Metoda prin care poţi găti cea mai SĂNĂTOASĂ friptură la grătar
3082
Sursa: csid.ro Cine nu adoră mirosul îmbietor de grătar, gustul de fum şi de arsură atât de plăcute papilelor?
Cu siguranţă, bărbaţii sunt primii pe listă atunci când vine vorba de un barbeque în aer liber, şi asta nu doar pentru plăcerea de a le demonstra consoartelor calităţile lor gastronomice excelente, ci şi pentru gustul nemaipomenit al frigăruilor care sfârâie de zor pe grătarul încins.
Şi pentru că suntem în plin sezon al ieşitului la iarbă verde iar grătarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie să luăm aminte câteva strategii utile pentru ca preparatele ce le gătim să fie pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.
Temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naştere substanţelor cancerigene.
Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi care se formează în fumul rezultat din grăsimea ce se scurge din carne şi arde pe grătar, care se vor regăsi din plin în crusta de deasupra cărnii, şi amine heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.
Cu alte cuvinte, preparaţi carnea pe grătar la foc mic, chiar dacă durează mai mult şi evitaţi să o ardeţi.
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
De asemenea, o altă regulă de aur a preparării grătarului este să ţineţi carnea în lăzi frigorifice până să o puneţi pe grătar deoarece expunând-o la soare sau ţinută la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sănătate în cel mai scurt timp şi, în loc de o vacanţă reuşită, vei avea parte de greaţă, vomă, diaree şi crampe abdominale severe.
Înainte de a vă apuca de barbeque, nu uitaţi să curăţaţi riguros grătarul pentru a elimina urmele anterioare şi să îl ungeţi cu ulei, nu cu slănină sau alte grăsimi, pentru a împiedica arderea cărnii.
Dr. Mencinicopschi: „Carnea nu trebuie să fie prea bine făcută: crusta puţin înnegrită este de fapt o crustă carbonizată, ceea ce se traduce prin risc major de sănătate. Prin urmare, bine ar fi să o preparaţi potrivit: nici incomplet gătită (pentru că există riscul toxiinfecţiilor), dar nici prea arsă.
Este recomandat să folosiţi carne macră, cu cât mai puţină grăsime şi să eliminaţi pielea de pe pulpele şi de pe pieptul de pui. În general, peştele conţine mai puţină grăsime decât alte tipuri de carne, ceea ce îl face varianta de preferat. Mai mult, peştele se găteşte repede.”
Pentru a reduce nivelul substanţelor toxice produse în timpul gătitului la temperatură ridicată este indicat să marinaţi carnea cu câteva ore înainte într-un amestec de ulei de măsline, usturoi, zahăr, muştar, ceapă, suc de lămâie şi ierburi aromatice, care vor avea rol de barieră protectoare.
Deşi unora le place carnea uşor carbonizată, specialiştii avertizează că aceasta este deosebit de periculoasă.
Atunci când lăsăm carnea să se înnegrească introducem inconştient în organism toate acele substanţe nocive care ne pot expune unui risc crescut de cancer, în special cancer de colon.
Dacă o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasă şi curăţată, aşa cum trebuie procedat şi cu murdăria sau arsurile care rămân pe grătar.
Nici carnea în sânge nu este recomandată deoarece există riscul de toxiinfecţii, deci echilibrul este cheia sănătăţii.
Pentru a reduce riscul formării de substanţe dăunătoare este important să folosim carne cât mai slabă, fără grăsime, să dăm la o parte pieliţa de pe pulpe şi să reţinem că peştele se găteşte foarte repede deci nu e nevoie să stea foarte mult pe grătar.
În plus, trebuie ca temperatura să fie răspândită uniform, deci cărbunii sau lemnele de foc trebuie împrăştiate astfel încât să ardă constant iar carnea să nu fie poziţionată chiar deasupra, ci să ridicăm grătarul cu ajutorul unor cărămizi.
În cazul în care preferaţi carnea de porc la grătar, reţineţi că aceasta se găteşte mai greoi, deci va fi necesar un timp mai lung de stat pe grătar, existând astfel un risc crescut de formare a substanţelor cancerigene.
Pentru reducerea nivelului de hidrocarburi cancerigene, puteţi băga în prealabil carnea la cuptor pentru câteva minute, astfel încât să scurtaţi gradul de expunere la fumul nociv şi pentru a evita carnea arsă la exterior şi crudă la interior.
Sursa: csid.ro
01.02.2019
18:30
3577
REȚETĂ // Cel mai rapid aperitiv – chiftele de cartofi cu brânză
28.01.2019
14:19
4291
REȚETĂ// Quiche cu piept de pui și broccoli
25.01.2019
17:19
3503
REȚETĂ // Budincă de cafea
25.01.2019
07:30
3504
Recomandările specialiștilor pentru un mic dejun sănătos
22.01.2019
15:19
3454
REȚETĂ // Desert rapid și gustos - Omletă cu mere
19.01.2019
15:04
3096
REȚETĂ // Orez cu pui
17.01.2019
18:30
3536
REȚETĂ // Friptură delicioasă cu ciuperci
15.01.2019
17:21
5298
REȚETĂ împărătească // Pui Marengo
14.01.2019
17:40
3708
REȚETĂ // Sănătos și gustos. Supă crema de dovleac cu parmezan
28.12.2018
13:19
2330
REȚETE // Cocktailuri DELICIOASE pe care le poți prepara de Revelion. Îți vei surprinde invitații!
