11:15:22 21.04.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Cum să citim mesajul Ambasadorului Dereck J.Hogan

Actualitate 12.03.2021 09:30 Vizualizări2956 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cum să citim mesajul Ambasadorului Dereck J.Hogan


Semne diacritice

Mesajul Ambasadorului amerian Dereck J. Hogan adresat clasei politice de la Chișinău a fost întâmpinat cu tăcere asurzitoare. E fiindcă nu ține în mod evident partea nimănui, nu recomandă soluții tranșante, univoce, cum și-ar fi dorit o tabără sau alta.

Apelând la exemplul țării sale, dl Hogan încearcă să ne convingă că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova nu depășește limitele unui sistem democratic în permanentă devenire și perfecționare. Comparația cu SUA e mult prea generoasă, politicienii noștri nu o merită. În general, smintiții nu au nevoie să fie încurajați în acțiunile lor iraționale.

Ideea că Republica Moldova se află la o nouă răscruce de drumuri va întruni probabil asentimentul tuturor. Însă punctul de vedere că actuala criză politică este „una care împiedică eforturile de abordare eficientă a efectelor devastatoare ale pandemiei globale COVID-19 și crizei economice” i-ar putea indispune pe adepții alegerilor anticipate imediate, care resping orice tentativă de a suspenda pe o perioadă oricât de scurtă efortul de dizovare a legislativului și a instala un guvern de tranziție. (Să sperăm că mărcar pierderile de vieți omenești din ultimile zile îi vor readuce în simțire pe înfierbântații politicieni.)

Pe de altă parte, dl Hogan consideră că „politicienii corupți și infractorii nu mai pot dicta cursul viitorului țării”, adică nu pot fi acceptați ca „formatori” de guvern. E o sugestie clară către socialiști să renunțe la alianța cu Partidul Șor. Se vor burzului ei, îl vor ataca pe Hogan, cum l-au atacat pe Peter Michalko, după ce Ambasadorul UE s-a arătat îngrijorat de perspectiva formării unui guvern cu contribuția unor deputați implicați în frauda bancară? (Îngrijorarea UE a fost confirmată ulterior de președintele Consiliului European, Charles Michel, în timpul vizitei sale la Chișinău: „Cei care au fost implicați în activități în afara statului de drept nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus în viitorul Republicii Moldova”).

O altă frază-cheie, care i-ar putea dezamăgi pe unii sau încuraja pe alții e apelul către deputați („aleșii Republicii Moldova”) „să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”. Dar ce ar însemna în cazul dat „să respecte voința popoului”? E despre alegeri anticipate sau pensii și salarii promise în campania prezidențială? Sare în ochi faptul că Ambasadorul SUA evită sintagma „alegeri anticipate”, aceasta nu se întâlnește în text nicio singură dată. Nu se face nicio distincție între „aleșii” care trebuie „să rezolve impactul actual” și cei care trebuie „să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”. Par să fie unii și aceiași.

Pe adepții alegerilor imediate îi va unge la suflet că „alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut au marcat un alt pas istoric în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova” că „cetățenii Republicii Moldova de aici și de peste hotare și-au făcut auzită vocea în număr record, reamintind tuturor că poporul are în continuare ultimul cuvânt de spus privind viitorul țării”, dar nu e lipsit de semnificație nici faptul că, printre instituțiile de stat care au fost odată capturate, iar acum „își exercită independența și lucrează pentru binele poporului și nu al intereselor egoiste și corupte”, dl Hogan citează Curtea Constituțională. „Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică”, subliniază Ambasadorul american, tăind elanul critic al pasiștilor care atacă instituția independentă a Curții Constituționale.

Să așteptăm ce va spune Curtea Constituțională, ne transmite printre rânduri Ambasadorul Dereck J.Hogan. Și aceasta pare să fie ideea cea mai importantă a textului său.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Andrei Bunu 12.03.2021 18:25

Pentru o minima credibilitate, afirmatia precum ca, citez,"...elanul critic al pasistilor care ataca institutia Curtii Constitutionala" se cere, minim, macar un exemplu concret de atare atac.

I. Fare 12.03.2021 20:45

N. Negru, recurge la năravurile din timpul regimului lui Plahatniuc, pe care umil l-a slujit. Azi el "obiectiv" ne spune că discursul lui D. Hogan e dificil de înţeles, în condiţia când acesta a dat cert de înţeles că judecătorul superior e POPORUL, adică într-un limbaj diplomatic el spune ce spune şi M. Sandu, despre care el ne mai aminteşte că a fost aleasă de POPOR şi care cheamă politicienii din parlamebtul corupt, la judecata poporului, adică la anticipate. Lucrurile-s clare, şi în discursul lui D. Hogan, şi din poziţia "obiectivă" a acestui "analist" cu gânduri negre. L-aşi sfătui să fie mai înţelept,pentru ca în viitor fiica să nu fie nevoită să ne convingă că el nu s-a vândut.

Albii 13.03.2021 10:19

Dom. Ambasador al SUA face trimitere principial la popor, adică la rezolvarea crizei social-politice prin alegeri anticipate, asa cum au fost alegerile M.Sandu. Iar dumneata dom. Negru citești mesajul lui așa cum ești angajat și plătit. Ce ti-a mai rămas?

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce moldovenismul ...

16.04.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon, de la „kuliok...

13.04.2021 10:58 Ziarul National Alecu Reniță // Amintiri din viitor: ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 15 aprilie, circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md