Din nou cu fața spre Vest, cu aceleași reflexe estice


Semne diacritice
Ultimele două sondaje - IMAS, de marţi, şi Barometrul Opiniei Publice, de joi, - confirmă ceea ce acum o lună părea de necrezut: că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova se întorc din nou cu faţa spre Uniunea Europeană.
Sondajul IRI, lansat la începutul lunii noiembrie indica pentru prima dată în ultimii trei ani că, dacă ar fi să aleagă între Vest şi Est, 49% din alegători ar vota pentru UE, iar 38% - pentru Uniunea Eurasiatică. Raportul este de 56% pentru UE şi 36% pentru Uniunea Eurasiatică, conform cifrelor IMAS. Datele BOP indică o schimbare mai puţin pronunţată, dar suficient de clară: 38,1% pentru UE şi 32,6% pentru Uniunea Eurasiatică, iar 18,2% încă nu s-au decis ce direcţie geopolitică să aleagă.
Nu are rost să polemizăm care dintre sondajele respective reflectă mai corect realitatea. Aceasta contează mai puţin în cazul dat. Important este că toate trei confirmă o tendință mult așteptată, cu implicații deloc neglijabile pentru lupta dintre partide. În conștiința alegătorilor s-a produs un „cutremur” slab abia sesizat de „aparatele” sociologilor, dar care ar putea prevesti alte „cutremure” de profunzime, mult mai puternice.
Este fără îndoială o reușită a guvernării care va avea un impact electoral semnificativ.
Din punctul nostru de vedere, există trei motive ca alegătorii să privească cu alţi ochi spre UE. Primul este legat de prestaţia lui Dodon, care a promis în
Al doilea motiv este cel de informare şi comunicare: UE nu mai lasă la latitudinea autorităţilor locale sarcina informării cetăţenilor privind proiectele sale şi beneficiile pe care le obţin oamenii, societatea, economia naţională în urma realizării Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător dintre UE şi Republica Moldova. Comunicarea directă, nemediată de autorităţile centrale sau locale, îşi spune cuvântul. Măgulit de atenţie, cetăţeanul nostru nu are de ce să nu recunoască lucrurile evidente.
Și al treilea, dar deloc ultimul, motiv este legat de rezultatele concrete ale guvernării care a reușit să țină economia pe linia de plutire și pune accentul în activitatea sa pe niște direcții care influențează în mod direct dispoziția cetățenilor. E vorba în primul rând de reformarea sistemului și recalcularea treptată a pensiilor, de unele majorări salariale, de reparația drumurilor și a altor acțiuni în urma cărora, se produce, conform sondajelor, o oarecare schimbare de atitudine față de activitatea Guvernului. BOP relevă că procentul alegătorilor care consideră că activitatea guvernului Filip ar fi mai rea decât a guvernelor precedente a scăzut de la 24% în aprilie 2017 la 14% în noiembrie 2017. Foarte încet, dar sigur cresc și intențiile de vot pentru PD.
Faptul că în sondajul efectuat de „CBS-Axa” la comanda IPP, PD se află la acest capitol sub Platforma DA nu trebuie să ne înșele, diferența e de doar 1,1 puncte procentuale, mult sub marja de eroare a sondajului și, da, poate fi explicată de faptul că alegătorul a fost întrebat direct dacă va vota sau nu pentru Plahotniuc. Rezultatele respective ar trebui să-l îngrijoreze mai mult pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care a câștigat în intențiile de vot cu o diferență neglijabilă față de liderul PD.
Este evident că „tactica” opoziției (mă refer de data aceasta și













































































