23:15:27 19.04.2024
Stiri

Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, conferită de președintele Klaus Iohannis pentru încă șapte personalități din R. Moldova: „Oameni ce nu au ezitat să se antreneze în activitatea dificilă de conservare de promovare a valorilor românești”

Actualitate 07.10.2021 09:35 Vizualizări1050 Autor: Ziarul National
Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, conferită de președintele Klaus Iohannis pentru încă șapte personalități din R. Moldova: „Oameni ce nu au ezitat să se antreneze în activitatea dificilă de conservare de promovare a valorilor românești” Facebook


Șapte personalități din R. Moldova au fost decorate miercuri, 6 octombrie, cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, oferită de președintele României, Klaus Iohannis, pentru păstrarea identității naționale și răspândirea valorilor culturale românești.

La sediul Ambasadei României la Chișinău au fost prezenți actorul și regizorul Petru Hadârcă, Tudor Zbârnea, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Valentina Casian, primar al municipiului Strășeni, Simion Ropot, redactor-șef la „Monitorul Oficial”, Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice, ridicate în perioada 1918-1940, Mariei Sargun, cercetător și bibliograf, Anatol Vidrașcu, directorul general al Grupului Editorial „Litera”.



CITIȚI și VIDEO // Distincția „Centenarul Marii Uniri”, oferită de către România unui grup de personalități din R. Moldova, printre care lui Alexandru Bantoș, Nicolae Botgros și Vitalie Ciobanu, de Ziua Limbii Române

Medaliile Aniversare „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente au fost conferite de președintele României, Klaus Iohannis, în luna martie curent și au fost înmânate de către Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în prezența lui Sergiu Nistor, consilier al președintelui României și șef al Departamentului Cultură, Culte și Minorități din cadrul Administrației Prezidențiale, și a lui Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar al Culturii din Guvernul de la București.


„Decorarea a avut loc în contextul aniversării unui centenar de existență a Teatrului Național „Mihai Eminescu” și la 30 de ani de la aniversarea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Moldova. Proiectele, faptele, realizările dvs sunt demne de idealurile marilor noștri înaintași de acum mai bine de un secol. Vă doresc ca strălucirea medaliilor pe care le-ați primit astăzi să fie pavăză și inspirație”, a declarat la eveniment Sergiu Nistor.

CITIȚI și FOTO // Medaliile „Centenarul Marii Uniri”, conferite de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Nicolae Negru, Ion Negrei, Vlad Mischevca și Gheorghe Cojocaru: „Promotori ai adevărului istoric”

„Activitatea protocolară de astăzi se desfășoară în contextul fericit al relansării dialogului politic la cel mai înalt nivel dintre România, UE și Republica Moldova. Vizitele la Chișinău ale înalților oficiali români desfășurate până acum, precum și cele care vor urma au menirea să amplifice și să consolideze relațiile speciale dintre România și Republică Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. În același timp, aceste acțiuni sunt o dovadă vie a faptului că România a fost, este și va rămâne cel mai sincer și apropiat prieten al Republicii Moldova, onorându-și cu responsabilitate, principial și consecvență angajamente asumate față de toți cetățenii Republicii Moldova indiferent de limba vorbită, apartenență politică sau locul în care trăiesc, și care acționează pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță.



„Este o onoare pentru mine. Mai ales astăzi, 6 octombrie, acum 100 de ani a avut loc înființarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Dați-mi voie să dedic această medalie să o dedic întregului colectiv al Teatrului Național, cu recunoștință deosebită pentru generațiile de aur care au ars pe scena teatrului național în spectacole, pentru un ideal: idealul culturii naționale și pentru limba română”, a afirmat emoționat Petru Hadârcă.

CITIȚI și Ziua Națională a României: Medalia „Centenarul Marii Uniri”, conferită mai multor instituții din R. Moldova de către președintele României, Klaus Iohannis




„Aprecierea efortului de susținere a idealurilor solidarităţii naţionale este parte a razei de lumină ce a dat mereu sens neamului. Este un avans de încredere, dovada recunoașterii implicării personale, într-o perioadă când în societatea noastră există o prăpastie adâncă între cei ce prețuiesc valorile neamului și acei care folosesc bunurile acestui pământ, fără să ofere nimic în schimb. Aduc sincere mulțumiri tuturor oamenilor deosebiți de la care am învățat ce înseamnă puterea exemplului personal, de păstrător şi slujitor al valorilor fundamentale”, și-a exprimar recunoștința Valentina Casian, primarul orașului Strășeni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md