Anul politic 2018, previziuni


Semne diacritice
1. Cine va învinge în alegerile parlamentare din 2018: guvernarea sau opoziția? forțele propeuropene sau antieuropene? Răspunsul e că alegerile vor fi amânate cu trei luni, până în februarie 2019, ceea ce este în interesul guvernării. Un posibil pretext de amânare: referendumul de anulare a sistemului electoral mixt, inițiat de un grup de ONG-uri. Trei luni suplimentare nu sunt de neglijat pentru o guvernare care bate toate recordurile negative în aprecierile alegătorilor, dar primește și unele semnale de posibilă schimbare a atitudinii ei.
2. Referendumul va avea loc, însă va eșua din cauza boicotului PD, PPEM și PSRM. De altfel, boicotul este acțiunea politică ce îi „solidarizează” cel mai mult pe cetățenii noștri. Între timp, Guvernul Filip va veni cu „cadouri” și „surprize” și va încerca să demonstreze că nu a uitat nici de miliardul furat.
3. Premierul Pavel Filip își va duce mandatul până la sfârșit, Plahotniuc nu va deveni în 2018 prim-ministru, nu pentru că nu ar putea, ci pentru că ar fi o sinucidere politică să se înscăuneze până la alegerile parlamentare, dând jos propriul Guvern.
4. Dodon va rămâne președinte, chiar dacă va provoca în continuare PD să înceapă procedura de demisie. Nu va fi nici demis, nici urmărit penal, căci Plahotniuc va evita orice destabilizare a situației social-politice. Ca să nu mai vorbim despre faptul că el mai are nevoie de Dodon ca sperietoare pentru occidentali și proeuropenii din interior, dar și pentru boicotarea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt. În situațiile de blocaj, Dodon va fi pur și simplu „deconectat”, în corespundere cu decizia Curții Constituționale din 17 octombrie 2017. El nu va fi primit nici
5. Guvernarea va îndeplini cu zel angajamentele stipulate de Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, relația cu Bruxelles se va îmbunătăți pe plan instituțional, dar nu și pe plan personal. Neîncrederea de după furtul miliardului și supărarea de după schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de
7. Tabăra proeuropenilor va continua să crească, iar cea orientată spre Rusia – să scadă, fapt care va afecta și popularitatea lui Dodon și, în ultimă instanță, potențialul electoral al PSRM. De aceea, Moscova se va implica în campania electorală din Republica Moldova cum nu s-a implicat niciodată, recurgând la întreg arsenalul de mijloace de care dispune, inclusiv cele elaborate și testate în alegerile din SUA, Brexit etc. Va fi o luptă decisivă, în care vor fi apreciate la justa lor valoare și măsurile de interzicere a emisiunilor de știri TV și a talk-show-urilor politice a televiziunilor ruse în Republica Moldova.
8. Criza în relațiile cu Moscova se va adânci, dar Republica Moldova nu va ieși din CSI. Bruxelles-ul și Berlinul, care nu vor să-l supere pe Putin, dispun de pârghii pentru a opri Chișinăul să facă un asemenea pas. Reglementarea transnistreană va bate pasul pe loc.
9. Deși nu va ieși din CSI, guvernarea va înscrie obiectivul integrării europene în Constituție. Aceasta înscriere va fi posibilă numai împreună cu sintagma „limba română”. În sfârșit, și capitalul românesc va trece Prutul. Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova vor fi reprezentați la manifestările festive de













































































