Nicolae Negru // Clarificarea necesară


Semne diacritice
E ciudat că Moscova nu reacționează la afirmația recentă a Maiei Sandu privind necesitatea evacuării trupelor ruse și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru o declarație similară, la finele anului trecut, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit-o pe nou aleasa președintă „iresponsabilă”. (În consecință, timp de jumătate de an, nimeni nu a mai îndrăznit
Posibil, comportamentul enigmatic, netradițional al lui Lavrov ascunde dorința de a nu supăra UE exact în momentul când Merkel și Macron s-au angajat să-l invite pe Putin la un summit al președinților statelor UE, pentru a obține niște relații mai strânse dintre UE și Rusia, aflate în criză după anexarea Crimeii, ocuparea Donbasului și anemicile sancțiuni care au urmat.
Și Putin, însuflețit de întâlnirea cu Biden, e pornit să-i seducă pe liderii UE cu ideea unei Europe de
Rusia, de partea ei, - susține, fariseic, Putin, - s-a condus în relațiile cu europenii de „logica construcției unei Europe Mari, unite de valori și interese comune”. Și atunci apare întrebarea de ce statele fostului „lagăr socialist” și unele foste „republici frățești” au fugit imediat, cât mai departe de Rusia, pentru a se pune la adăpost sub umbrela NATO? Extinderea NATO s-a produs din inițiativa lor. Nu au fost trase cu arcanul. A încerat cumva Rusia să le convingă că s-a schimbat, că nu prezintă niciun pericol pentru securitatea vecinilor săi? Conducându-se de instinctul istoric, știind din propria experiență că „fereastra de oportunitate” nu va fi deschisă mult timp, că Rusia încă nu e capabilă să-și stăpânească reflexele imperiale, statele Europei de Est au insistat să fie primite cât mai repede în NATO. Și viața le-a dat dreptate, temerile lor s-au confirmat, în 2008, în Georgia, în 2014, în Ucraina, dacă războiul din 1992 contra Republicii Moldova li s-a părut o joacă.
Modul cum își construiește relațiile cu vecinii noua Rusie nu demonstrează deloc acceptarea noilor realități geopolitice. Și cazul Republicii Moldova ilustrează aceasta. Moscova nu și-a retras trupele de pe teritoriul Republicii Moldova în pofida tuturor angajamentelor și declarațiilor de respectare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Iar când Chișinăul a dorit să semneze un acord de asociere cu UE, au urmat imediat sancțiuni economice distrugătoare din partea Moscovei. După războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei, Putin dorește o Europă de
În 2010, Merkel a supus Rusia unui test - să-și care trupele din Republica Moldova, dacă vrea o relație sinceră cu UE. Rusia l-a picat. Acum, testarea se transferă în Donbas. Cum rămâne cu trupele ruse de pe Nistru? Putin le vorbește europenilor peste capetele țărilor vecine cu Rusia, ca și cum acestea nu contează. Iar Merkel și Macron îi răspund peste aceleași capete.













































































