09:07:18 18.05.2025
Stiri

Moldovean, profesor de pian la o universitate din SUA

Moldovenii în lume 08.11.2013 08:44 Vizualizări3657
Moldovean, profesor de pian la o universitate din SUA

Carieră // La cei 30 de ani ai săi, un moldovean a încântat audiența cu acorduri de pian pe cele mai mari scene ale lumii

Recent a împlinit 30 de ani, dar deja poate fi considerat un muzician împlinit, evoluând pe cele mai mari scene ale lumii și predând pianul la o universitate prestigioasă din SUA. Compune muzică clasică și promovează muzica compozitorilor moldoveni peste hotare. Oricât de departe s-ar afla, este cu gândul la publicul din R. Moldova, revenind în fiecare vară pentru a concerta. Este vorba despre talentatul pianist Alexandru Timofeev, care, după numeroase concursuri și colaborări susținute în Europa, a plecat la studii peste Ocean, unde a și rămas să activeze.

A debutat la concursurile pentru copii

Provine dintr-o dinastie de muzicieni, începând să studieze pianul cu tatăl său de la vârsta de șapte ani. A participat la festivalurile pentru copii din R. Moldova, Ucraina și Rusia, cântând nu doar la pian, dar și la fluier. Mărturisește că, după ce a interpretat un cântecel la emisiunile „De la cinci la zece” și „Micul Prinț”, s-a îndrăgostit și mai tare de muzică și de scenă. I s-a întipărit, în special, seara în care a mers pentru prima dată, împreună cu părinții, la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, la opera „Carmen”.

Pe scena mare a debutat în 1998, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, interpretând un concert de Mozart. Tot cu această orchestră a cântat și muzică de Bach, Liszt, Ciaikovski, Prokofiev și Slonimsky. Sub bagheta maestrului Valentin Doni, a interpretat, în premieră, Concertul pentru pian și orchestră de Zlata Tcaci, fapt care l-a inspirat să alcătuiască ulterior o compoziție proprie. Înainte de plecarea la studii în SUA, în 2002, Alexandru a colaborat cu Orchestra Radio și TV din Sankt Petersburg și cu Orchestra Filarmonicii din Iași. În SUA a susținut la pian concerte ale marilor compozitori: Chopin, Liszt și Rahmaninov, alături de Orchestra Universității „Rowan” din New Jersey și „Eastman Orchestra” din Rochester, New York.

De asemenea, a dirijat două opere la Festivalul internațional „Northern Lights” din Minnesota (SUA). În opera „Potopul lui Noe” de Benjamin Britten, compozitorul folosește două orchestre simultan: cea profesională și cea de copii cu opera „Hansel și Gretel” de Humperdinck - o poveste folclorică despre victoria binelui asupra răului.

Trofee în România, SUA, Canada, Serbia, Rusia, Belarus, Cehia

Cât privește numeroasele sale trofee, zice că toate au o semnificație deosebită, însă cel mai drag îi este cel obținut la primul său concurs internațional – „Pro Piano” din București, din 1997. Pe lângă Marele Premiu, tânărul muzician a primit atunci și felicitări din partea profesoarei de canto de la Universitatea „Santa Cecilia” din Roma,Ioana Ungureanu, care i-a remarcat talentul, munca și inspirația. Ulterior, a obținut premii și la competițiile din New Jersey, Atlanta și Washington (SUA). A fost premiat și la Concursul internațional din Niș, Serbia, și la cel al profesorilor de muzică de la Toronto, Canada.

În calitate de compozitor a ieșit învingător la concursurile „Serghei Slonimsky” din St. Petersburg, Rusia, „Iuri Semenuako” din Grodno, Belarus, și „Carol Filtsch” din Sibiu, România. Compoziția sa „Viscol”, pentru țambal și pian, a obținut premiul întâi la Concursul-festival „Valsske Mezirici” din Republica Cehă.

Dilemă: muzica clasică sau cea ușoară

Întrebat ce gen de muzică este mai important - clasică sau de estradă -, muzicianul a afirmat că acestea au mai multe trăsături comune. „Dacă reieșim din faptul că muzica este o artă, atunci cea pop este în avangardă, fiind mai pe gustul ascultătorului contemporan. Totodată, anume muzica clasică atinge nivelul cel mai înalt al expresivității omenești. Este etajul superior, însă nu trebuie să uităm nici de folclor, acel izvor nesecat de inspirație pentru ambele curente”, susține Alexandru.

Muzicianul ne-a dezvăluit că, într-o lume dominată de muzica ușoară, compozitorii genului clasic au nevoie de mai mult efort pentru a sintetiza melosul și ritmul sec. al XXI-lea. Acesta este un proces mai dificil, pentru că urmează să transmită informația muzicală de la o generație la alta.

Se inspiră și din ringtonurile telefonului mobil

În creațiile sale, tânărul compozitor face uz frecvent de diferite stiluri. De exemplu, în „Balada pentru vioară și orchestră” a inclus un dans spaniol, iar în „Rondo alla Ringtone” s-a inspirat din melodiile de pe telefonul mobil. În ultimele sale lucrări, prezentate în cadrul unui show la „Rowan Planetarium”, a făcut o incursiune și în muzica electronică. A îmbrăcat într-o formă nouă un concert de Bach, preludiile lui Scriabin, piesele Zlatei Tcaci, ale lui Harold Oliver și Kevin Walker.

Apreciază înalt creațiile compozitorilor moldoveni contemporani Vladimir Beleaev și Igor Iachimciuc. O recunoștință aparte poartă Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor de la Chișinău și președintelui acestuia, Ghenadie Ciobanu, pentru organizarea Festivalului „Zilele Muzicii Noi”, unde mai mulți tineri compozitori și interpreți își fac debutul.

Chiar dacă e departe de baștină, Alexandru are mereu în suflet dorul de casă, revenind în fiecare vară pentru concerte și odihnă. Când evoluează pentru publicul moldovenesc, zice că se simte mult mai emoționat decât în alte părți. Anul trecut, de exemplu, a avut concerte de pian la Chișinău, Bălți și Tiraspol. Și-ar dori să evolueze și la sudul țării, însă acolo, din păcate, nu se găsește un pian potrivit.

Îi familiarizează pe americani cu muzica simfonică autohtonă

Acum cinci ani, Alexandru a înființat „Societatea Internațională a Pianiștilor și Compozitorilor”, promovând muzica pentru pian și comunicând cu muzicieni de pe toate continentele. Cu susținerea ei, au fost editate mai multe volume de note și înregistrate piesele pentru pian ale regretatei noastre compozitoare Zlata Tcaci.

Vorbește în termeni elogioși despre creația Zlatei Tcaci, al cărei discipol a fost, promovând lucrările ei la universități din statele New Jersey, Pennsylvania, New York și Maryland. Mai mult ca atât, tânărul muzician și-a propus să realizeze o suită de concerte cu piesele compozitoarei. El recomandă tuturor pianiștilor moldoveni să includă în repertoriu măcar o piesă a compozitorilor autohtoni.

În prezent, Alexandru predă studenților de la „Rowan University”. Vrea să transmită și altora ceea ce a însușit de la marii maeștri de pian, compozitori și dirijori, sperând pe viitor să aibă și învățăcei din R. Moldova.

Cătălin Mihai

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte