22:15:40 01.03.2024
Stiri

Maia Sandu, candidatul unic: de ce se bucură Plahotniuc și se întristează Dodon

Opinii 14.10.2016 09:30 Vizualizări5086 Autor: Nicolae Negru
Maia Sandu, candidatul unic: de ce se bucură Plahotniuc și se întristează Dodon


Semne diacritice

Andrei Năstase merită firește toată laudă pentru sacrificiul „în interesul țării și al cetățenilor”. Dacă se va ține de cuvânt și se va retrage din competiția prezidențială în favoarea candidatului PAS, șansele ca Repubica Moldova să aibă un președinte „din afara sistemului” se dublează. Așa că satisfacția PD în legătură cu „abandonul” lui Năstase nu e tocmai sinceră sau mai bine zis are alte motive. Lupu este cel mai interesat ca ambii candidați, Sandu și Năstase, să rămână în cursa electorală.

Sâmbătă vom vedea dacă și Consiliul Național al PPDA va accepta „sacrificiul” liderului său. S-ar putea să avem surprize. Știrile care anunțau o posibilă cedare a lui Andrei Năstase în fața Maiei Sandu au produs dezamăgire, panică în rândurile unor simpatizanți prea pătimași (sau poate mercenari?) ai partidului Platforma DA pe Facebook.

Lor li se pare nedreaptă o asemenea întorsătură de situație, își ridică în slăvi idolul, numindu-l, fără niciun pic de ironie, „erou”, iar pe Maia – o profitoare care trage foloase nemeritate din protestele organizate de liderul PPDA; pe ea „n-o cunoaște nimeni”, moldovenii nu vor vota o femeie președinte, numai Năstase îl poate învinge pe Dodon și numai Năstase îl va băga la pușcărie pe Plahotniuc și ne va scoate din captivitate, - se spune în majoritatea postărilor referitoare la candidatul unic al PPDA, PAS și PLDM. Mesajele nu sunt noi, dar „temperatura” convingerilor exprimate e în creștere bruscă și frizează fanatismul.

Dodon se arată și el foarte dezamăgit, el ar fi vrut să se întâlnească în turul doi cu Năstase, nu cu Maia Sandu care „își privea unghiile în ședințele de Guvern”, în timp ce liderul PPDA protesta în PMAN. Are și liderul socialist un motiv ascuns să-l prefere pe Năstase. Fiindcă veni vorba, acum Val Butnaru, care îmi „reproșa” că punctul meu de vedere în privința candidatului unic al dreptei coincide cu al lui Plahotniuc, poate fi felicitat că a împărtășit (și poate mai împărtășește) același punct de vedere cu Dodon. Ce ciudat, ce bizar și ce coincidență! Numai că există coincidențe și coincidențe.

PD consideră că „abandonul” liderului PPDA este legat de „faptul că Marian Lupu a devenit candidatul pe care oamenii îl consideră cu potențialul cel mai mare de a continua parcursul european al R. Moldova și de a rezolva problemele oamenilor”. Ce declarație ridicolă! Vrabia (Lupu) mălai visează.

Plahotniuc este cel care se bucură poate chiar mai mult decât fanii Maiei Sandu. Dar nu numai el a preferat-o pe ea lui Andrei Năstase. Semnale de neîncredere în liderul PPDA au venit și dinspre București, și dinspre Bruxelles. Explicația trebuie căutată nu doar în biografia lui de fost procuror legată strâns de interesele unui om de afaceri, veniturile obscure, din offshore, pe care le ascundea pe contrurile mamei și soacrei sale, faptul că este propulsat de o televiziune setată pe manipulare și propagandă crasă, pe potriva televiziunilor lui Plahotniuc, cu surse de finanțare la fel neclare, nu doar în relațiile dubioase și primejdioase cu Dodon și Usatâi (ceea ce înseamnă cu FSB) sau în echipa sa de conjuncturiști, conformiști și românofobi.

Năstase se anunța a fi un candidat fixat pe răzbunare, cu probleme de discernământ. „Plahotniuc, nu uita, vrem papuci din pielea ta!”, „Abia sâmbătă piticul va afla cât e de mic”, (citat de pe ziarulnațional.md) „Dacă cumva este şi părerea lui Plahotniuc că a scăpat de mine, este într-o gravă eroare. Nu a scăpat! Până nu-l duc la puşcărie, nu scapă!”(citat de pe adevărul.ro) – sunt declarații ale lui Năstase, din cele mai recente, după ce s-a anunțat, apoi s-a negat, apoi s-a confirmat că iese din cursa electorală. Să declari că vrei papuci din pielea cuiva nu e semnul unor tulburări de minte sau al unui gust patologic?

Un Năstase președinte, irațional, obsedat, cu eclipse de luciditate, care mai pretinde și împuterniciri suplimentare, ar fi fost un coșmar pentru El Coordonatore și pentru Republica Moldova în general. Perioada de până la 2000, a conflictelor neîntrerupte între Președinție, Parlament și Guvern, ne-ar fi părut idilică. Oricine dorește „stabilitate” Republicii Moldova ar face tot posibilul să-l țină pe liderul PPDA cât mai departe de scaunul prezidențial.

Năstase ieșit în turul doi l-ar fi pus în dificultate și l-ar fi determinat pe Plahotniuc să-l sprijine pe Dodon. Iată de ce „coordonatorul executiv” se bucură că Maia Sandu va fi candidatul unic. Fiindcă nu va trebui să se compromită preferându-l pe liderul socialist, românofob și eurofob, scula Moscovei. Iată de ce Dodon îl regretă pe liderul PPDA și lovește în Maia Sandu - fiindcă înțelege că șansele de a deveni președinte îi scad simțitor.

Totuși, să nu ne îmbătătm cu apă rece. Maia Sandu nu are asigurată în mod automat ieșirea în turul doi. Despre aceasta vom vorbi în unul din comentariile viitoare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md