26.12.2018
16:30
2498
REȚETĂ // Tort Dracula
24.12.2018
08:04
3808
REȚETĂ // Friptură de porc la tavă cu portocale si rozmarin
09.12.2025
23:56
111
Președintele Nicușor Dan își exprimă rezervele privind dorința Rusiei de pace și subliniază importanța sprijinului european pentru Ucraina
09.12.2025
22:48
372
Republica Moldova cere din nou energie electrică de urgență, cu tarife mai mari, din cauza limitelor de conectare cu România
09.12.2025
20:27
496
Vremea se încălzește semnificativ pe 10 decembrie 2025
09.12.2025
19:05
454
Zelenski caută sprijin european în fața presiunilor lui Trump pentru un acord de pace favorabil Moscovei
09.12.2025
18:31
550
Mutarea sediului TurkStream din Olanda în Ungaria: o manevră strategică pentru evitarea sancțiunilor și asigurarea aprovizionării cu energie în contextul conflictului din Ucraina
09.12.2025
17:17
560
Americanii de la Critical Metals se unesc cu România pentru o uzină strategică de prelucrare a pământurilor rare
09.12.2025
16:45
573
ULTIMA ORĂ // România NU admite ca cetățenii R. Moldova să rămână în BEZNĂ din cauza bombardamentelor armatei lui Putin. „Moldelectrica” a solicitat din nou energie electrică de avarie de peste Prut
500
Chișinăul găzduiește conferința AUAI: Dezbateri intense privind viitorul sistemelor de irigare în Moldova
09.12.2025
15:43
493
Studenții promovează integritatea academică printr-un flashmob cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție
09.12.2025
15:27
525
Relații economice în creștere cu România: Vicepremierul Osmochescu discută strategii de cooperare și digitalizare la Chișinău
09.12.2025
14:30
558
Moldova își intensifică eforturile de diversificare a surselor de energie, depășind incertitudinile globale
09.12.2025
14:29
468
Ministerul Agriculturii invită cetățenii să contribuie la conturarea viitorului politicii agricole 2026–2030 printr-un sondaj național
09.12.2025
13:48
541
Consolidarea rezilienței Moldovei pe calea europeană discutată de premierul Munteanu cu oficialii NATO
09.12.2025
12:06
672
Procurorii cer detenție pe viață pentru un bărbat acuzat de abuz sexual asupra fiicei vitrege, după o condamnare de 25 de ani
09.12.2025
10:25
848
Percheziții de amploare într-un dosar de CORUPȚIE la eliberarea permiselor de conducere. Schema presupunea pretinderea unor sume cuprinse între 500-700 de euro pentru promovarea examenelor
09.12.2025
10:17
609
Lituania în criză din cauza baloanelor de contrabandă din Belarus: starea de urgență instaurată
09.12.2025
09:59
966
Dan Perciun, noi ARGUMENTE privind reorganizarea rețelei școlare: „Modificările propuse vizează doar 0,5% dintre elevii din țară. Socialiștii și comuniștii nu și-ar trimite copii la astfel de școli”
09.12.2025
08:19
565
Horoscopul zilei 09.12.2025
09.12.2025
06:27
735
Zelenski reafirmă fermitatea Ucrainei de a nu ceda teritorii Rusiei în negocierile de pace cu SUA în derulare
09.12.2025
04:18
751
Rusia propune o nouă medalie pentru eforturile eroice de recuperare a cadavrelor din zonele de conflict
09.12.2025
03:59
868
Japonia refuză propunerea UE de a sprijini Ucraina cu active rusești, SUA își reduc implicarea financiară
09.12.2025
00:37
1072
Rusia în centrul atenției: patru soldați condamnați pentru uciderea lui Russell „Texas” Bentley, susținător american al Kremlinului, într-un caz care stârnește furie și rușine
08.12.2025
22:33
749
Condamnări în Franța pentru fraudă cu TVA: Un administrator român și complicii săi au prejudiciat statul cu peste 3,2 milioane de euro prin vânzarea ilegală de vehicule luxoase.
08.12.2025
22:29
782
Zelenski: Întâlnirile de la Londra aduc un mic pas spre pace și presiune economică sporită asupra Rusiei. Președintele ucrainean continuă discuțiile cruciale la Bruxelles cu liderii NATO și UE.
08.12.2025
20:56
778
Ucraineni reținuți în Polonia cu echipament de hacking: Suspiciuni de spionaj și infracțiuni informatice în Varșovia
08.12.2025
20:53
818
Vreme capricioasă în Republica Moldova - 09.12.2025
Republica Moldova cere din nou energie electrică de urgență, cu tarife mai mari, din cauza limitelor de conectare cu România
Vremea se încălzește semnificativ pe 10 decembrie 2025
Zelenski caută sprijin european în fața presiunilor lui Trump pentru un acord de pace favorabil Moscovei
Mutarea sediului TurkStream din Olanda în Ungaria: o manevră strategică pentru evitarea sancțiunilor și asigurarea aprovizionării cu energie în contextul conflictului din Ucraina
1 MDL
1 EUR
19.78
1 USD
16.99
1 RON
3.89
1 RUB
0.22
1 UAH
0.40

Inapoi














