06:50:48 02.05.2024
Stiri

Nicolae Negru // Teama de Rusia și rusofobia

Actualitate 28.07.2023 09:19 Vizualizări3904 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Teama de Rusia și rusofobia


Semne diacritice

Să-i spui Rusiei că ambasada ei spionează în mod nerușinat și că trebuie să-și retragă o parte din spioni e cum i-ai zice unui bețiv că e beat și trebuie să meargă acasă să se culce. Cel mai tare îl ofensezi pe un bețiv când pui la îndoială luciditatea sa.

Și Rusia s-a supărat mai tare ca niciodată, pentru că e tratată ca un stat ordinar, nu mega-măreț, excepțional, așa încât a tras spre Chișinău din două tunuri propagandistice ale Kremlinului: Maria Zaharova, portavoce a MID-ului, și Dmitri Peskov, care comentează, de obicei, ceea ce crede el că crede Putin. S-a tras sincron și cu același mesaj: că ceea ce face Chișinăul e rusofobie, că Republica Moldova merge pe urmele Țărilor Baltice, ale Ucrainei și că va suporta consecințele răzbunării ruse.

Într-adevăr, în ultima vreme Moscova se vede nevoită să-și retragă spionii din mai toate ambasadele europene și nord-americane (numai din Cehia au fost trimiși acasă 63 de spioni, în 2021), pe care trebuie să-i asigure cu locuri de muncă undeva, iar Chișinăul, în loc să primească și să adăpostească docil, ca mai înainte, un contingent suplimentar de „diplomați” ruși, îi creează Rusiei noi probleme.

Deși Convenția de la Viena referitoare la relațiile diplomatice îi permite oricărui stat să-i ceară ca mărimea misiunii diplomatice ruse să fie ținută în limitele considerate de el a fi „rezonabile și normale”, Moscova nu se poate obișnui, nu acceptă ca Republica Moldova să se comporte ca un stat normal, de aceea și-a ieșit din fire, învinuind actuala guvernare de la Chișinău de rusofobie.

Sigur, războiul declanșat de Putin, agresiv și obsedat în mod evident, a schimbat atitudinea față de Rusia în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Teama de Rusia există și e justificată. Dar nu e rusofobie. Să acuzi pe cineva de rusofobie, bombardând în același timp Ucraina, omorând ucraineni, amenințând zilnic că vei pune în aplicare arma nucleară, e totuși prea de tot. E ca și cum un violator sau un asasin în serie și-ar amenința vecinii că se va răzbuna pe ei, pentru că se tem de el.

Nu era greu de ghicit că Rusia se va înfuria și că ne va amenința, căci asta face de la un timp. Ceea ce observăm e că începe să se repete, că pârghiile sale - Gazprom, embargourile, tarifele vamale etc. - au mai fost puse în aplicare și efectul lor s-a cam pierdut. Și soarta Ucrainei ni s-a „prorocit”, nu o singură dată. Dar cum să explici necesitatea unui număr atât de mare de diplomați ruși la Chișinău, dacă nu prin spionaj, confirmat și de investigațiile jurnalistice?

Șeful delegației ruse în cadrul Comisiei Unificate de Control, Aleksandr Andreev, a încercat o explicație, dar e prea primitivă, nu e deloc convingătoare. „Diplomații ruși participă la lucrările Comisiei Unificate de Control, care este organul de conducere al operațiunii de menținere a păcii. Rusia este principalul mediator în reglementarea transnistreană. Reducerea capacităților diplomatice rusești va crea riscuri de eșecuri în menținerea păcii și stabilității", a declarat Andreev, citat de Deschide.md

Să zicem că câțiva diplomații ruși erau implicați în lucrările CUC, dar celelalte câteva zeci ce făceau? De ce se află ei la Chișinău, nu la Tighina, nu în Zona de Securitate? Și-apoi cine amenință pacea, dacă Chișinăul stă principial pe poziția reglementării pașnice a conflictului, refuzând serviciile Kievului de aplicare a forței? Nu a auzit Andreev de propunerea ca misiunea militară să fie înlocuită cu una civilă, sub egida ONU? Nici nu e nevoie ca Rusia să mențină „pacea și stabilitatea” pe Nistru. Ba dimpotrivă, dacă ea va pleca de aici, pacea și stabilitatea se vor consolida și riscurile destabilizării vor dispărea.

E ciudat și faptul că la țipetele Kremlinului nu se alătură, ca de obicei, țipetele lui Dodon, Șor, ale altor reprezentanți ai coloanei a cincea. Nu au ce spune? Sunt de acord și ei că Rusia a trimis prea mulți „diplomați” în Republica Moldova și că puțină decență, un respect minim față de statul-gazdă e obligatoriu? Sau încă nu a venit comanda să se pronunțe?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md