10:41:01 27.03.2023
Stiri

Ministra Justiției speră că Adunarea Generală a Judecătorilor va avea loc, iar „magistrații onești, responsabili, dedicați și curajoși vor pune în prim-plan interesul cetățeanului și legea”

Actualitate 16.03.2023 12:59 Vizualizări723 Autor: Ziarul National
Ministra Justiției speră că Adunarea Generală a Judecătorilor va avea loc, iar „magistrații onești, responsabili, dedicați și curajoși vor pune în prim-plan interesul cetățeanului și legea”


Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, speră că vineri, 17 martie, va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) și vor fi aleși primii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministra vrea să evite situația în care să fie nevoită să convoace o nouă AGJ, conform modificărilor operate de Parlament.

„Adunarea Generală a Judecătorilor, un eveniment mult așteptat, este importantă pentru viitorul reformei justiției. La această AGJ va fi pusă în discuție selectarea membrilor candidați, care au trecut exercițiul de „pre-vetting” pentru funcția de membri ai CSM. Este extrem de important ca judecătorii să-și asume această responsabilitate și decență, să participe activ la această adunare și să purceadă la alegerile respective, deoarece avem nevoie de un CSM funcțional, care să demareze rezolvarea problemelor din sistemul judecătoresc.

Situația de astăzi din sistemul de justiției este creată și din cauză că organele de autoadministrare nu au fost eficiente. Conflictele interne din sistemul judecătoresc nu trebuie rezolvate din contul interesului public. Fac apel la toți judecătorii să-și asume această responsabilitate de a participa și selecta membrii pentru CSM. Ulterior, cu un nou CSM, vor fi soluționate mai multe probleme din sistemul judecătoresc”, a precizat astăzi Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrei, încă nu este cert dacă AGJ va avea loc vineri, așa cum a stabilit anterior CSM.

„Mulți se întreabă dacă AGJ va avea loc și ce se va întâmpla dacă nu vor fi selectați membri pentru CSM. O primă măsură a fost anunțată de Parlament, în cazul în care vor lipsi subiecții. Se va reduce cvorumul, dacă va fi nevoie de o adunare repetată. Mai sunt și alte măsuri, dar sper că judecătorii onești, responsabili, dedicați și curajoși vor pune în prim-lan interesul cetățeanului și legea”, a adăugat ministra.

În cazul în care Adunarea Generală a Judecătorilor sau a Procurorilor nu a avut loc în lipsă de cvorum, adunarea repetată va fi desfășurată în termene restrânse, cvorumul pentru adunarea repetată va fi redus la o treime, iar aceasta va fi convocată de ministrul Justiției.

Amintim că doar cinci din 28 de judecători, care au candidat pentru funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul magistraților, au trecut cu bine de evaluarea Comisiei „pre-vetting”.

Cei cinci candidați care au promovat evaluarea sunt magistrați din cadrul instanțelor de fond. Candidații care au picat evaluarea continuă să activeze în sistemul judecătoresc, dar nu mai pot participa la concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSM.

Actualmente, Comisia „pre-vetting” evaluează candidații non-judecători la funcții în CSM, pe de lista înaintată de Parlament.

Menționăm că noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md