15:35:51 12.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Testul funcțional

Actualitate 16.02.2024 09:13 Vizualizări4944 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Testul funcțional


Semne diacritice

Institutul pentru Studierea Războiului - ISW (Institute for the Study of War), cu sediul la Washington, cunoscut în spațiul nostru pentru analizele zilnice ale situației de pe frontul ucrainean, a estimat că Kremlinul organizează împotriva Republicii Moldova operații informaționale foarte asemănătoare celor desfășurate împotriva Ucrainei în anii 2014 și 2022. Aparent, Moscova urmărește scopul de creare a condițiilor pentru justificarea unor viitoare acțiuni de destabilizare, care să împiedice integrarea europeană a Republicii Moldova.

Similitudinile pe care ISW le observă în strategia de dezinformare adoptată de Rusia în cazul Ucrainei și a Republicii Moldova nu ne surprind. Cititorii noștri cunosc mesajele false care sunt aruncate sistematic, perseverent în spațiul public pentru a crea o imagine deformată, dușmănoasă a actualei guvernări de la Chișinău: că autoritățile Republicii Moldova nu ar fi independente, ci controlate de SUA și UE, că Occidentul i-ar dicta Maiei Sandu să promoveze o politică „antirusă”; că la comanda din afară ar fi fost stopat procesul de negocieri în conflictul transnistrean și s-ar dori eliminarea Rusiei din formatul de negocieri 5+2; că Chișinăul ar sugruma economicește Transnistria și se înarmează pentru a o reintegra „cu forța”, pe cale militară, de aceea ar împiedica adoptarea unei soluții diplomatice în conflictul transnistrean.

Recent, vorbind în fața deputaților din Duma de Stat a Rusiei, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia este „îngrijorată de soarta celor peste 200 de mii de cetățeni ruși din Transnistria” și „nu va permite ca ei să devină victime ale unei altei aventuri occidentale”. El a mai spus, iarăși neadevărat, că Chișinăul ar fi decis să nu mai subvenționeze regiunile care se opun integrării cu UE, comparând acțiunile Chișinăului în raport cu Autonomia Găgăuză cu modul în care Occidentul ar fi „refuzat” să-i ofere timp fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici să revizuiască Acordul de Asociere a Ucrainei cu UE, în 2013.

Prin repetarea permanentă a acestor enunțuri mincinoase, afirmând, în contradicție cu toate datele sondajelor de opinie și rezultatelor alegerilor, că cetățenii Republicii Moldova nu ar susține cursul de integrare europeană, că ei și-ar dori o relație mai strânsă cu Rusia, dar Occidentul ar înainta Chișinăului „ultimatumuri” privind integrarea în UE, se pregătește terenul pentru implicarea Rusiei în afacerile noastre interne. Sigur, pentru a ne „elibera” de „dictatul” Occidentului și a instala un guvern „independent”.

ISW încă nu știe când va avea loc operația hibridă, dar consideră că Kremlinul creează contextul necesar pentru a destabiliza Republica Moldova. E de presupus (din punctul nostru de vedere) că termenul-limită este legat de desfășurarea alegerilor prezidențiale și a eventualului referendum constituțional, care să consfințească aderarea la UE ca principalul obiectiv geostrategic al Republicii Moldova. Reușita referendumului ar marca, după șirul de înfrângeri succesive, în 2020 și 2021, o înfrângere definitivă, cu o rezonanță nu numai europeană, ci și transatlantică a Kremlinului. De aceea, el își intensifică acțiunile hibride.

Suntem un stat democratic și nu putem opri democrația. Multe din minciunile Moscovei le auzim și de la politicieni din Chișinău. Unii nu își ascund devotamentul față de Rusia, iar alții se dau mari patrioți. Recent, de exemplu, s-a trezit, nitam-nisam, la viață politică ex-premierul Tarlev, care vrea și el să salveze „suveranitatea” Republicii Moldova. Ar putea fi un caz de idiotism util, dar nu excludem că suntem martorii unei mobilizări totale a agenților Rusiei, inclusiv a celor trecuți în rezervă.

Vor reuși instituțiile statului să contracareze operația hibridă, să oprească infiltrarea agenților ruși, să-i identifice pe cetățenii noștri care servesc intereselor străine, plătiți sau în virtutea altor angajamente, pentru a destabiliza și abate Republica Moldova de pe cursul ei european? Va rezista statul nostru agresiunii ruse hibride fără sprijinul României, al altor parteneri externi? Ca niciodată, Republica Moldova va fi suspusă unui test funcțional.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md