02:39:01 18.01.2021
 
Stiri

Cine a câștigat alegerile?

Politică 25.10.2019 09:07 Vizualizări4295 Autor: Nicolae Negru
Cine a câștigat alegerile?


Semne diacritice

Triumf și satisfacție cvasigenerală după alegerile locale. Niciodată politicienii nu au fost atât de mulțumiți de rezultatele numărării voturilor. Și partidele puterii, și cele din opoziție pretind că sunt în câștig, chiar dacă au pierdut, din februarie până în octombrie, zeci de mii de votanți.

Oglindă pentru narcisiști

Alegerile locale, se știe, reflectă în linii generale tendințele votului politic și le poate servi unor politicieni raționali drept oglindă. Se pare însă că narcisismul îi împiedică pe politicienii de pe Bâc să-și vadă chipul real.

Dacă la alegerile parlamentare din 24 februarie, pentru listele PSRM, ACUM și PD au votat, respectiv, 441,2 mii (31,15%), 380,1 mii (26, 84%), 334,5 mii (23,62%) de alegători, la alegerile locale din 20 octombrie 2019 pentrul listele consilierilor raionali și municipali ale acestor partide și-au dat votul, respectiv, 291,6 mii (27,11%), 252,8 mii (23,5%), 177,9 (16,54%), conform cifrelor prezentate de alegeri.md.

Ținând cont de faptul că în alegerile locale nu a votat diaspora, transnistrenii și Autonomia Găgăuză (71,8 mii de alegători, în total), socialiștii sunt în minus cu 77,8 mii de alegători. Cea mai mare pierdere au suferit-o la Bălți. Dacă la alegerile parlamentare pentru PSRM au votat 36,75% din alegători, la alegerile locale – doar 16,21%. Și cauza nu e numai întoarcerea lui Renato Usatâi, liderul „Partidului Nostru”, numărul votanților PN nu a crescut semnificativ (cu doar circa 11 mii), comparativ cu alegerile din 24 februarie. Se vede că simpatizanții socialiștilor au trăit niște dezamăgiri pe parcursul acestui an.

Motiv de gândire pentru ACUM și PD

Dar nu numai ei. Pentru listele Blocului ACUM și-au dat votul cu 71,5 mii de alegători mai puțin decât la 24 februarie. E de presupus că o mare parte din alegătorii proeuropeni, care au votat în februarie cu ACUM, au migrat spre PLDM, care a decis să se distanțeze de ACUM și să lupte pentru propria supraviețuire. 55 de mii de alegători au preferat să meargă, din punct de vedere politic, cu PLDM. O hemoragie atât de puternică ar trebui să le dea de gândit acumiștilor.

Pierderea PD a fost dublă, de 144,3 mii de alegători. În municipiul Chișinău, de exemplu, scorul PD a scăzut de la 13,35% la 3,97%. Liderii PD se laudă cu cel mai mare număr de primari aleși din primul tur (190). Sigur, primarii contează foarte mult, o demonstrează și rezultatele PLDM, dar dacă actuala guvernare va proceda ca guvernarea PD, numărul primarilor democrați ar putea să se reducă, nu să crească.

Euforie și narcisism

Că politicienii noștri se mulțumesc cu puțin o ilustrează cel mai elocvent liderul PL. Deși numărul votanților PL a crescut doar cu 4,1 mii (de la 17,7 mii la 21,8 mii), deși doar un singur primar liberal a învins în primul tur și doar doi concurează în turul doi, Dorin Chirtoacă consideră că partidul său s-a depărtat de prăpastie și e pe cale să renască din cenușă. Și ceilalți lideri unioniști au găsit motive de satisfacție, grozăvindu-se că data viitoare o să bată toate recordurile.

Compartiv cu ei, triumful fugarului Șor, pentru care și-au dat votul 72,6 mii de alegători (6,75%), în scădere cu 45,1 mii, comparativ cu alegerile parlamentare din acest an, pare cât se poate de îndreptățit. Putem înțelege ce i-a motivat să plece pe o parte din alegători, dar ce așteaptă cei rămași? Că Șor se va întoarce?

Așeptarea, scepticismul alegătorilor

Politicienii triumfă, chiar dacă participarea la alegeri e în declin vizibil (de la 49,32%, în 2015, la 41,68%, în 2019). Optimismul guvernanților se bazează pe faptul că PSRM și ACUM continuă să fie cele mai cotate formațiuni, pe când opoziția se bucură că baza electorală a puterii s-a redus considerabil.

Pentru un observator obiectiv, rezultatele votului spun că majoritatea alegătorilor se mai află în așteptare, sceptici, pesimiști, că actualii guvernanți nu au reușit deocamdată să-i convingă că sunt altfel decât predecesorii lor, că s-a votat fără entuziasm, mai mult din inerție, fiindcă cei de la putere nu strălucesc, iar în opoziție nu există alții mai buni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md