09:08:18 26.03.2023
Stiri

Minus trei pretendenți la funcția de membru al CSM din rândul non-judecătorilor. Doi dintre aceștia nu au prezentat declarațiile de AVERE pentru ultimii cinci ani, iar unul s-a RETRAS

Actualitate 27.01.2023 16:36 Vizualizări1407 Autor: Ziarul National
Minus trei pretendenți la funcția de membru al CSM din rândul non-judecătorilor. Doi dintre aceștia nu au prezentat declarațiile de AVERE pentru ultimii cinci ani, iar unul s-a RETRAS


Comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), precum și al organelor specializate ale acestor structuri, numită și Comisia „pre-vetting” a respins trei candidați la funcția de membru în CSM de pe lista înaintată de Parlament.

Potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termenele necesare declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani (Declarația pentru 5 ani), fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia. Candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs.

CITIȚI și EVALUARE // 12 candidați din afara breslei judecătorilor aspiră la funcția de membru al CSM: Integritatea acestora, verificată de Comisia „pre-vetting”

Conform procedurii legale, deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea alegerilor sau a concursului, în acest caz - la Parlament.

Amintim că 12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia „pre-vetting”.

Dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea acestei comisii, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Noua componență a CSM va fi formată din șase judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase non-judecători, numiți de Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md