05:55:35 04.12.2023
Stiri

Monumentul lui Lenin de la „Moldexpo”, salvat: Panoul care acoperea vestigiile sovietice este demontat

Actualitate 26.05.2023 09:53 Vizualizări1773 Autor: Ziarul National
Monumentul lui Lenin de la „Moldexpo”, salvat: Panoul care acoperea vestigiile sovietice este demontat


Instalarea unui panou imens pentru a „ascunde” statuile lui Lenin, Gheorghi Dimitrov și Karl Marx de pe teritoriul Centrului Internațional Expozițional „Moldexpo” nu a fost decisă nici de administrația centrului, nici de autoritățile capitalei, nici de cele centrale și nu are nicio legătură cu Summitul Comunității Politice Europene (CPE) care urmează să se desfășoare pe 1 iunie curent în R. Moldova.

Bannerul a fost pus de administrația restaurantului de lux din apropiere, care a avut un eveniment și clienții au solicitat să nu-l aibă pe Lenin „alături”, au explicat reprezentanții localului oamenilor legii, care au mers ieri la fața locului să clarifice situația.

În dimineața zilei de vineri, angajații restaurantului demontau bannerul care a făcut ieri înconjurul rețelelor de socializare.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, directorul general al Centrului „Moldexpo”, Carolina Chiper, ne-a spus că monumentul respectiv, strămutat în anul 1991 din Piața Marii Adunări Naționale și dus unde se află astăzi, „nu este la balanța nimănui”. Tot ea ne-a spus că instituția pe care o conduce nu va găzdui evenimente care au legătură cu Summitul CPE.

Totodată, angajații pe care i-am întâlnit pe teritoriul „Moldexpo” nu văd nicio problemă că Lenin este „ascuns” din când în când.

„Și în 2008 sau 2009, când a fost organizată Ziua Vinului la „Moldexpo”, tot a fost instalat un banner mare în fața monumentului și nimeni nu a spus nimic. De ce acum se face atâta zarvă?”, întreabă doamna Ana.

Monumentul lui Lenin de la „Moldexpo” a fost de mai multe ori în centrul atenției. De exemplu, acum doi ani, monumentul lui Lenin a fost învelit în „kulioace”, celebrele pungi negre cu calendar în care prorusul Igor Dodon primea bani de la Vlad Plahotniuc.

„Am făcut asta pentru că ei și-au permis să calce în picioare drapelul sfânt tricolor, pentru că au bătut femei și pentru că aici, în acest loc, Dodon și-a început cariera politică (a primit carnetul de partid din mâinile lui Vladimir Voronin, atunci când a intrat în Partidul Comuniștilor - n.r.). Dodon de aici a început să fure bani prin pungi de la oligarhi și să falimenteze R. Moldova. Este un loc simbol”, a spus atunci Vlad Bilețchi, unul dintre inițiatorii acțiunii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md