13:42:56 26.06.2022
Stiri

Nicolae Negru // Tectonica geopolitică și realitățile moldave

Actualitate 29.04.2022 09:15 Vizualizări3472 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Tectonica geopolitică și realitățile moldave


Semne diacritice

Dacă e să credem unor sondaje, starea de spirit a cetățenilor Republicii Moldova nu pare să reflecte realitatea geopolitică din regiune, ei rămânând în continuare în prizonieratul unor iluzii, neadevăruri, reflexe de natură propagandistică.

Asistența financiară generoasă, ajutorul pe care ni-l oferă România, UE în general, SUA, nu se convertește suficient de rapid în câștig de ordin ideologic sau politic, nu pare să influențeze radical modul în care cetățenii noștri percep confruntarea dintre Rusia și Occident. Nu poate să nu surprindă faptul că tocmai 43% din cetățenii Republicii Moldova justifică războiul din Ucraina, folosind cuvintele propagandiștilor ruși.

Rezonanța războiului ruso-ucrainean în societatea și politica moldavă produce și adâncește unele decepții și dincolo de Prut, în mediul cu așteptări mai mari în ce privește apropierea și reunirea Republicii Moldova cu România. Unii dintre cei dezamăgiți își expun în public sentimentele la adresa „fraților de peste Prut”, reproșându-le că ar fi în majoritatea lor de partea lui Putin, că ar învinovăți victima (Ucraina), nu agresorul (Rusia). Nedumerește la București și faptul că pericolul ocupației ruse nu ar spori rândurile unioniștilor, conform acelorași date sociologice...

Totuși, pentru interpretarea corectă a realităților din Republica Moldova trebuie să se țină cont de faptul că sondajele locale nu-i cuprind, de obicei, pe cei care muncesc peste hotare, preponderent în Europa, și care, de altfel, înclină întotdeauna balanța electorală în favoarea forțelor politice proeuropene și proromânești. Și în alegerile prezidențiale, și în cele parlamentare, electoratul „de acasă” s-a împărțit aproape în două părți egale, cu un mic avantaj pentru Maia Sandu și PAS. Victoria zdrobitoare a fost asigurată de alegătorii din afară. Odată ce nu sunt alegătorii socialiștilor, e de prespupus că ei nu sunt nici simpatizanți ai lui Putin. Cu participarea lor, rezultatele sondajelor sus-menționate ar fi diferite, atât în ce privește atitudinea față de Putin, aderența la ideea europeană, cât și la ideea reunirii cu România.

Un sondaj recent, efectuat la comanda IDIS Viitorul, a scos în vileag un dezechilibru enorm în ce privește accesul cetățenilor noștri de acasă la informație veridică. 39 la sută din ei considerau la începutul acestui an că principala piață de desfacere a produselor moldovenești este Rusia, 17 la sută - că e România și doar 5 la sută - că e Uniunea Europeană. În realitate, exportul spre Federația Rusă era sub 9%, spre România - 29%, iar UE - peste 61%.

Aici e de fapt problema problemelor: nici România, nici UE, nici SUA nu și-au prea bătut capul cu monopolul informațional al Rusiei, că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova rămân expuși toți acești 30 de ani „bombardamentelor” propagandistice zilnice ale Moscovei. Să aștepți schimbări de atitudine, fără asigurarea unui spațiu informațional „suveran și independent”, e cel puțin o naivitate. Atâta timp cât nu se va produce o schimbare pe planul informării, România, UE, SUA vor investi, iar Rusia va profita. Ajutorul, inclusiv financiar, pe care în acordă România, UE, SUA, materializat în diferite proiecte sociale, culturale, de infrastructură (reparația de grădinițe, școli, teatre, muzee, drumuri, apeducte etc) nu își va avea efectul scontat, dacă nu va fi însoțit de o comunicare pe potrivă cu cetățenii.

După cum relevă serviciile și presa ucrainene, Moscova alocă miliarde pentru finanțarea coloanei a cincea în fostele „republici-surori”. Chiar dacă corupția a pătruns și în serviciile secrete ruse, aceasta nu anulează total pericolul acțiunilor diversioniste în Republica Moldova. Cum se explică altfel că, timp de treizeci de ani, niciun guvern proeuropean nu a reușit să conecteze rețeaua electrică a Republicii Moldova la rețeaua electrică a României? S-a promis, dar nu s-a întreprins absolut nimic. Din cauza aceasta, după cum constată Maia Sandu, vom plăti dublu pentru energia electrică furnizată de Centrala de la Cuciurgan.

În toți acești ani, Rusia a dus un război hibrid împotriva Republicii Moldova, război pe care Chișinăul nu avea cum să-l câștige, iar Bucureștiul, Bruxelles și Washington l-au neglijat. Să le ceri socoteală pentru aceasta doar cetățenilor Republicii Moldova nu e corect.

Nu întotdeauna logica, rațiunea poate învinge reflexele condiționate, create pa parcursul a zeci de ani. Este aproape imposibil să-l clintești de pe poziția sa pe cetățeanul căruia i s-a inoculat, începând de la grădiniță, că moldovenii nu sunt români, că „limba moldovenească e independentă față de limba română”, că român e sinonim cu „fascișt”, că URSS ne-a „eliberat” de „jugul român”... Aceleași cercetări sociologice arată că generația tânără este în marea ei majoritate proeuropeană, conștientă de românismul său. Ceea ce înseamnă că lucrurile se schimbă totuși în Republica Moldova. Nu atât de repede pe cât s-ar dori, însă cei 40 de ani de rătăcire obligatorie prin „pustiu” nu îi avem împliniți...

Posibil mișcările tectonice de natură geopolitică ce zguduie în ultimile câteva luni continentul european să aibă un efect de trezire, să producă schimbări pe care nu le putem vedea acum...

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciocana 29.04.2022 11:28

Nu se mai poate aștepta mult timp până când o mare parte a populației se va deștepta miraculos, nu se mai poate tolera percepția societății noastre ca fiind plină de rătăciți și neghiobi. Este clar că majoritatea obstacolelor pentru dezvoltarea noastră vine în diferite forme din partea Rusiei. Trebuie, în sfârșit, de declarat răspicat că Rusia pentru RM este singurul stat dușmănos și noi în politica noastră trebuie să procedăm în consecință. Trebuie de interzis accesul tuturor mijloacelor de propagandă și dezinformare a FR pe teritoriul nostru, trebuie interzise toate partidele și ONG-urile finanțate de Rusia și care promovează interesele acestei țări. Trebuie restrânsă semnificativ utilizarea limbii ruse pe teritoriul RM, eliminată publicitatea în această limbă, interzis accesul persoanelor care nu cunosc limba română suficient de bine la studii superioare și în orice funcții publice, inclusiv eligibile. Trebuie incomodate toate sursele de instabilitate, trebuie anulată autonomia găgăuză care nu a urmărit scopul dezvoltării culturii găgăuze, dar a destabilizat permanent atmosfera politică de la noi și a devenit o zonă cu pronunțat iz separatist. În caz dacă Ucraina reușește să învingă Rusia, RM trebuie să restabilească integritatea teritorială cu forța. Altă soluție nu este. Nici un conflict inițiat de FR nu poate fi soluționat pe cale pașnică. Este o iluzie soră cu prostia și lașitatea. Sunt sigur că în acest caz Georgia va prelua controlul asupra Abhaziei și Osetiei de Sud prin forța militară. De când Rusia a atacat Ucraina și a comis atâtea atrocotăți, lumea civilizată a învățat lecția că așa țări ca FR nu înțelege nimic cu binișorul, că astfel de regimuri trebuie puse la punct prin aplicarea forței dure prin toate mijloacele posibile. Altfel bădăranii din această lume nu vor lăsa oamenii normali să-și trăiască viața decent și liniștit.

Marcel 29.04.2022 17:12

Maldavanii au fost creati de tzaristi mai apoi revitalizati de sovietici bineinteles artificial (al 2-lea birou pe dreapta la etajul 3 pe Djerzhinsky) in biroul de propaganda contra regatului RO si mai apoi chiar a RO se pare. Mai nou FSB probabil a mentinut asa ceva dar probabil in alta locatie ! Cu o "natiune" creata in asa fel nu poti merge prea departe daca nu o tii si intoxicata. Destablizarea hotarului UE si a NATO cu state si natiuni create prin birouru luand cu japca tot felul de artifacte de la natiuni care le-o lasat Dumnezeu pe pamant a ajutat URSS si mai apoi Rusia sa supravietuiasca pana acum ei insusi fiind un stat creat creat violent si artificial cu acapararea alto natiuni si teritorii si narative istorice false (vezi Rusia Kieveana care-i in fapt Rus Kievean nimic de-a face Kiev cu Rusia in fapt)! Manipularile au mers si probabil inca merg datorita platformei numite limba rusa impusa in teritoriul pruto0nistrean de secole si a bisericii ruse deasemenea impuse ! Cat timp aceste 2 elemente vor fi prezente in societatea pruto-nistreana nu va fi Europa de nici un fel iar asta trebuie sa fie clar de la "vladica la opinca" cum zice poetul oricate drumuri fac politicienii pruto-nistreni oriunde si oricate poimeni se primesc. Nimeni nu va baga vreodata in Europa o facatura ! nic un cal troian rusesc prefabricat deasemenea !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md