03:00:29 20.04.2024
Stiri

Maia Sandu, despre riscurile ca RĂZBOIUL din Ucraina să se extindă cât mai aproape de granița cu R. Moldova și cum "CORUPȚII și forțele proruse au făcut front comun": "Sunt împotriva independenței și împotriva parcursului european. Vor DESTABILIZĂRI"

Actualitate 30.07.2022 07:59 Vizualizări4318 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, despre riscurile ca RĂZBOIUL din Ucraina să se extindă cât mai aproape de granița cu R. Moldova și cum


Președinta Maia Sandu susține că R. Moldova se confruntă cu mai multe provocări de când a început agresiunea rusească împotriva Ucrainei, iar de acest lucru încearcă să profite "grupările criminale și corupte", care s-au aliat cu forțele politice proruse. Cele două tabere vor să proavoace destabilizări în masă, pentru a stopa reforma justiției, dar și parcursul european al R. Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, extinderea războiului mai aproape de granița R. Moldova va crea și mai multe probleme, mai ales că oamenii sunt și așa speriați.

"Există mai multe tipuri de riscuri. Pe de o parte, cetățenii R. Moldova sunt deja foarte îngrijorați și unii dintre ei au plecat din țară la începutul acestui război și orice mișcare spre Odesa, orice mișcare pe partea de sud a Ucrainei, din partea forțelor ruse, crește această îngrijorare și chiar panică.

Dincolo de asta, dacă se vor schimba lucrurile și dacă rușii vor reuși să înainteze pe partea de sud a Ucrainei, evident că ne putem aștepta la un flux mai mare de refugiați, în primul rând din Odesa, dar și din alte localități și aceste lucruri evident vor, cum am spus, vor crea o anumită panică și pe teritoriul R. Moldova", a declarat Maia Sandu, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Șefa statului a subliniat că are loc un atac concertat și în interiorul R. Moldova.

"Pe de altă parte, forțele proruse, dar și toate aceste grupări criminale și corupte, pentru că au făcut un front comun și cu forțele proruse, scopul lor fiind să scape de această guvernare, să oprească procesele de reformă, să oprească reforma în justiție, în special, folosesc și vor folosi aceste situații pentru a destabiliza situația în țară și vedem deja anumite încercări în acest sens.

Pe de o parte, oamenii sunt îngrijorați și supărați într-o anumită măsură din cauza inflației mari, din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și există acest sentiment de revoltă.

Pe de altă parte, aceste forțe politice care sunt împotriva R. Moldova, împotriva independenței și împotriva parcursului european al R. Moldova, împotriva democrației, modelului democratic de dezvoltare a țării, evident că încearcă să folosească nemulțumirea cetățenilor pentru ca să își promoveze interesele și pentru ca să destabilizeze situația în țară", a punctat sursa citată.

Președinta nu exclude că ar putea exista unele provocări din Transnistria sau Găgăuzia, chiar dacă acum lucrurile sunt relativ calme.

"Au avut loc niște incidente în Transnistria. Pentru moment credem că nu există riscuri majore, dar asta nu înseamnă că situația nu se poate schimba într-o lună sau două. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă, comunicăm cu regimul de acolo, pentru a ne asigura că nu se vor întreprinde acțiuni care vor pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.

Există anumite încercări de destabilizare și în Găgăuzia din partea unor persoane și unor grupuri care noi credem că lucrează pentru interese străine. Evident că e complicat, dar instituțiile noastre încearcă să țină lucrurile la control, să monitorizeze această situație și să intervenim atunci când este cazul".

Șefa statului s-a referit și la miza eventualelor provocări din partea regimului de la Tiraspol, care recent și-a exprimat dorința de a se alipi Rusiei, dar și unor forțe din Găgauzia.

"Declarațiile făcute de regimul de la Tiraspol le-am auzit acum câteva zile. Am auzit și declarații anti R. Moldova din partea unor persoane în Găgăuzia. Noi credem că aceste persoane lucrează pentru Rusia și sunt, mă rog, au un anumit rol acolo, dar în general nu credem că există un risc major și sperăm că vom putea să menținem situația stabilă.

De aceea este foarte important ca să avem o soluție pentru securitatea energetică a țării. Este extrem de important acest plan în cazul în care nu reușim să găsim alte alternative. Pentru că nu este vorba doar despre rezolvarea problemei energetice, este vorba și despre menținerea stabilității în R. Moldova. Un lucru important pentru noi, pentru România și pentru Ucraina", a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md