10:54:23 22.02.2024
Stiri

DECIS // Ministrul Justiției va putea convoca Adunarea Generală a Judecătorilor și pe cea a Procurorilor, iar cvorumul necesar pentru adunările repetate a fost redus la o treime

Actualitate 16.03.2023 12:48 Vizualizări1135 Autor: Ziarul National
DECIS // Ministrul Justiției va putea convoca Adunarea Generală a Judecătorilor și pe cea a Procurorilor, iar cvorumul  necesar pentru adunările repetate a fost redus la o treime


Parlamentul a modificat legislația pentru a preveni un eventual boicot din partea judecătorilor și procurorilor în ceea ce privește convocarea Adunării Generale a Judecătorilor și pe cea a Procurorilor pentru a alege membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Un proiect de lege care exclude situația de perpetuare a interimatelor sau a vacanței funcției de membru al CSM, CSP și colegiilor specializate, care poate fi cauzată de neîntrunire a cvorumului necesar pentru ca adunarea generală să fie deliberativă, a fost aprobat astăzi în lectura a doua de către deputați.

CITIȚI și Soluția identificată de autorități pentru a evita un BLOCAJ la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor sau a Procurorilor: „Statul are obligația să intervină acolo unde sistemele nu lucrează. Nu putem admite întreruperea unui serviciul public”

Astfel, în cazul în care Adunarea Generală a Judecătorilor sau a Procurorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea repetată va putea fi desfășurată în termene restrânse, iar cvorumul pentru Adunarea Generală repetată va fi redus la o treime.

Totodată, documentul reglementează situația în care Adunarea Generală nu poate fi convocată din motivul expirării mandatului membrilor CSM și CSP, al lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență. În aceste condiții, Adunarea Generală a Judecătorilor va fi convocată și deschisă de către președintele sau președintele interimar al Consiliului. În cazul vacanței funcției acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor va fi convocată și deschisă de către ministrul Justiției.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md