METEO // NINSOARE și înghețuri la sol, în aprilie: Sfaturi pentru agricultori cum să-și protejeze culturile


Prima săptămână din luna aprilie a debutat cu maxime generoase, care se vor menține și pe parcursul zilei de marți - între 12 și 17 grade Celsius.
Totuși, miercuri, temperaturile anunțate pe parcursul zilei se vor înjumătăți și se vor situa între plus 3 și plus 8 grade Celsius. În această zi sunt anunțați fulgi în nordul și centrul R. Moldova, dar și ploi la Sud.
Ulterior, vremea se va încălzi treptat și va ajunge la plus 17 grade Celsius la final de săptămână.
În nopțile acestei săptămâni vom avea înghețuri la sol de până la minus 3 grade Ceslius.
Potrivit specialiștilor din agricultură, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub zero grade Celsius în perioada caldă a anului afectează negativ dezvoltarea plantelor.
În pomicultură, înghețurile dăunează mult pomii în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.
Culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ.
Un pericol deosebit pentru viţa-de-vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor.
Măsurile de atenuare şi combatere a îngheţurilor:
Posibilităţile actuale de luptă împotriva îngheţurilor tardive de primăvară şi timpurii de toamnă pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în următoarele grupe:
· Măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi);
· Măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie);
· Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);
· Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.
Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de zero grade C.
Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în raport cu condiţiile meteorologice şi locale - relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice, dar şi de costurile materiale posibile.









































































