02:10:47 27.02.2024
Stiri

MAN - PAS la Bubuieci: Partidul de guvernământ și-a adjudecat încă un mandat de PRIMAR în municipiul Chișinău, după ce candidatul lui Ion Ceban ar fi mințit în privința studiilor sale

Actualitate 12.02.2024 09:25 Vizualizări2096 Autor: Ziarul National
MAN - PAS la Bubuieci: Partidul de guvernământ și-a adjudecat încă un mandat de PRIMAR în municipiul Chișinău, după ce candidatul lui Ion Ceban ar fi mințit în privința studiilor sale
Alexei Percemlî


Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexei Percemlî, a câștigat duminică alegerile repetate pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, suburbie a municipiului Chișinău. Percemlî și-a adjudecat funcția după ce primarul ales al comunei Bubuieci, Leonid Umaneț, membru al echipei primarului Ion Ceban, a rămas fără mandatul obținut la alegerile generale din toamna anului 2023, deoarece ar fi prezentat informații false despre studiile sale.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la urne s-au prezentat ieri 1 748 de cetățeni sau 22,26% din numărul alegătorilor de la Bubuieci incluși în listele electorale.

Pentru Alexei Percemlî și-au dat votul 891 de locuitori ai comunei Bubuieci, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

Acesta a fost urmat de Igor Moraru de la Partidul Liberal – 562 de voturi, Lilian Purteanu de la Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” – 112, Gheorghii Mocan de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 83, Alun Dodi de la Partidul Politic „Partidul Schimbării” – 55 și Victor Grinco de la Partidul Liberal Democrat din Moldova – 45.

Citește și: DOC // MAN-ul lui Ion Ceban PIERDE un primar, care ar fi prezentat informații FALSE despre studiile sale. Acesta nu ar avea nici măcar studii generale finalizate și a fost ajutat de către un subaltern al primarului general

Mișcarea Alternativă Națională (MAN) consideră că alegerile repetate de la Bubuieci sunt ilegale.

„CEC, la comandă, a anulat rezultatele alegerilor din noiembrie 2023, a anulat mii de voturi doar pentru ca să ofere acest mandat candidatului PAS. Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul, chiar dacă a prezentat toate documentele solicitate de autorități, inclusiv diploma de studii. Este grav că este organizată votarea repetată, în timp ce în instanța de judecată încă se examinează contestațiile față de deciziile ilegale ale CEC, inclusiv o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională”, a menționat liderul MAN, Ion Ceban.

Amintim că, la alegerile din noiembrie 2023, Leonid Umaneț a câștigat la o diferență de 37 de voturi în fața lui Alexei Percemlî. Alegerile au fost anulate, după ce s-a demonstrat că Umaneț a prezentat date false despre studiile sale, fiind ajutat să-și falsifice documentele privind studiile sale de către șeful Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău (DGETS), Andrei Pavaloi.

„Codul Electoral stabilește că pretendentul la funcția de primar trebuie să aibă măcar studii generale finalizate, iar Leonid Umaneț nu are un asemenea act. El s-a adresat șefului DGETS, Andrei Pavaloi, pentru ca să primească un asemenea act. Pavaloi s-a adresat la instituția unde Umaneț ar fi studiat, pentru a obține un act confirmativ. Directoarea Instituției Publice Liceul Teoretic cu Învățământ seral n.r. 2, Tatiana Jora i-a răspuns lui Pavaloi că „nu există” vreun act care ar confirma acest fapt. Deși a primit acest răspuns, Pavaloi a întocmit un act confirmativ, făcând trimitere la răspunsul Tatianei Jora, precum și la un proces-verbal confirmativ inexistent. Asta înseamnă fals în acte”, a explicat anterior deputatul PAS Vasile Grădinaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md