11:27:47 19.04.2024
Stiri

Nicolae Negru despre „argumentele” Moscovei în privința limbii române: „E ca și cum ai spune: copacul e mai vechi decât pădurea. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și al graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc”

Actualitate 22.03.2023 16:39 Vizualizări1951 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru despre „argumentele” Moscovei în privința limbii române: „E ca și cum ai spune: copacul e mai vechi decât pădurea. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și al graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc”


Una dintre tezele sonorizate mai ales în ultimele zile de la Kremlin, în contextul modificărilor operate în legislația R. Moldova cu privire la limba oficială a statului - cea română, este că „limba moldovenească este mai veche decât cea română”. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a atacat public atât conducerea R. Moldova, afirmând că președinta Maia Sandu s-ar „dezice de limba maternă”, cât și pe cea de la București, care a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău de a reveni la normalitate în această chestiune lingvistică tranșată demult de către savanți.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, susține că ignoranța și necunoașterea unor cetățeni este exploatată în R. Moldova de cei care încearcă să profite de aceste vulnerabilități pe subiectul limbii vorbite, făcându-se referințe false la cronicari și cei care au menționat că vorbesc limba moldovenească. Limba română este produsul evoluției istorice și contribuției tuturor provinciilor românești și reprezintă una dintre cele mai unitare limbi.

CITIȚI și Zaharova, atac suburban la adresa ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, pe subiectul limbii române: „Nici domnul Aurescu nu a existat niciodată...”

„Noi nu vorbim limba cronicarilor, noi am evoluat. Limba română literară nu este numai produsul graiului moldovenesc, este și produsul graiului muntenesc, oltenesc, ardelenesc. Să ne atribuim limba literară română doar nouă, să spunem că este limbă moldovenească, este un furt intelectual. Înseamnă că ignorăm contribuția celorlalte regiuni, celorlalte provincii românești. Lucrul acesta s-a întâmplat oriunde și cu limba italiană, și cu limba germană. Să spui că așa cum vorbeau siberienii sau cum vorbeau novgorodenii, asta e limba rusă sau ucraineană… Absolut toate limbile au trecut prin acest proces”, a spus Nicolae Negru la „Radio Chișinău”.

Analistul politic a mai remarcat faptul că declarațiile făcute de oficiali de la Moscova precum că limba moldovenească este mai veche decât cea română sunt de o ignoranță crasă.

„Desigur că, înainte de a începe pădurea, au fost niște copaci. Copacul a fost mai vechi decât pădurea, poți să spui așa ceva, dar cine nu știe asta. De unde au avut cronicarii noștri conștiința că noi vorbim aceeași limbă cu cei din Muntenia, cu cei din Ardeal. Existând acest stat feudal Moldova, s-a întipărit în mintea unora limba moldovenească, dar nu era o limbă în adevăratul sens al cuvântului, era un grai”, a explicat Nicolae Negru.

CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament care introduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilit pe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii”

Menționăm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a reiterat astăzi apelul la adresa autorităților din Federația Rusă de a nu admite „ingerințe în treburile interne” ale R. Moldova.

Reacția vine după atacurile repetate ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la limba română, limba vorbită în Republica Moldova.

CITIȚI și Aplauze în Parlament! Limba ROMÂNĂ va înlocui sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din legislația R. Moldova: Comunistul Voronin a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a Parlamentului

„Declarațiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale republicii noastre”, se arată în nota MAEIE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md