03:12:42 27.02.2024
Stiri

Nicolae Negru // De ce Maria Zaharova excită moldovenismul

Actualitate 08.12.2023 09:07 Vizualizări11114 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // De ce Maria Zaharova excită moldovenismul


Semne diacritice

Maria Zaharova nu se lasă: ne tot ține lecții de istorie și identitate, ne tot învață cum trebuie să numim limba ce o vorbim. Ca o moară stricată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia repetă una și aceeași, încercând să ne excite moldovenismul pentru a-l opune românismului. Nu-și dă seama cât de ridicolă e?

Maria Zaharova nu face diferență între Republica Moldova și Moldova, ignoră că ultima este parte constitutivă a României. Afirmația ei că „Moldova a apărut înaintea României” înseamnă că Republica Moldova e mai veche decât România, deși, în 1859, când a avut loc Unirea principatelor Moldova și Valahia, teritoriul dintre Nistru și Prut era de 37 de ani gubernie a Rusiei și se numea Basarabia.

Ca moldoveni din Țara Moldovei, noi nu ne putem mândri că Moldova e mai veche decât România, căci facem parte din ea, am construit-o noi înșine și suntem, prin urmare, români. Doar nu se mândresc cetățenii regiunii Novgorod că sunt mai vechi decât Rusia, chiar dacă Republica Novgorodului a fost cucerită „cu foc și sabie” de Cnezatul Moscovei - Moscovia, apoi Rusia de azi.

Ca moldoveni de dincoace de Prut, ocupați în 1812 de Rusia, ca cetățeni ai statului Republica Moldova apărut în 1991 pe ruinele fostei gubernii Basarabia, noi de ce ne-am mândri cu vechimea noastră mai mult decât moldovenii de peste Prut și ne-am socoti superiori lor și tuturor românilor? Nu am arăta stupid, niște marionete mândre? Unii se mândresc și chiar arată idioți.

Nu e posibil ca Maria Zaharova să creadă aberațiilor sale, un funcționar atât de înalt într-un stat atât de mare nu poate să fie chir atât de slab dotat intelectual. Altceva trebuie să fie la mijloc.

CITIȚI și VIDEO // Zaharova le propune celor 3 milioane de moldoveni să ABSOARBĂ România, mințind că statul moldovenesc ar fi apărut primul. „Dacă e vorba de UNIREA cu România, atunci, după unire, tot teritoriul să fie denumit MOLDOVA”

Se vede cu ochiul liber că Kremlinul vrea să ne întoarcă în perioada sovietică, în RSSM, înainte de mișcarea pentru limbă și alfabet, înainte de Declarația de independență, prin care am denunțat pactul Molotov-Ribbentrop, proclamându-ne liberi și în drept de a ne hotărî „prezentul și viitorul fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”. În acest scop, activează nu numai Maria Zaharova, ci și clonele ei locale, ca Stati etcetera.

Kremlinul consideră că vechimea falsă a Republicii Moldova o face superioară României, dar nu respectă vechimea Ucrainei, a Kievului, deși Cnezatul Kievului a apărut cu certitudine mult înaintea Cnezatului Moscovei și a Federației Ruse. Kremlinul vede unitatea poporului rus și ucrainean, cu limbi literare diferite, armata rusă a intrat în Ucraina pentru a-i sili pe ucraineni să recunoască și să accepte că ar fi ruși, dar refuză cu înverșunare să vadă unitatea evidentă de limbă, cultură și istorie a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. De ce? Nu e greu de ghicit. Pentru că urmărește același scop ca în Ucraina, deși condițiile sunt diferite.

Dar până și Mitropolitul Vladimir vorbește despre faptul că „dorința tot mai persistentă” a Rusiei de a absorbi Republica Moldova în așa-numita „Lume Rusă” „este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale”. Această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de deznaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”.

Mesajele absurde ale Mariei Zaharova sunt adresate zombilor mai vechi și mai noi, ea le gâdilă moldovenismul pentru a-i provoca, a-i pune în mișcare, pentru a-i pregăti moral să întâmpine tancurile rusești, ca în Ucraina. „Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din (R.)Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional (european -n.r.), după veacuri de divizare artificială, mai scria Mitropolitul Vladimir în epistola sa recentă către Patriarhul Moscovei.

Moscova înțelege prea bine că moldovenii sunt români, dar ambițiile, reflexele ei imperiale, iraționale o determină să nu recunoască realitatea, să încerce să o modeleze după placul ei.

Ca și șeful ei, Serghei Lavrov, care acuză Occidentul tocmai de ceea ce face Rusia – duce un război hibrid împotriva Republica Moldova și pregătește terenul pentru o eventuală invazie peste Nistru, Maria Zaharova își joacă stupidul său rol de moară stricată. De aici probabil impresia că nu ar fi întotdeauna trează.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md