi de puțin folos, doar risipă de bani, dacă Chișinăul nu se va adresa unui tribunal internațional pentru a obliga Rusia să plătească pentru plăcerea imperială de a-și ține trupele pe un teritoriu străin, „suveran și independent”. Iar ca să se ajungă la un proces, Parlamentul va trebui să declare raioanele de est ca fiind aflate sub ocupația rusă, după exemplul Radei Supreme ucrainene, care a adoptat o lege similară în privința regiunilor Donețk și Luhansk. Acum, deși ocupă o parte din teritoriul nostru, Rusia ne este „partener strategic”, nu stat agresor.
„Demascarea” ei oficială ar determina și o schimbare radicală a „paradigmei” actuale a conflictului transnistrean, când Moscova ocupantă stă la masa negocierilor ca „mediator și garant”, iar Tiraspolul-marionetă, care nu poate exista nici trei zile fără susținerea Rusiei, este „parte egală” cu Chișinăul. Cât mai poate dura acest spectacol absurd, schizofrenic, fariseic și fățarnic al reglementării transnistrene: Moscova prefăcându-se că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, că menține pacea pe Nistru, iar Chișinăul, Washingtonul și Bruxellesul, acceptând „formatul” respectiv și simulând încrederea în acest proces?
Rusia și Republica Moldova trebuie să se așeze la masa negocierilor în „blana” lor adevărată: de lup (sau urs) și de miel, de ocupant și de victimă. Iar pentru a se ajunge la aceasta, politicienii de
Candu nu exclude că Chișinăul va prezenta Moscovei un cont pentru întreaga perioadă de ocupație sovietică. Va îndrăzni mielul moldav să-l tragă de blana de oaie pe lupul (sau ursul) rus? Rămâne să vedem cât de serioasă, de reală este mișcarea anunțată de spicher. Depinde de motivație. E vorba de un gest extrem, de disperare, al lui Plahotniuc hăituit și strâns cu ușa de serviciile secrete rusești, gest care poate fi retras în alte condiții? Sau este o acțiune influențată de evenimentele din Ucraina, o decizie la care s-a ajuns printr-o analiza calmă, profundă a situației geopolitice, în urma unui proces de elaborare a unei strategiei de consolidare a suveranității și independenței teritoriale a Republicii Moldova? Vom afla în viitorul apropiat.













































































