22:25:25 01.03.2024
Stiri

Manualul sovietic al analistului Tuchiluș sau Rusia va importa bărbați chinezi, ca să-și sporească populația

Actualitate 03.12.2023 10:24 Vizualizări1722 Autor: Ziarul National
Manualul sovietic al analistului Tuchiluș sau Rusia va importa bărbați chinezi, ca să-și sporească populația


Trustia, elegii politikoase

Hector Tuchiluș, polittehnolog autodidact omnivor (din punct de vedere ideologic) liber profesionist, se revoltă și le ține lecții de morală conjuncturală prietenilor săi culturiști de la Chișinău, pentru că nu cunosc opera poetică a unui fost ministru cultural, care i-a finanțat din când în când, până a pierdut postul. Cum se poate, e lipsă de recunoștință să nu înveți poezia unui ministru care repartizează banii publici ai poporului român! – vituperează analistul Tuchiluș către prietenii săi transpruteni!

De fapt, pretenția sa analitică e trasă de păr, există o mulțime de admiratori ai liricii ministeriale excepționale pe la noi, numai că Tuchiluș nu prietenește cu ei. De aceea, nici nu meritau atenție reproșurile sale dacă logica analogică și surprinzătoarea figură de stil tuchilușiană nu comportau o frapantă asemănare cu logica analogică și figura de stil a profesoarei mele de limba rusă de la școala serală din satul natal Huști. „Noi v-am eliberat de sub jugul moșieresc român, iar voi, puturoșilor, nici măcar nu v-ați dat silința să învățați poezia despre Lenin! Unde e recunoștința voastră?!”, striga Aliona Akakievna Troscot (numele ei de fată fiind Glupova) ca să se audă bine și în cabinetul directorului de școală serală.

Credeți că madam sugera astfel că armata sovietică ne-ar fi putut părăsi și dezelibera? Puțin probabil. Mai curând că ne putea împușca sau duce să ne arate unde iernează racii. Sugerează Tuchiluș că i-ar putea lipsi pe prietenii săi de finanțare? Ar vrea el să pună mâna pe finanțe, vrabia mălai visează, dar cine e prostul să cedeze mălaiul? Așa că nu îi rămâne decât să-și dea importanță, ca și cum ar reprezenta Dacia Traiană, vorbind prostește-subversiv în numele ei.

Totuși, cum se întâmplă că două persoane de sexuri, din epoci, zone geografice, preferințe alimentare, literare și lingvistice diferite să judece analogic? Ce are sula cu prefectura și leul cu poezia? Poate sistemul social-politic identic le-a modelat în mod asemănător creierele, lui și profesoarei de școală serală? Sau e cumva sărmanul Tuchiluș căsătorit cu nepoata vreunei profesoare de limbă rusă eliberatoare? Nu este exclus. Dar se transmite logica analogică și figurile de stil pe cale sexuală? Sau l-o fi scăpat mamă-sa din brațe în perioada copilăriei și din această cauză vorbește ca un manual sovietic...

Oricum, pentru orice eventualitate, înainte de a merge la minister să cer finanțare pentru proiectul meu cultural, va trebui să fac cunoștință cu opera cinematografică a ministrului Sergiu Prodan și proza consilierului Boris Cremene.

Acum stau și mă gândesc la politicianul Machedon Șliuskin care se revoltă că la Florești s-a format o alianță între foștii peledemiști și foștii pediști, pentru a-i lăsa pe socialiști cu fața umană fără posturi. Sugerează Șliuskin că între foștii pediști, finanțați de Plahotniuc și dodoniștii finanțați de Kozak, el i-ar fi ales pe oamenii Moscovei? Eu nu m-aș grăbi cu această selecție. Da, Plahotniuc a furat, dar, cel puțin, nu a invadat Ucraina, nu varsă atâta sânge și nu le obligă pe femeile din Rusia să nască câte opt copii, fiindcă armata rusă are nevoie de carne de tun. „Șapte, opt sau chiar mai mulți copii”, așa cum aveau „bunicile și străbunicile” sale nu este o sarcină imposibilă, a declarat Putin.

Dar dacă bărbații ruși mor cu sutele de mii în Ucraina, cu cine să facă femeile lor copii? Să importe bărbați chinezi, cum importă detalii și părți componente din China pentru a produce mașini chinezești cu etichete rusești? Nu știu cum vouă, dar mie mi se pare că sunt destui chinezi pe glob.

Al vostru catastrof, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md