PLDM, PL și PLR


Semne diacritice // Un bloc electoral PLDM-PLR sau o listă comună ar elimina riscul irosirii unei părți din voturile unioniste și proeuropene, care ar merge către PLR
Alegătorii de dreapta, unioniști, proeuropeni, care nu sunt dispuși să sprijine actualele partide de la guvernare, vor avea de ales între PL, PLR, PAD și Mișcarea Antimafie. Conform sondajelor, PL este preferat de mai mulți, dar și mai mulți nu s-au hotărât încă pe cine să voteze. Celelalte formațiuni nu adună suficiente intenții de vot pentru a intra în Parlament, punctele lor vulnerabile reprezentându-le, în linii generale, fie liderii modești, mai puțin credibili, mai puțin remarcabili, fie absența unor echipe cât de cât vizibile, puternice, fie și una, și alta. În aceste condiții, s-ar putea ca absenteismul să fie un refugiu mai popular ca niciodată.
E ușor să spui „nu votați partidele de guvernământ”, e mai dificil însă, dacă ești responsabil, să recomanzi cine merită votat. Iar dacă nu precizezi, unii alegători pot să creadă că faci aluzie la partidul dubiosului Usatîi.
Nici PL, pe care cu greu îl putem „dezlipi” de Coaliția Proeuropeană, în pofida frecventelor declarații antiguvernare, nu are motive să triumfe, căci intențiile de vot pentru acest partid sunt destul de modeste, puțin peste pragul minim de acces în Parlament și mult mai puțin decât ar aduna PLDM. Ceea ce este un eșec în sine, însemnând că PL nu a atras alegători noi, că revirimentul nu pare să se fi produs.
„Peliștii” se convoacă într-un nou congres la 14 septembrie pentru a discuta strategia și obiectivele electorale din această toamnă. Dacă nu va fi o acțiune formală, ca precedenta, din 26 septembrie 2010, de trecere în revistă a „succeselor” obținute de formațiune sub „înțeleapta conducere” a președintelui Mihai Ghimpu, liberalii ar trebui să răspundă la niște întrebări deloc simple: de ce în alegerile parlamentare (anticipate) din 2009 PL a obținut 14,68% din voturi, iar la cele din 2010 – doar 9,96%?; de ce s-a produs sciziunea din aprilie 2013, și dacă liderul PL a făcut tot posibilul pentru a o preîntâmpina?; pe cât de conformă cu interesul partidului, dar și cu interesele Republicii Moldova a fost ieșirea partidului de la guvernare?
Dacă mai ținem cont și de efectele concurenței electorale cu PLR, care va încerca să demonstreze justețea opțiunii de rămânere la guvernare și de evitare a alegerilor anticipate, pentru a salva cursul european al Republicii Moldova, pentru a asigura semnarea Acordului de Asociere cu UE, dacă luăm în calcul și faptul că o bună parte din cei 96 de primari liberali au aderat la PLR, perspectivele electorale ale PL nu sunt atât de roze pe cât ar părea și alegerile parlamentare din 30 noiembrie se prezintă ca un veritabil test de supraviețuire, de verificare a capacității de lider a lui Ghimpu.
Soluția ideală ar fi ca aceste două tabere să se împace, dar se pare că nu mai e posibilă o reapropiere nici chiar dacă Ghimpu ar transmite cârma partidului altcuiva. În alegerile din 2010, o parte a electoratului care votase cu PL în 2009 a migrat spre PLDM. Lupta dintre aceste partide va fi acerbă și în 2014, mai cu seamă dacă liberal-democrații vor forma un bloc electoral cu liberal-reformatorii și dacă vor avea sprijinul lui Băsescu (aceasta însă îi poate costa migrarea către PD a unei părți din electoratul PLDM, dacă mesajul de susținere va fi pur unionist).
Un bloc electoral PLDM-PLR sau o listă comună ar elimina riscul irosirii unei părți din voturile unioniste și proeuropene, care ar merge către PLR. Însă lista electorală posedă o atracție magnetică pentru mulți cetățeni moldoveni și, dat fiind numărul mare de candidați, e mult mai simplu să alcătuiești două liste, decât să încerci să-i „ticsești” pe toți în una singură. Dacă AMN, în 2010, nu insista să meargă de sine stătător, în pofida datelor oferite de sondajele de opinie, AIE avea șansele să obțină 61 de mandate și să aleagă președintele Republicii Moldova, fără concursul altor deputați.
Până la alegeri au rămas mai puțin de trei luni și deciziile importante nu mai pot fi amânate.













































































