Nicolae Negru // Politica penală sau vor putea duce alegătorii moldoveni încă un tâlhar în cârcă?
Semne diacritice
Un fenomen neaoș capătă tot mai multă răspândire în politica moldovenească: partidele constituite de lideri cu „bagaj” penal, fugiți de justiție peste hotare, dar doritori de a prelua puterea de la distanță și de a reveni în patrie pe cal alb, întâmpinați cu flori de poporul iubitor de hoți și tâlhari generoși „care fură, dar dau și altora”.
După Șor, Cavcaliuc, Kalinin, și-a făcut partid și bancherul de succes anonim, autodidact, autorul „laundromatului” mioritic al miliardelor rusești, admiratorul jurnalismului erotic și consilierul procurorilor generali, Veaceslav Platon. S-o fi săturat să tragă sforile, să-și consume talentul publicistic și rezervele valutare în folosul altor lideri. Dacă îi reușește lui Șor, eu de ce să nu reușesc, și-o fi zis și s-a apucat de treabă.
Dar vor putea duce alegătorii moldoveni încă un tâlhar în cârcă? – aceasta-i întrebarea. E adevărat că succesul electoral al lui Ilan Șor pare atât de firesc, atât de ușor și simplu de reprodus, încât nu e de mirare că stârnește invidii și dorințe de a-l depăși. Dacă Ilan Șor, care figurează într-un rol principal în faimosul raport Kroll privind furtul miliardului, rol confirmat și în prima, și în a doua instanță (Curtea de Apel), se bucură de sprijinul atâtor alegători, de ce nu s-ar putea presupune că un partid creat de Platon, care a furat, în aparență, mai puțin decât Șor, și se bucură de simpatia procurorilor nu ar obține rezultate electorale mult mai bune?
E suficient să repeți toate promisiunile electorale cu care moldovenii au fost hrăniți ultimii treizeci de ani – cu excepția luptei cu corupția, nu pomenești de funie în casa sinucigașului – și te poți considera lider cu acte în regulă. Platon pare să scape din vedere faptul că, chiar dacă e destul de mare, numărul alegătorilor dispuși să voteze hoți și tâlhari este totuși limitat, Șor nu mizează doar pe ei. Căci dacă împarți acest număr la doi s-ar putea să revină fiecăruia prea puțin pentru a trece pragul electoral. În realitate, Șor își cumpără majoritatea votanților și cheltuie pentru aceasta sume enorme de bani, nu așteaptă ca alegătorii să ia de sine stătător decizia de a vota candidatul sau formațiunea sa.
Oricum s-ar numi, partidul lui Șor este, de fapt, o fabrică de voturi, constituită din fabrici teritoriale. Cu fiecare alegător identificat de coordonatorul teritorial se încheie un „contract” verbal. În schimbul unei recompense agreate de comun acord, alegătorul se angajează să voteze partidul sau candidatul care i se va indica printr-un SMS sau prin viu grai. Numele candidatului sau al partidului se poate schimba, dacă este interzis unul, se înlocuiește imediat cu altul, căci sunt înregistrați mai mulți, de rezervă, de schimb. Odată cu interzicerea Partidului Șor, de exemplu, alegătorii acestuia s-au reorientat imediat spre Partidul „Șansă”. Au reușit, fiindcă li s-a comunicat operativ schimbarea necesară. În condiții normale, trecerea alegătorilor de la o formațiune la alta ar fi luat luni de zile.
„Coordonatorii” asigură numărul necesar de voturi, în corespundere cu proiectul electoral ce li se aduce la cunoștință. Rețeaua de alegători funcționează ca un sindicat mafiot. Este elaborată și o schemă de verificare a votului. Banii se dau după prezentarea dovezii că s-a votat corect. Sumele cresc proporțional cu apetitul electoral al lui Șor și al Moscovei din spatele său. Este evident că schema funcționează doar atâta timp cât nu este oprit fluxul financiar ilegal, ceea ce nu este ușor, SIS și celelalte instituții de stat par depășite de situații.
Deocamdată, Platon nu-și dezvăluie preferințele geopolitice. Ar fi însă bizar dacă proaspătul lider fugit la Londra ar opta, ca Șor fugit la Moscova, pentru integrarea cu Rusia. Din manifestul publicat de el, adresat către „tovarăși”, se poate deduce că noua formațiune va prelua stratagema lui Dodon: nici cu unii, nici cu alții. Adică tot cu Rusia. Va pune Platon la bătaie banii proprii sau îl va ajuta și pe el Moscova – se va afla în timpul apropiat.
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC
ULTIMA ORĂ // Transfugul Vasile Bolea rămâne INTERZIS la alegerile prezidențiale. Curtea de Apel Chișinău a dat VERDICTUL în privința reprezentantului „Putin Team” în R. Moldova
DOC // Partidul condus de un susținător deschis al războiului declanșat de ruși în Ucraina, suspendat pe o perioadă de trei luni în R. Moldova